Don Pasquale a Bartók Teremben

2016.02.11. 13:46

Bérleten kívüli hangverseny március 5-én.

Donizetti: Don Pasquale

Bérleten kívüli hangverseny  

Bartók Terem - Szombathely, 2016. március 5., 19 óra

A Don Pasquale Gaetano Donizetti egyik háromfelvonásos vígoperája (opera buffa). A szövegkönyvét a zeneszerző és Giovanni Ruffini írták Angelo Anelli librettója nyomán, amelyet Stefano Pavesi Ser Marcantonio című operája számára írt (1810). A Don Pasquale Donizetti 64-ik operája. Ősbemutatójára 1843. január 3-án került sor a párizsi Théâtre Italien-ben.

Helyszín: a XVIII. századi Róma. Don Pasquale, a jó egészségnek örvendő öregúr unokaöccse, Ernesto nősülési szándékát szeretné megakadályozni. A fiatalember Norinát, a csinos özvegyasszonyt kívánja nőül venni. Don Pasquale úgy véli, ha ő nősül meg, és azzal egyidejűleg Ernestót kizárja az örökségből, akkor a vagyontalanul maradó unokaöccs lemond a frigyről.

Igen ám, de a házassághoz egy asszonyra is szükség van. Az ara "beszerzését" Malatesta doktorra bízza. Az orvos jön is a jó hírrel: megtalálta a megfelelő feleségjelöltet saját húga személyében. Ám ez már nem Don Pasquale cselvetése, hanem az orvosé, aki az öregurat nem tudta lebeszélni a házasságról, ezért inkább segítséget színlelve "segíti". Testvérhúgaként Norinát mutatja be. A fiatal özvegy feladata, hogy először elcsavarja Don Pasquale fejét, majd teljesen kiábrándítsa. A terv első része sikerül. Don Pasquale mihamarabb esküvőt akar.

Eközben csupán egyetlen ember van kétségek között, Ernesto, az unokaöccs, aki azt hiszi, hogy barátja, az orvos legnagyobb ellenségévé vált, hiszen rábeszélte nagybátyját az esküvőre, és ő ezáltal kitagadtatott az örökségből. Azt azonban, hogy Norina a menyasszony, nem is sejti. Akkor döbben rá, amikor már a jegyző írja a házassági levelet. Mielőtt Ernesto elrontana mindent, Malatesta figyelmezteti, hogy másról van szó, mint ahogy ő gondolja.
Amint elkészül a házassági papír, az addig szerény, csendes Norina házsártos, zsörtölődő asszonnyá válik. Don Pasqualét igencsak rendreutasítja. Új személyzetet vesz fel, és ruhákra, szőrmékre, csipkékre szórja a pénzt. Don Pasquale csak a rengeteg számlát látja a pazarlás eredményeként. Teljesen kétségbeesik. Az egyik elejtett "számla" pedig egy találkára hívó levél. Este 9 és 10 óra között a kertben várják az ifjú asszonyt. Az öreg most már féltékeny is. Magához hívatja a doktort, aki Ernesto kíséretében érkezik. A fiatalember a kerti találkára indul, miközben Don Pasquale kiönti szívét Malatestának. Végül a doktorral együtt mennek leleplezni a hódolót, akiről kiderül, hogy nem más, mint Ernesto.
Don Pasquale belátja, hogy jobb, ha nyugodt, csendes napjait éli. Nem áll többé a szerelmesek útjába, és megbocsátja az álmenyegzőt és álházasság-levelet is.

Címlapfotó: A Savaria Szimfonikus Zenekar Facebook-oldala / Garas Kálmán

.