Túratipp: A Soproni-hegység legmagasabb pontja - a Magas-bérci kilátó

2014.10.18. 19:53

Az erdő szívében álló építmény 557 méter magasan található.   

Az erdő szívében álló építmény 557 méter magasan található. 

 

Az erdő szívében álló építmény 557 méter magasan található. 

Sopron környékén összesen 16 kilátó közül válogathat a turista. Ezek közül az egyik a Magas-bérci kilátó, mely a Soproni-hegység legmagasabb magyarországi pontján, 557 méteren áll. A hozzá vezető út Brennbergbányától indul, amit megközelíthetünk a 3-as jelzésű, helyi járatos busszal és autóval egyaránt. 

Magas-bérci kilátó

Az út szinte a kilátóig aszfaltozott, ennek két következménye van: egyrészt viszonylag kevésbé kell tartani az időjárási viszontagságoktól és a sáros úttól, ez jó. Hátrány viszont, hogy sokan autóval indulnak „kirándulni”, így előfordulhat, hogy tíz másodpercenként félre kell húzódni a járművek elől, és a természet illata helyett a kipufogógázt kell szagolni. 

Magas-bérci kilátó

A bő egy órás séta alatt igazán változatos tájak mellett haladhatunk el, és tanúi lehetünk a csodálatosan gazdag állat-és növényvilágnak, csobogó patakoknak és (ha épp nincs autó arrafelé) az erdő békés csendjének. 

A cél előtt nem sokkal kell csak letérnünk a műútról, körülbelül 10 perc gyaloglás természetes terepen, és megpillanthatjuk a fák mögül előbukkanó kis zöld kilátót. Bár nincs mód a szalonnasütésre, a kihelyezett asztalok és padok lehetőséget teremtenek egy hangulatos piknikhez. Maga az építmény nem túl magas, de így is csodálatos panoráma tárul a kiránduló szeme elé. 

Magas-bérci kilátó

Visszaindulva két lehetőség közül is választhatunk. Vagy visszaindulunk amerre jöttünk, így újabb egy óra múlva már ismét Bennbergben vagyunk, vagy ha épp kirándulós kedvünkben vagyunk, és szeretnénk újabb szép tájakat látni, továbbmehetünk a kilátótól levezető ellentétes irányba haladó úton. 

Magas-bérci kilátó

Ez esetben újabb két-három órás sétára és egy kis utólagos izomlázra számíthatunk. Fél óra gyaloglás, és ismét műutat érezhetünk a lábunk alatt, ami szerencsére végig lejt. Közben elhaladunk a Fehér úti tó mellett is, ahol szintén lehetőség adódik a megpihenésre. Ne ijedjünk meg, nem Brennbergben, hanem az alatta fekvő Görbehalomban fogunk így kilyukadni, ahová azonban ugyanaz a busz közlekedik, mint amelyikkel indultunk, méghozzá óránként. 

Magas-bérci kilátó

Összességében szép élményekkel gazdagodhatunk, nem túl nehéz terepen haladva, szép és megnyugtató környezetben. 

.