Savaria Karnevál: Lezárások, terelések, változó buszközlekedés

2015.08.23. 15:57

Szombathely belvárosában szerdán elkezdődnek a lezárások. Közel egy hétig tart a „rendkívüli állapot”.

Szombathely messze legfontosabb rendezvénye a nyár legvégén rendezett Savaria Történelmi Karnevál.

A rendezvény nemcsak turisztikailag jelentős, de alaposan átírja a megyeszékhelyen lakók életét is. Közülük van, aki erre az alkalomra hívja meg a rokonait, és olyan is, aki ilyenkor elmenekül a „felfordulás” elől.

Az alábbiakban – a karnevál szervezőitől kapott információ alapján összefoglaljuk a közlekedési változásokat.

Savaria Karnevál: Lezárások, terelések, változó buszközlekedés

Útlezárások

2015. augusztus 25-én 24.00-tól 31-én 24.00-ig: II. Rákóczi F. utca a Batthyány tér körforgalom–Thököly u. közötti szakasza

2015. augusztus 26-án 22.00-tól 31-én 24.00-ig: a Kossuth L. utca és Bejczy utca teljes hosszában

2015. augusztus 26-án 24.00-tól 31-én 24.00-ig: Thököly I. utca – Mátyás király utca körforgalom kereszteződésénél; Thököly Imre utca Szent Márton utcai torkolata; II. Rákóczi F. utca a Légszeszgyár utca kereszteződésénél; Zrínyi Ilona utca a Hunyadi utca és Batthyány tér közötti szakasza; Batthyány tér körforgalom; Aréna utca a Vak Bottyán hídnál

2015. augusztus 27-én 16.00 órától 30-án 24.00 óráig: Szent Márton utca a Gyöngyös patak híd és a Király utca 3. szám közötti szakasza.

  • A helyi járatos autóbuszok a lezárás idején terelőúton haladnak a Vasi Volán Zrt. járatai.
  • A Mátyás király utca és a Thököly utca mindkét oldalán megállni tilos lesz érvényben!
  • A rendezvény környékén és a lezárt területen belül engedéllyel közlekedőktől is kérik a KRESZ-szabályok betartását, különösen a megállási-várakozási tilalmak figyelembevételét. A szabályok betartását a hatóságok ellenőrzik, a szabálysértőkkel szemben intézkedést kezdeményezhetnek.
  • A bevezetendő megállási tilalmak a mentés és az autóbuszos közlekedés biztosítását szolgálják.
  • Behajtási engedélyek igénylésére – a lezárt területre behajtáshoz – a rendezvényt megelőzően van lehetőség a Karneválirodán (Szombathely, Aréna u. 8.)
  • A lezárás telepítésével párhuzamosan a Kossuth L. utca felengedéséig az utcában kijelölt személytaxi várakozóhely a Thököly utcába kerül áttelepítésre a két körforgalom közötti szakaszra (Thököly u. 11. szám).

Savaria Karnevál: Lezárások, terelések, változó buszközlekedés

Gyalogos övezet

A rendezvényterület belső zárása 2015. augusztus 27-én 14.00 órától 30-án 24.00 óráig lesz.

A rendezvények helyszínein tartózkodó közönség biztonságos mozgása és szórakozása érdekében a rendezvényterület alábbi útszakaszai gyalogos övezetté lesznek nyilvánítva: Thököly I. utcában a Gyöngyös híd és Isis tömbbelsőben lévő parkoló Thököly I. utcai bejárat közötti szakasza; II. Rákóczi F. utcában a Batthyány tér és Thököly I. u. közötti szakasza; a Bejczy I. utca teljes hosszában a Thököly utcától; a Kossuth L. utca Bejczy I. utcától a Kossuth L. utcai nagypostáig; Aréna utca a Zrínyi utca kereszteződéstől a Thököly utcáig; Fő tér; Savaria tér és kapcsolódó utcaszakaszok a fix zárási pontokig.

Aki a behajtásra engedélyt kapott, az fokozott óvatossággal, mérsékelt sebességgel, és a gyalogosok veszélyeztetése nélkül köteles közlekedni!

A felvonulások kezdete: 2015. augusztus 28-29-én 19 órától, 30-án 10.30 órától

Az augusztus 30-i felvonuláshoz kapcsolódó zárás csak a 29-i felvonulás elmaradása esetén lép életbe.

Fix, illetve mobil lelátók a felvonulások idején az alábbi helyszíneken kerülnek felállításra: 1 db Városházával szembeni Fő tér szakaszon; 1 db Szily J. utcában a Püspöki palotánál az úttesten, 2 db Széll K. utca–Király u. torkolatában két oldalon.

A lelátók a felvonulások idején csak előzetesen váltott jeggyel vehetők igénybe.

Forgalomkorlátozás a felvonulások idején 2015. augusztus 28-29-án kb. 17.00-tól kb. 21.00 óráig, valamint 30-án kb. 9.00 órától kb. 13.00 óráig a felvonulás útvonalán és az oda becsatlakozó utcákban szakaszos zárásra és elterelésre kell számítani.

A felvonulás útvonala: Thököly I. u.–Bejczy u.–Kossuth L. u.–Hefele M. u.–Berzsenyi tér–Széchenyi u.–Kőszegi u.–Mártírok tere–Király u.–Savaria tér–Szent Márton u.–Thököly I. u.

Terelőút

A rendezvényi terület teljes zárása idején (2015. augusztus 26-án 24.00-tól 31-én 24. 00 óráig)

Szent Márton utca felől: Hunyadi János utca–Szent Flórián körút–Mátyás király utca

Kiskar utca felől: Mátyás király utca–Szent Flórián körút–Hunyadi János utca

Parkolók zárása

2015. augusztus 25-én 24.00 órától 31-én 24.00 óráig: Rákóczi F. u. (a Thököly I. u. –Batthyány tér közötti szakasza);  ISIS-tömbbelsőben lévő parkoló

2015. augusztus 26-án 22.00 órától 31-án 24.00 óráig: Thököly I. u. teljes hosszában és az innét nyíló belső parkolók; Bejczy utcai parkoló; Bejczy u. 1-3. mögötti parkolónak az épületre merőleges parkolói és a középső parkoló blokk Thököly I. utca felé eső oldala; Kossuth L. u. teljes hosszában; Uránia udvarban a Cafe Frei bejárata/terasza előtti 8 db parkoló; Batthyány téren (Képtár felé eső oldal, fele parkolója, illetve a Zrínyi u. 9. szám melletti összes, és a Zrínyi u. 10. szám melletti összes parkoló a téren); Fő tér északi oldalán lévő fizetőparkoló; Mártírok tere Kőszegi utca felőli belső részén 14 db hely); Berzsenyi tér (Berzsenyi szobor vonalától a Püspöki palota felé eső része)

2015. augusztus 27-én 17.00-tól 30-án 24.00 óráig: Hefele Menyhért utca teljes hosszában; Széchenyi I. utca teljes hosszában; Kőszegi u. (Mártírok tere Széchenyi u. közötti szakasza); Mártírok tere (ERSTE Bank felőli oldal, a Kőszegi u. – Király u. közötti szakasza), Király u. (Széll K. u. – Savaria térig terjedő szakasza).

Így változik a helyi járatú buszok menetrendje

2015. augusztus 26-án (szerdán) üzemkezdettől – üzemzárásig:

A II. Rákóczi F. utcában közlekedő helyi 1-es és 6-os vonalszámú autóbuszjáratok a Batthyány tér elnevezésű megállóhelyet nem érintik.

2015. augusztus 27-31-ig üzemkezdettől – üzemzárásig:

A helyi menetrendszerinti járatok a – 30Y-os és 35-ös vonalak kivételével - a Mátyás király u. – Szent Flórián krt. – Hunyadi út útvonalon közlekednek és valamennyi kijelölt megállóhelyen megállnak.

A 30Y-os és 35-ös vonalszámú menetrendszerinti járatok a Vasútállomás - Szelestey L. u. /Széll K. u./- Petőfi S. u. útvonalon közlekednek és valamennyi  kijelölt megállóhelyen megállnak.

2015. augusztus 28-án (pénteken) 17.00 órától üzemzárásig

2015. augusztus 29-én (szombaton) 17.00 órától üzemzárásig

(Esőnap augusztus 30-án 9.00 – 13.00 óráig)

A karneváli Felvonulás miatt a Széll Kálmán utcában közlekedő autóbuszok nem érintik a Savaria Nagyszálló elnevezésű megállóhelyet.

A regionális és szerződéses autóbuszjáratok Szombathely, Városháza és Szombathely, Aluljáró (Thököly út) elnevezésű megállóhelyeket nem érintik, helyettük a Szombathely, Aluljáró (Szent Márton utca) elnevezésű megállóhelyeken állnak meg.

.