Tények és legendák a soproni Hotel Lokomotív épületéről

2014.10.14. 11:51

A szebb napokat látott épülettel kapcsolatban legendák és borzongató szóbeszédek terjedtek el.  

A szebb napokat látott épülettel kapcsolatban legendák és borzongató szóbeszédek terjedtek el.  

A szebb napokat látott épülettel kapcsolatban legendák és borzongató szóbeszédek terjedtek el.  

A régen nagy forgalmat bonyolító, 1972-ben felhúzott és a GYSEV tulajdonában lévő impozáns szálloda ma már csak nyomokban emlékeztet egykori önmagára. Évek óta ugyanis üresen áll, s csak részben üzemel. Ahogy az a használaton kívüli épületekkel lenni szokott, hamar szárnyra keltek ezzel kapcsolatban is városi legendák, borzongató szóbeszédek. 

A soproni Hotel Lokomotív Például úgy tartják, a szállodát veszélyes hajléktalanok szállják meg időről időre, vagy éppen verekedő fiatalok. Ugyanakkor olyanokról is hallani, hogy az épületet le szeretnék bontani, vagy épp újra megnyitni, esetleg a hajléktalanok miatt részben befalazni. 

A városi legendák igazságtartalmáról, valamint a Hotel Lokomotív eredeti funkciójáról és jövőbeni terveiről a GYSEV sajtószóvivőjét, Rázó Lászlót kérdeztük. 

A soproni Hotel Lokomotív

Kiderült, a Hotel Lokomotív épületében eredetileg uszoda üzemelt, majd ennek a helyén alakították ki azt a sportcsarnokot, amelyet az öltözőhelyiségekkel és a szertárral együtt még ma is használnak. Az épületegyüttes város felőli oldalán pedig korábban sokáig működött szálloda, étterem, és szórakozóhely is. Bezárását követően a helyet nem hanyagolták el teljesen, többek között annak érdekében, hogy az egyes helyiségek ne ázzanak be, a GYSEV Zrt. tetőszigetelést végzett az épületen. 

A Hotel Lokomotív felújítása többször felmerült már, vannak fejlesztési elképzelések is, azonban egy nagyszabású átalakításhoz még nem sikerült megtalálni a megfelelő forrásokat.

 A soproni Hotel Lokomotív

A hajléktalanokról szóló pletykák nem teljesen alaptalanok, sőt, minden okunk megvan az éj leszállta után távol maradni a volt szállodától.  

Rázó László elmondása szerint ugyanis az épület város felőli oldalánál található téren, ahol a bolt is üzemel, rendszeresen tartózkodnak hajléktalanok, akik folyamatosan igyekeznek behatolni a lakatlan, használaton kívüli helyiségekbe. Éppen ezért az épületet napi rendszerességgel ellenőrzik a vagyonőrök, akik amennyiben illetéktelen személyeket találnak bent, azonnal eltávolítják őket onnan. 

Galéria

.