A sokoldalúság tartja egyben a testet

2015.05.31. 13:57

Beszélgetés Fűzy Gábor nemzetközi pilates-mesterrel.

Egész életében a mozgás és az egészséges életmód érdekelte. Miután bejárta a világot, Szombathelyen telepedett le, mert szereti a várost, amelynek kiváló környezeti és kulturális adottságait szerinte jobban is ki lehetne használni.  

Itt ülünk az előtérben, és ha benézünk a termekbe, mindenféle gépek láthatóak. Ez ennyire technikai sport?  

Nem igazán. A gépek csak arra kellenek, hogy az izmokat rá tudjuk kényszeríteni bizonyos munkákra. 

Tehát gépek nélkül is lehetne ezt művelni?  

Igen, csak úgy sokkal nehezebb. Elvileg otthon is lehetne, csak nagyfokú tudatosságot igényel, mert túl sok mindenre kell figyelni. De vannak, akik eljutnak arra a szintre. 

Koltay Eszter és Fűzy Gábor,

Akkor talán most áruljuk el, hogy mi az a pilates. 

Ez egy olyan erősítő és nyújtó hatású edzés, ami segít a testet jobbá tenni.   

Minden sport ilyen, nem?  

Sajnos nem. A sokoldalúság tudja a testet egyben tartani, és nincs olyan sportág, ami ne egyoldalúan dolgoztatná meg azt.  A pilates nem sport, hanem egy jól felépített testedzés, melyet élsportolóknak és hobbisportolóknak fejlesztettek ki, hogy minden szempontból jobban működjön a testük. Életmódunkból adódóan vannak bizonyos izmok, amik elgyengülnek, és vannak, amik túldolgoznak. Ezeket segíti rendbe tenni.  

Koltay Eszter és Fűzy Gábor,

Tudom, hogy neveket nem ildomos említeni, de hallottam, hogy szombathelyi élsportolók is járnak ide?  

Sokan. Jönnek a labdarúgók, kosarasok, teniszezők, kézisek, úszók, atléták, erőemelők és sokan mások. Pont azért, hogy csökkentsék az említett egyoldalúságot. 

Azt jól érzékelem, hogy nemcsak egyre népszerűbb ez a mozgásforma, de lassan a szó rossz értelmében divatos? 

Volt egy időszak, amikor valóban nagyon „trendi” volt, az összes hollywoodi sztár és élsportoló pilatesre járt. De ez már lecsengett, most ért el a tömegekhez, és egyre többen végzik itt Szombathelyen is. Nem azért mert divatos, hanem mert jó hatással van a testre.   

Fűzy Gábor

Hadd kötekedjek! Kívülről egy picikét úgy néz ki ez az egész, mint a lusta emberek sportja. Nem kell lefutnunk tíz kilométert, nem kell felbicikliznünk a hegytetőre, csak kicsit mozgatjuk a csuklót, emelgetjük a lábunkat … 

Kívülről valóban egyszerűnek tűnik, de mivel úgy dolgoztatjuk a testet, hogy bevonjuk azokat az izmokat is, amiket általában nem szoktunk, maga a végrehajtás nem könnyű. És minél tudatosabb valaki, annál nehezebb. Bármilyen hihetetlen, pár mozdulattól is le lehet izzadni. 

Van olyan, akinek nem ajánlod?   

Ilyen még nem volt. 8-11 éves kortól mindenki csinálhatja. Van egy szombathelyi csoport, ahol csak lelkes nyugdíjasok vannak. Egyszer tanúja voltam, amikor fiatalokkal dolgoztak együtt, és mindkét generáció meglepődött a másikon. Az ifjúság mozgásával amúgy is komoly gondok vannak, de ez egy másik beszélgetés témája lenne. 

Koltay Eszter és Fűzy Gábor,

Egyike vagy a régió, sőt az ország legismertebb pilates-oktatóinak. Mindig sportos ember voltál?  

Egész életemben nagyon szerettem a mozgást. Diákkoromban atletizáltam, de akkor volt egy komolyabb hátproblémám, amiből sokat tanultam. 15 éves lehettem, amikor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy szeretném a világot egészségesebbé tenni. 

Ez elég idealistán hangzik.  

Pedig így volt. Aztán hol gyengült ez az érzés, hol erősödött. Mindenesetre a középiskola után a Testnevelési Egyetemre mentem, ekkor kezdtem el komolyabban is a fitnesz vonalon tevékenykedni. Aztán külföldön is dolgoztam, Olaszországban, Jordániában, Afrikában, hajókon, sokfelé. Step-aerobikot, spinninget és sokféle egyéb fitnesz órát oktattam, így kerültem kapcsolatba a pilates-szel is. 2006-ban Angliában voltam, ott vetődött fel az ötlet, hogy egy nemzetközi hálózat keretében kezdjük el a pilates-oktatók képzését Magyarországon. Ekkor jöttem haza, egyre több tanítványom lett, és lassan Magyarországon is elkezdett épülni a rendszer. 

Amennyire tudom, azóta is járod a világot. 

Igen, tartok képzéseket, tanfolyamokat Svájcban, Spanyolországban, Argentínában, és mostanában sokat vagyok Oroszországban is. 

Van látható különbség a magyar és az egyéb nemzeteknek sporttudatosságában? 

Sajnos nagyon el vagyunk maradva.  Magyarországon a rendszeresen – minimum heti kétszer 30 percet - mozgók aránya borzasztóan kevés, valahol a 20 százalékos európai átlag fele alatt van.  Ennek aztán számos következménye van, ami az egészség mellett megmutatkozik a kedélyállapotban, hozzáállásban és sok mindenben.   

De mintha lenne kis javulás az utóbbi időben. 

Sok pozitív változás indult el, de még bőven van helye a fejlődésnek.   

Az internet és a női magazinok tele vannak egészséges életmódra való tippekkel, tanácsokkal, különös tekintettel a táplálkozásra. Ezek használhatók? 

Az internet és a tömegmédia áldás és átok is egyben. Borzasztóan nehéz kiszűrni, hogy mi az, ami igaz, és mi az, ami hamis. Sajnos nagy részük inkább a tévhitek kategóriájába tartozik.  

Például?  

Például a diéták. Amik tényleg hatásosak, azoknak nagy része is csak ideig-óráig működik. Az egészségtudatos táplálkozás és életmód ennél sokkal egyszerűbb, csak nehezen megvalósítható.   

Ez érdekesen hangzik. Hallhatnánk a konkrétumokat?  

Az emberek nagy része olyan ételeket eszik, amik nem emberi fogyasztásra vannak kitalálva. Ellenben amelyek valóban adnak valamit a testünk számára - zöldségek, húsok, gyümölcsök, olajos magvak - nagyon kis mennyiségben, átlag 20-30százalékban találhatók meg az étlapunkon, az optimális 80 százalék helyett. 

Ha valaki ezeket eszi, az automatikusan elveszti a kilóit?  

Igen, ki lehet próbálni. És nagyon hamar jön az eredmény. A vendégeink egy része pont ezekben a napokban vágott bele egy ilyen egyhónapos egészségreformba, és az első hét után már komoly különbségeket tapasztaltak magukon.  

És emellé kell a mozgás? 

Testünk mozgásra született. Az ízületeinknek, izmainknak - és az egész lényünknek minden szempontból - a legrosszabb az egyhelyben ülés. 

Ha valaki sportolni akar, mit javasolsz?   

Bármit, de minél sokszínűbb, annál jobb.  

Koltay Eszter és Fűzy Gábor,

Mióta élsz Szombathelyen?  

2008 októberében költöztünk ide, mert én budapesti vagyok. 

Szereted a várost? 

Nagyon. Hihetetlen lehetőségek vannak itt, ezért is tetszett meg. Kiváló a fekvése, a közelben csodálatos természeti és rekreációs dolgok, lehetőségek vannak, ehhez jönnek a kulturális- és sportértékek, az egyetem vagy a római múlt. Kár, hogy semmi sincsen kellőképpen kihasználva.   

Szerinted mi ennek az oka?  

Azt hiszem, hiányzik egy jól átgondolt irány és koncepció, ami egy határozott megvalósítással társulna. Az adottságokat tekintve nemcsak országos, de nemzetközi mércével is jelentős rekreációs bázist lehetne itt létrehozni, komoly turisztikai vonzerővel. 

Gyerekeid hét és négy évesek. Itt képzeled el a jövőjüket? 

Mindenképpen. Nagyon szeretem Budapestet, ott születtem, ott nőttem fel, gyönyörű, de nem élhető város. Szombathely az.  

És amit mindenkitől megkérdezünk: kávét iszol?  

Én magam nem kávézom, de egy jó minőségű, jól elkészített, cukor nélküli kávé teljesen egészséges. 

A fotókon: Koltay Eszter és Fűzy Gábor, Fotó: Kiss Roland

(A cikk eredetileg az Alon Café 2015. áprilisi számában jelent meg.)

.