Schmitt Pál Szentgotthárdon: a gazdasági együttműködés erősítését szorgalmazta a magyar és a szlovén államfő

2012.03.08. 15:14

Magyarország és Szlovénia gazdasági együttműködésének további erősítését szorgalmazta csütörtökön Schmitt Pál magyar köztársasági elnök és szlovén kollégája, Danilo Türk.

Magyarország és Szlovénia gazdasági együttműködésének további erősítését szorgalmazta csütörtökön Schmitt Pál magyar köztársasági elnök és szlovén kollégája, Danilo Türk.

A két államfő a szentgotthárdi városházán találkozott, majd a Szlovén Kulturális és Információs Központba mentek, ahol magyar-szlovén üzleti fórumot nyitottak meg.
Danilo Türk felszólalásában azt mondta, elégedett a szlovén-magyar gazdasági kapcsolatok állapotával, de szeretné, ha a jövőben tovább bővülne a két ország jelenleg évente mintegy 1 millió eurósra becsült áruforgalma. Mint mondta, ez a magyarországi szlovénok helyzetén is jelentősen javítana.

Schmitt Pál Szentgotthárdon

Schmitt Pál beszédében ugyancsak arról szólt, hogy a gazdasági együttműködés a nemzetiségek számára is fontos. Azt mondta, nem érdemes nagy ipari központokban gondolkozni, helyette inkább a kis- és középvállalkozásokat kell előnyben részesíteni.
A magyar államfő kijelentette: a kormány határozott gazdasági célja, hogy a foglalkoztatási szempontból is jelentős kis- és középvállalkozói szektort állami támogatásokkal is megerősítse.

Szavai szerint a komplex gazdaságfejlesztési intézkedésekre jó példa, az Új Széchenyi Terv vállalkozásfejlesztési része. A nemzeti vidékfejlesztési stratégia megalkotásával, amelynek átfogó végrehajtási programja a Darányi Ignác Terv, a kormány a vidéki Magyarország egészének megújítását határozta meg célként - mondta.

Schmitt Pál Szentgotthárdon

Ebben is kiemelt szempontként jelenik meg a foglalkoztatás növelése és a kis- és középvállalkozások, a családi vállalkozások és azok szövetkezéseire épülő kiegyensúlyozott mezőgazdasági termelés, a helyi élelmiszerpiac megerősítése - fűzte hozzá.

 

Schmitt Pál szerint mindez hozzá fog járulni az élelmiszer-biztonság növeléséhez és a vidéki, helyi közösségek megerősítéséhez, beleértve a nemzetiségi közösségek megerősítését is.

A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta a biológiai sokféleség és a tájkép megőrzésének fontosságát is. Ez utóbbi különösen lényeges "Magyarországnak ezen a természeti szépségekben bővelkedő vidékén" - tette hozzá.

Schmitt Pál Szentgotthárdon


Schmitt Pál a határ menti térségek együttműködéséről szólva követendő példaként emelte ki, hogy 24 magyar, szlovén és osztrák város annak érdekében fogott össze, hogy közös európai területi társulást hozzanak létre, közös céljaik hatékonyabb képviseletéért.

Ez együttműködés már most, az előkészítés szakaszában is olyan sikeres, hogy a 2012-es budapesti Utazás kiállításon a 24 város közös arculattal jelent meg - mondta.
Danilo Türk beszédében úgy fogalmazott: Magyarországnak és Szlovéniának közös a sorsa az Európai Unión belül.

Közös feladataink vannak - mondta, a jelenlegi gazdasági gondokra is utalva. A gazdasági együttműködés nagyon fontos a magyarországi szlovének és a muravidéki magyarok számára is - hangoztatta.

Schmitt Pál Szentgotthárdon

Mint mondta, a határ mindkét oldalán "tanúi lehetünk az asszimilációnak". Közös érdek, hogy a térség gazdasági fellendítésével, békés eszközökkel "ezt a folyamatot megállítsuk" - fejtette ki a szlovén elnök.

Danilo Türk és Schmitt Pál a megnyitót követően a magyarországi szlovének vezetőivel tanácskozott, a megbeszélésen a sajtó munkatársai nem vehettek részt.
Schmitt Pál és Danilo Türk az Arraiolos-csoport februári helsinki találkozója alkalmából tartott megbeszélésén állapodott meg arról, hogy március elején együtt látogatnak el a magyarországi szlovén és a szlovéniai magyar közösséghez.
 

.