Sajtóbejárás a katasztrófa sújtotta térségben + újabb légifelvétel a tározókról

2010.10.10. 18:04

Mintegy másfél száz újságíró tekinthette meg a vörösiszap-lavina miatt kialakult katasztrófa térségét vasárnap. A hatóságok biztosították, hogy a kiürített Kolontáron és a megsérült zagytározó tetején is forgathassanak a hazai és nemzetközi stábok.

Az újságírók a szombat hajnalban kiürített Kolontáron megnézhették a települést kettészelő védőgát építését és a kárfelszámolás munkálatait. Több tucat munkagép dolgozott a településen és annak határában, hogy megtisztítsák a falut a vörös sártól, és a veszélyes anyagot is elszállítsák.


A munkagépek több tízméteres szélességben legyalulták a polgármesteri hivatal mellett a házak udvarait. A hivatali épület szomszédságában még egy nappal korábban egy sárga színű, felújított családi ház állt, de a vasárnapi sajtóbejáráson annak már csak a maradványát lehetett látni. Néhány téglát és követ, az ajtó és az ablak maradványait markológép rakodta teherautóra.

A tulajdonos Kolontár másik részén, egy épülő új lakást kap majd cserébe, az erről szóló szerződést már aláírták - mondta az MTI tudósítójának a környezetvédelmi államtitkár, aki az egész napos sajtólátogatást vezette.

A település polgármestere a faluban zajló munkálatokat az MTI tudósítójának nyilatkozva úgy összegezte: már épül a falu jövője, a település végső sorsa pedig ezekben az órákban és napokban dől el.

Az ajkai tűzoltóság épülete elől három autóbusszal indult a helyszínre az újságírók csoportja, amelynek tagjai között ott voltak a legnagyobb nemzetközi hírügynökségek és médiumok képviselői - így például az AFP, az AP, a CNN, a BBC munkatársai, valamint a kínai, a japán, a koreai, a szomszédos országok médiumainak képviselői -, és szinte valamennyi magyar sajtóorgánum munkatársa, akik a kolontári látogatás után felmehettek a megsérült zagytározó tetejére is.

Illés Zoltán államtitkár vezetésével megnézhették, hogy a csaknem egymillió köbméternyi vörösiszap hol zúdult ki, és hol sérült meg ismét a zagytározó X. kazettája.

Az újságírók azt is megnézték, hogy a kizúduló anyag hol szakította szét a gátfalat, amelynek csak a koronája 7-8 méter széles, míg a közepe legalább 20 méter széles lehet.

A szomszédos tározó, amely sértetlen, egy óriási halastóra hasonlít. A gáttetőn sétálva senki nem gondolná, hogy a szürke színű víz alatt kétmillió köbméternyi maró hatású vörösiszap van.

Látni lehetett, hogy a megsérült tározóban 4-5 méterrel kevesebb anyag van, és a kizúduló közel egymillió köbméternyi folyadék a teljes tározóhoz képest "szűk", a valóságban legalább 40 méter széles repedésen át távozott, amikor hét ember halálát okozta. A kizúduló lavina mintegy 300 házat és 40 utcát öntött el három településen.

A stábok egymásra licitálva próbálták tudósításaikkal túlszárnyalni egymás híradásait, és drámai monológokkal rögzítették beszámolójukat a gáttetőn. Telefonon keresztül folyamatosan, többnyire élő adásban számoltak be az általuk tapasztaltakról, és beszámoltak a környezetvédelmi államtitkár által elmondottakról is. Így például arról is, hogy jelenleg mintegy 100 ezer köbméter vizet próbálnak kiszivattyúzni a IX-es tározóból, hogy a sérült blokkban csökkentsék a nyomást, ezzel is késleltetve az elkerülhetetlent: az északi fal leomlását.

A sajtó munkatársai rendőri és katasztrófavédelmi felügyelet mellett elsétálhattak egészen az északi fal repedéseihez, és közelről megnézhették azt a 4-5 hasadékot, amely olyan mély és széles, hogy egy ember szinte elveszne benne.

A gáttetőn megtett több kilométernyi gyalogos út végeztével az újságírók ásványvizet és hideg élelmet, valamint csokoládét kaptak.

.