25 éves az önálló soproni színház

2016.01.30. 20:04

Mire készül a társulat a következő hónapokban?

Mire készül a színház a következő hónapokban?

Kortárs magyar darabokat láthat a soproni színházi klub közönsége idén, a teátrum jubileumi évében. A város képviselő-testülete ugyanis 25 éve döntött az önálló Soproni Petőfi Színház megalapításáról. 

Pataki András igazgató az MTI-nek kifejtette: tavaly januárban indították el a teátrum színházi klubját azzal a céllal, hogy még szorosabbra fűzhessék a kapcsolatot a nézőkkel. A klub repertoárján kamaraszínházszerű előadások, valamint egyéb kulturális rendezvények, például könyvbemutatók szerepelnek. Tavaly elsősorban felolvasó-színházi keretek között régi magyar darabokat, így például Csokonai Vitéz Mihály Culturáját vagy Madách Imrétől A civilizátort vitték színre. 

Pataki András kiemelte, hogy idén hat bemutatóval készülnek, kortárs magyar szerzők műveit dolgozzák fel. A színházi klub közönsége főleg drámai előadásokat láthat majd, mint Hedry Mária Kelj fel és járj című színjátékát vagy Tóth Árpád Ferenctől a Vadalmát. A bemutatók között lesz egy krimi is: Brunner Tamás Ötórai gyilkosság című munkája.

Pataki András arról is beszélt, hogy színházi klub előadásai nem egy-két szereplős darabok, van, amelyikben tíz színész is látható. Számukra ez egy egészen más közeg, itt ugyanis igazi találkozások vannak - fogalmazott az igazgató. Hozzátette: az előadások végén fórum van, a nézők kérdezhetnek, véleményt formálhatnak.

A direktor elmondta, hogy a soproni színházi klubnak kialakult egy 70-80 fős törzsközönsége, a többségnek bérlete is van. Pataki András szerint ez egy ideális létszám, hiszen a helyszínt adó színházi aulában mintegy 100-an férnek el. A rendezvények ugyanakkor nyíltak, tehát előzetes regisztráció után bárki csatlakozhat - mondta. 

Az első idei bemutató február 17-én lesz, Gabnai Sándor művét, a Boszorkánybordát Németh Ervin rendezi.

Jelenleg Molnár Ferenc drámáját, a Liliomot próbálják a soproni Petőfi Színház színészei. 

Kovács Frigyes rendező, Jászai Mari-díjas színművész tavaly Szabadkán állította színpadra Molnár Ferenc külvárosi tragédiáját. A soproni előadás más lesz - hangsúlyozta az MTI-nek adott interjúban a vajdasági származású rendező, aki szerint egy vérbő dráma készül Sopronban. "A színészeket ismerem, jó az együttműködés velük, hogy mindez sikerüljön" - tette hozzá.  

A rendező, aki egyúttal Linzmann és dr. Reich szerepét is alakítja a Liliomban, kiemelte, hogy nem a mű humorát, hanem a drámaiságát akarják kidomborítani. 

A Liliom a szegénységről, a kiszolgáltatottságról, az őszinteségről, a becsületről, az együgyűségről, a butaságról, a szeretetről egyaránt szól. A rendező szerint Molnár Ferenc darabjai azért is hitelesek, mert a benne szereplő szituációkat mind megszenvedte az író. "Olyan Liliomot szeretnénk játszani, amely akár ma is elképzelhető, és akármelyik kisvárosban is lejátszódhat" - fogalmazott. 

Az előadás közben dalokat is hallhat majd a soproni közönség. A zeneszámok a szereplők belső világát, lelkiállapotát tükrözik majd. Ehhez Zalán Tibor írja a verseket, amelyeket Kucsera Géza zenésít meg - részletezte a rendező.

A dráma címszerepét a Soproni Petőfi Színházban Ács Tamás, Julit pedig Molnár Anikó alakítja. Marikát Szlúka Brigitta játssza. Hollunderné és a Fogalmazó szerepében pedig a Jászai-, Aase- és Déryné-díjas Horváth Zsuzsa látható.     

A Liliom (1909) tragikus szerelmi története egy meséből született, melyet Molnár Ferenc a vasárnapi tárcák helyett kezdett el írni a Pesti Napló szerkesztőségében. A meséből végül színmű lett, "külvárosi legenda hét képben".

A bemutató március 5-én lesz.

Fotók: Soproni Petőfi Színáz - A bábjátékos című darabból

.