A zene mindenkié – Kiállítás nyílt a Smidt Múzeumban (képsorozattal)

2014.10.08. 21:30

A zene világnapja köré szerveztek programokat. A 20. század eleji közösségmozgató egyesületeket mutattak be. 

Egy hete volt a zene világnapja, ehhez kapcsolódva nyílt kiállítás kedd este - a Werner kórus fellépése után -  a szombathelyi Smidt Múzeumban 

Az intézmény első emeletén az egyházi vokális és a világi instrumentális zene, az egykori fiúkórus: a Schola Cantorum Sabariensis, a jelenleg is a székesegyházban működő Werner kórus és Szombathely Város Fúvószenekari emlékei láthatók.

A zene mindenkié – Kiállítás nyílt a Smidt Múzeumban (képsorozattal)A fúvószene, az ének és az egyház nem áll messze egymástól - hangzott el a megnyitón.

A fúvószenekar 2001 óta működik egyesületi formában, tagjaik között vannak olyanok is, akik vasárnaponként templomokban, egyházi zenekarokban is tevékenykednek.

A zene mindenkié – Kiállítás nyílt a Smidt Múzeumban (képsorozattal)A kiállításon megtekinthetők a kórustagok egyenruhái mellett a 30-as és 50-es évek zenei emlékei is. Az attraktív formaruhák szükségességét azzal indokolták, hogy a Schola belső értéke mellett a liturgia fényét, emelkedettségét emelik.

A zene mindenkié – Kiállítás nyílt a Smidt Múzeumban (képsorozattal)A 20. század első évtizedeinek egyik népszerű, sok embert megmozgató művelődési közösségalakító formái voltak ezek az egyesületek.

A Művészeti Szakközépiskola zenei összeállítása után Takátsné Tenki Mária szólt néhány szót.

A zene mindenkié – Kiállítás nyílt a Smidt Múzeumban (képsorozattal)Korábban leginkább a Dalos Egylet és a Haladás dalárdája volt ismert. Később, 1934-ben alakult csak kis a Schola Cantorum Sabariensis nevezetű énekkar, akik leginkább régi idők dalait tűzte műsorra. Minden szólamot férfiak és fiúk énekeltek.

Koncertjeik fontos társadalmi eseménynek számítottak – hangzott el.

A kiállítás december 15-ig megtekinthető.

Galéria

.