A soproni Légoltalmi Múzeum

2014.11.22. 23:05

Utazás a gázmaszkokkal és kötszerekkel teli múltba.

Sopron egyik legkisebb és legérdekesebb múzeuma egy eldugott udvarban, a belvárostól körülbelül öt percre található. Parkolásra közvetlenül a ház előtt nincs lehetőség, de a közelben (pl.: a Széchenyi téren) megállhatunk autóval, így a múzeum néhány perc alatt gyalogosan vagy kerékpárral könnyen megközelíthető. Egy kapualjon keresztül haladva, az udvar végén találhatunk rá a tárlatra.

A soproni Légoltalmi Múzeum

A helyiségbe lépve jogosan érezhetjük úgy, hogy visszarepültünk az időben. Már maga az ajtó is egy óvóhelyről származik, de a hatás csak tovább fokozódik a fehér, omladozó mennyezet és a hideg, dohos falak láttán, nem is beszélve a gázmaszkok, kötszerek és műszerek sokaságáról.

A soproni Légoltalmi Múzeum

A 16 soproni sziréna közül az egyik

Az összkép minden jelző ellenére sem negatív, inkább varázslatos, hiszen tökéletesen hiteles képet ad az ötven-nyolcvan évvel ezelőtti katasztrófavédelmi viszonyokról. A tárlat vezetője Regényi Győző, aki évtizedek óta tartó tűzoltói hivatása mellett amatőr műgyűjtő is, a kiállítás pedig két éves kemény munkájának eredménye.

A soproni Légoltalmi Múzeum

Sugárzásmérők (doziméterek)

Egy magnón halkan korhű zene szól, miközben a szakember körbekalauzolja az érdeklődőket a helyiségben érdekes és humoros történeteket mesélve, és bemutatva a több részre csoportosított kiállítási tárgyakat. Az úgynevezett kommunikációs részen például nem csak fadobozos és betárcsázós telefont, de egy eredeti és működő szirénát is láthatunk, sőt hallhatunk is.

A soproni Légoltalmi Múzeum

Csecsemőmentő szűrővel és belső karokkal, hogy az anyuka hozzáérhessen a babához

Következnek a biztonsági öltözetek, gázmaszkok időrendbe téve és egyéb segédeszközök, majd a mindenféle elemző és mintavevő készülékek, csomagok. Majd kötszerek, orvosi műszerek és sugármérők jönnek hátborzongató történetek kíséretében. Végül egy elkerített helyiségben kitüntetéseket, valamint rendszerváltozás előtti plakátokat és zászlókat tekinthetünk meg, mielőtt szabadidőt kapunk, hogy saját tempónkban járhassunk körbe még egyszer mindent.

A soproni Légoltalmi Múzeum

A tárlatvezetéssel és az egyéni szemlélődéssel együtt akár egy órát is eltölthetünk a parányi teremben. Idősebbeknek a nosztalgia, fiataloknak pedig a múlt tanulmányozása és átélése végett ajánlott.

A soproni Légoltalmi Múzeum

"A Magyar Népköztársaság alkotmánya védi a házasság és család intézményét"

A kiállítás előzetes egyeztetést követően hétköznaponként este öt, hat és hét órakor tekinthető meg. A belépés ingyenes, de önkéntes adományokkal segíthetik a gyűjtemény gyarapodását és fenntartását. A tárlatvezető kedvéért pedig ajánlott üzenetet hagyni a vendégkönyvben.

A soproni Légoltalmi Múzeum


Nagyobb térkép

Cím: 9400, Sopron. Magyar utca 14.
Név: Regényi Győző
Telefonszám: 0670/416-8694

.