Rendkívüli közgyűlés Szombathelyen: Ott fejezték be, ahol el se kezdték

2010.07.06. 20:21

10 perc alatt lement az egész, annyira mégsem vagyunk elégedettek.

Közgyűlés

A jobboldal által erőltetett városi kertészeti cég egyelőre őszig zátonyra látszik futni. Hogy ezért vagy másért, az ellenzék mindenesetre nagyvonalúan kihagyta a kedd esti rendkívüli közgyűlést, amelyen így csak a baloldal és a sajtó vett részt. Oroszvári Péter egy továbbgondolt nemzeti együttműködési nyilatkozatot adott át Ipkovich Györgynek, ezzel együtt 10 perc alatt lement az egész, de annyira mégsem vagyunk elégedettek.

Egy teljesen szokásos rendkívüli

Hogy az Amerikai Egyesült Államokban milyen gyakran van rendkívüli kongresszus Washingtonban, annak egyelőre nem néztünk utána, de az is lehet, arrafelé nincs ennyi fontos ügy.

Mindenesetre kedden este hat óra előtt a szombathelyi városháza első emeletén láthatóan több újságíró dekkol az előtérben és a székeken, mint városatya.

A hangulat nagyjából annyira feszült, mint egy Balaton-parti strand a déli lángos és sör után. Többen az esti Hollandia – Uruguay meccs várható kimeneteléről csevegnek, egyik kollega beszámol az Elvira-futás utóhatásáról, Gyebrovszki János képviselő (MSZP) meg azzal ugratja a Szombathelyi Tv munkatársait, hogy még egy vizsgálóbizottsági ülésre is nagyobb technikával vonulnak ki, mint erre a közgyűlésre.

Közgyűlés

Hogy nem ez lesz az év politikai eseménye, azt persze már abból is sejteni lehetett, és sok mindent meg is magyaráz, hogy a Fidesz délután kiküldött egy körlevelet, mely szerint ők inkább nem vennének részt az esti közgyűlésen. (A közlemény a cikk végén keretben olvasható.)

Így a sajtó munkatársai a díszteremben csak azon morfondíroznak, hogy kétperces vagy húszperces lesz-e a szeánsz. Végül is minkét verzió jobb, mint egy egész napos agymenés, de azért kíváncsiak lennénk, hogy ha saját zsebből kellene kiperkáliuk a képviselőknek a hivatal munkatársainak túlóráit, a tévé kivonulását, a terem átalakítását, a fénymást, a világítást és miegymást, akkor is ilyen lenne-e a forgatókönyv.

„Gyerekek, gyertek be a folyosóról!” – kiabálja valaki kifelé, aminek van is némi foganatja, de a siker közel sem teljes.

„Úgy ránézésre is látom, hogy a határozatképesség környékén vannak gondjaink” – kommentálja a helyzetet Ipkovich György polgármester, hozzátéve, hogy „jegyző úrban is hiányt szenvedünk”.

Azért csak-csak elindul az ülés, ami jó három percig tart.

Országos PR-szellők szárnyán

Napirend előtt Oroszvári Péter (MSZP) kér szót, hogy csatlakozzon a Fidesz által feladott magas labda helyi szinten való lecsapásához.

A politikus felidézi a kormányrendelet a nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztéséről, majd ismerteti a szombathelyi MSZP-frakció javaslatát: a szombathelyi felszabadulási emlékművet át kellene nevezni nemzeti együttműködési emlékművé, az ellopott évszámok helyére „a szeretett vezető” születési évszáma, 1969 (?) kerülne. Mindezt vizuálisan, a központilag megadott méret és minőség szerint is elkészítette a frakció.

Oroszvári Péter

A művet Oroszvári át is adja Ipkovich Györgynek, aki nem látja akadályát a kifüggesztésnek, mi meg kíváncsiak vagyunk, hogy tényleg kikerül-e.

Nem mintha ez lenne a legnagyobb gondunk.

De miért is jöttek, illetve nem jöttek össze a képviselők?

Ipkovich György ezek után felidézi a rendkívüli közgyűlés okát. A júniusi közgyűlésen – jobboldali javaslatra - a képviselők megszavazták egy új, önkormányzati cég felállítását. A 100 millióba forintba kerülő vállalatindítás a polgármester szerint ellentétes az önkormányzat érdekeivel - a pro és kontra érvekről itt lehet olvasni részletesen -, ezért felfüggesztette a végrehajtását és újratárgyalásra összehívta a testületet

A testület most viszont speciel határozatképtelen, így az ülést Ipkovich György lendületből és rutinból berekeszti. Az ügyről majd legközelebb tárgyalnak.

A legközelebb valamikor augusztus 20. előtt lesz, azért korábban a vártnál, mert dönteni kell valamit az új Iseum működtetéséről is.

Közgyűlés

Folyosói kiegészítések

A kurtára sikeredett közgyűlés után néhány szó erejéig sikerül szót váltanunk Ipkovich György polgármesterrel, aki lapunknak nagyjából megismétli a korábbi érveket, hangsúlyozva, hogy a 100 százmillió forintnak jobb helyet is lehetne találni. Úgy véli, lovagiasabb lenne az ellenzék részéről, ha a cégalapítással járó felelősséget meghagyná az ősszel felálló új közgyűlésnek.

Hogy valóban csak akkor születik döntés, azt persze egyelőre nem lehet tudni, de a polgármester szavaiból az sejlik ki, hogy a késleltetéshez minden jogi eszközt segítségül fog hívni.

Czeglédy Csaba alpolgármester (MSZP) szerint viszont az igazi kérdés az, hogy az új cég valóban jelent-e a megtakarítást. Illusztrációnak a Fidesz által megidézett veszprémi példát hozza. A szombathelynél kisebb város évente 210 milliót, azaz a Szombathelynél ötmillióval többet költ a parkfenntartásra. A városi cégben 26-an dolgoznak, ezzel évente 50 milliós munkát végeznek el, a maradék munkát pedig két másik cég végez el, közbeszerzés alapján.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Fidesz-KDNP frakció nem vesz részt az Ipkovich György polgármester által összehívott rendkívüli közgyűlésen!

Dr. Ipkovich György polgármester a törvény adta lehetőségek kiskapuit keresve 2010. július 6-ára rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy azon érvénytelenítsen egy, már a Közgyűlés által korábban meghozott, de neki nem tetsző döntést.

Mint az ismert, a SZOVA ZRt. menedzsmentje SZMJV Közgyűlése 200/2010. (IV.29.) Kgy. sz. határozatában foglaltaknak megfelelően megvizsgálta és kidolgozta a parkfenntartás és az önkormányzati temetők fenntartásának, üzemeltetésének ellátására egy kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság létrehozására vonatkozó javaslatát, amely javaslatot a Közgyűlés 2010. június 17-i ülésén megtárgyalt és arra vonatkozóan határozatot hozott.

Frakciónk álláspontja szerint fenti szolgáltatásokat egy 100%-os önkormányzati tulajdonú cég a jelenleginél hatékonyabban, átláthatóbban, első helyen a szombathelyi lakosok érdekeit figyelembe véve tudja majd végezni.

Tekintettel arra, hogy álláspontunk ellen a polgármester részéről konkrét érvek a mai napig nem hangzottak el, úgy véljük, hogy a határozat megtámadása mögött az egyik jelenlegi szolgáltatóban tulajdonnal rendelkező –az egyik alpolgármestert is maga közt tudó– üzleti kör áll.

A mai rendkívüli közgyűlés összehívását fentiekre tekintettel indokolatlannak tartjuk, ezért azon nem veszünk részt.

Fidesz-KDNP Frakció

Szombathely, 2010. július 6.

 

.