Hirdetés

Savaria Szimfonikus Zenekar. Donizetti: Lammermoori Lucia (április 25.)

2015.03.31. 14:26

Savaria Szimfonikus Zenekar
Szombathely - Bartók terem - 2015. 04. 25 . 19:00

Előadók

Savaria Szimfonikus Zenekar

Lord Ashton: Bátki Fazekas Zoltán 
Lucia: Kolonits Klára
Edgar Ravenswood: Horváth István
Lord Arthur Buklaw: Boncsér Gergely
Raimond Bidibent: Kovács István
Alisa: Szolnoki Apollónia  Normann: Kóbor Tamás

Rendező: Mányik Albert
Vezényel: Madaras Gergely

 Műsor

Donizetti: Lammermoori Lucia

Jegyár: 3000 Ft

jegyvásárlás: www.sso.hu

Gaetano Donizetti (1797-1848) nevét említve először talán népszerű vígoperái (a Szerelmi bájital és a Don Dasquale) jut eszünkbe, pedig rendkívül bőséges opera-termésében fontos helyet foglalnak el az opera seriák, a „komoly” operák is. 1816 és 1844 között összesen 74 operát komponált, (némelyik évben ötöt – állítólag a Szerelmi bájitalt mindössze 14 nap alatt), melyek közül manapság legfeljebb 6-7 mű szerepel az operaházak repertoárján. Emellett szimfóniákat, vonósnégyeseket és egyházi műveket is írt, karmesterként és zeneszerzés tanárként is működött. Leghíresebb operáját, a Lammermoori Luciát a nápolyi Teatro San Carlo számára komponálta 1835-ben, s a bemutató minden képzeletet felülmúló sikert aratott.

A zene értékét mindenek felett a melódiák szépsége és jó énekelhetősége, a lírai részletek érzelemgazdagsága és kifejezőereje adja. Lucia híres „őrülési jelenete” inkább koncertszerű hangbeli és énekesi produkció, mint lélekábrázolás, de a címszerep ma is minden koloratúrszoprán álma és pályafutásának megkoronázása.

Az opera librettóját Walter Scott regénye alapján Salvatore Cammarano írta. A 16. századi skóciai történet szükségszerű tömörítése folytán többszörösen megszakított cselekmény kissé nehezen követhető. A romantikus történetben az opera valamennyi szokásos kelléke megtalálható, a családi viszály, politikai cselszövés, hazugság és árulás, félreértés, átok és öngyilkosság.  Lucia az egyetlen tiszta, kitartóan hűséges és lelkiismeretes hős, akinek végzetét saját erkölcsi tisztasága okozza.