Sárkányok a szombathelyi Csónakázótóban (képsorozattal)

2014.08.17. 09:48

Harmadszor rendeztek sárkányhajó-versenyt a Csótónál.

Messziről hallani lehetett a tam-tam ritmusokat, kellett az ütem az evezősöknek, akik ezeket a karcsú, sárkányfejes hajókat hajtották a szombathelyi Csónakázótóban. Többször kellett kerülniük a szigetet, míg végül a csónakkölcsönzőnél elérték a célvonalat. Többen a kis stégek csúcsáról figyelték a különleges hajótesteket.

A sárkányhajózás több mint 2000 éves története Dél-Kínából származik.

Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és tart napjainkban is – írja a sarkanyhajo.hu.

Pénteken és szombaton a versenyzés mellett a kikapcsolódásé volt a főszerep. A családias hangulatú rendezvényen sokan sétáltak a platánfák árnyékában. A gyerekeknek és a felnőtteknek külön programokkal kedveskedtek a szervezők.

A tizenhét szombathelyi, az egy szentgotthárdi, az egy rönöki, a három budapesti és az négy győri csapat között szombat este hirdettek eredményt.

Mihelyst megkapjuk a hivatalos sorrendet, frissítjük vele a cikkünket.

Galéria

.