Indul a Savaria Filmszemle

2014.03.04. 16:29

Több mint száz független filmből válogattak.

Több mint száz független alkotásból - dokumentumfilmekből, filmetűdökből és kisjátékfilmekből - válogatott a szakmai zsűri a Savaria Filmszemle versenyprogramjába, amelyet március 7-én és 8-án láthat a közönség Szombathelyen az Agora Savaria Filmszínházban – közölte az MTI-vel a mustra főszervezője kedden.

    A fesztivál két nagy kategóriában zajlik: az egyikben 49 olyan meghívott alkotást mutatnak be, amely 2013-ban a 10 hazai filmes seregszemle valamelyikén már díjazásban részesült, a másikban pedig a szemlére nevezett alkotások versengenek. Az utóbbi kategóriába 57 dokumentum- és kisjátékfilm, valamint filmetűd érkezett Magyarország 23 településéről, valamint Szlovéniából, Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidékről – mondta Lovass Tibor.

    Hozzáfűzte: a Savaria Filmszemle a hazai fesztiválok díjazott alkotásainak versenyével minőségi tartalmat keres a helyi televíziók számára, amelyeket egyre gyakrabban keresnek meg független filmes alkotók és közösségek azzal az igénnyel, hogy sugározzák az alkotásaikat, a helyi közönség pedig az eddigi tapasztalatok szerint kedvezően fogadja ezeket a bemutatkozásokat.

    A Savaria Filmszemlén a beérkezett 75 és fél órányi anyagból az előválogatás után négy helyszínen párhuzamosan 24 órányit vetítenek le, de valamennyi alkotás lehetőséget kap majd a bemutatkozásra a Szombathelyi Városi Televízió hétvégi műsoraiban – hangsúlyozta Lovass Tibor.

    A vetítések pénteken délben kezdődnek, a filmszemlét délután Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője nyitja meg.

    Szombaton délelőtt az Agora Savaria Filmszínház aulájában forgatókönyvírók számára rendeznek workshopot, amelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagja beszél a Magyar Média Mecenatúra pályázati lehetőségeiről, valamint Köbli Norbert, a Forgatókönyvírók Országos Egyesületének elnöke tart előadást. Délután egy filmszakmai beszélgetés zajlik hasonló témában Cs. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója, Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára és Kollarik Tamás részvételével.
.