Kiváltja a kormány az NYME PPP-szerződéseit

2015.09.11. 08:16

Szombathelyen a SEK forrásközpontja épült ilyen konstrukcióban.

Nem sokkal 2010, a második Orbán-kormány megalakulása után felröppentek már olyan információk, hogy a felsőoktatási átalakítások egyik eleme a PPP-beruházások felülvizsgálata, illetve esetleges kiváltása lesz.

Az Alon erről már 2011-ben írt: akkori hírek szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM)  mintegy száz projekt átvizsgálását tervezi.

Ezek között volt a két szombathelyi beruházás is, a Savaria Egyetemi Központ 1,4 milliárd forintból épült, 2006-ban átadott forrásközpontjának, valamint új börtönének a szerződése.

A PPP (Public Private Partnership) a köz- és magánszféra olyan együttműködése, ahol az állam valamely közfeladathoz (út, iskola, sportcsarnok stb.) kapcsolódó építési, működtetési és finanszírozási feladatokat a megszokottnál nagyobb mértékben a magánszektorra bízza. A szerződések jellemzően 20-30 évre szólnak. Az állam ebben a konstrukcióban úgy tud létesítményekhez jutni, hogy nincs rá pénze; jelentős költségektől mentesül, viszont elkötelezi magát hosszú távra. A magánszektor számára a PPP biztos megrendelést és előre megállapított árbevételt jelent ugyanerre az időre.

A PPP-beruházások révén épült létesítmények finanszírozása meglehetősen nagy terhet ró az intézményekre, a Savaria Egyetemi Központ esetében például havonta többmilliós tételről van szó, ami csak a törlesztő részleteket jelenti, a működtetés költségeit nem tartalmazza.

Kiváltja a kormány az NYME PPP-szerződéseit

Az egyetemi forrásközpont

Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt évek drasztikus felsőoktatási forrásmegvonása miatt a PPP-vel járó kötelezettségek egyre nagyobb terhet róttak a SEK-re.

Amit a szocialista kormányok még jó ötletnek tartottak, arról a 2011-ben lapunknak nyilatkozó NFM úgy vélte: a PPP-konstrukció a legköltségesebb módja az új beruházások létrehozásának. „A jelenlegi kormány ezeket meg kívánja szüntetni, és más formában (eltérő jogi, üzemeltetési konstrukcióban) kívánja tovább működtetni. Az elsődleges cél, hogy a működőképesség fenntartása kisebb költségvetési teherrel járjon együtt” – válaszolták a kérdéseinkre.

A minisztérium által említett megszüntetés úgy tűnik, most már nem csak terv, hanem konkrét lépések következnek ennek érdekében. A Magyar Nemzet Online pénteken hajnalban megjelent cikkében azt írja, első körben öt vidéki felsőoktatási intézmény PPP-szerződéseit váltja ki a kormány. Ezt a lap kérdésére csütörtöki online fogadóóráján Palkovics László, Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára közölte.

2016. január 1-jétől

  • a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME)
  • a Szent István Egyetem (SZIE)
  • valamint a szolnoki, a bajai és a gyöngyösi főiskola szerződéseit váltják ki.

A szerződések újratárgyalása és módosítása után az épületek egy része továbbra is az adott egyetem vagy főiskola szolgálatában maradhat; lesz, amit más állami célokra hasznosítanak majd, de a piacképes épületeket elképzelhető, hogy értékesíteni fogja az állami vagyonkezelő – írja az MNO.

Kiváltja a kormány az NYME PPP-szerződéseit

Az egyetemi könyvtár bejárata

Arról, hogy pontosan mi lesz a SEK forrásközpontjának a sorsa, nem ír a lap. Mivel azonban ebben működik az egyetem Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központja, illetve az egyetemi központ könyvtára, kevéssé tűnik valószínűnek, hogy más célokra hasznosítanák vagy értékesítenék.

Az sem világos még, hogy a PPP-konstrukció kiváltása anyagi könnyebbséget jelent-e majd az önállósodni kívánó szombathelyi felsőoktatásnak, és ha igen, mekkorát.      

.