Történelmi séta a soproni Várkerületen

2014.09.20. 20:30

A résztvevők a polgári miliő kialakulásáig repülhettek vissza az időben.

Május óta havi rendszerességgel indít a Soproni Múzeum rendhagyó, úgynevezett Várkerület-sétákat. A programok három tematikára épülnek, az elsőben a várkerület ívét körülrajzoló várfalak védelmi szerepével, a másodikban a vár mentén kialakult mindennapi élettel, míg a mostani harmadikban a polgári miliő kialakulásával ismerkedhettek meg a sétán résztvevők.

Történelmi séta a soproni Várkerületen

A múltidéző program első állomásánál, a Hűségkútnál meglepően sokan gyűltek össze, fiatalok és idősebbek vegyesen. A magas létszám még a korhű jelmezbe öltözött sétavezető hölgyet is meglepte.

Történelmi séta a soproni Várkerületen

Indulás előtt regisztrációs lapot kellett aláírni, ez némi csúszást és tolongást eredményezett. A vezető feladatlapokat is osztogatott, mely hasznosnak bizonyult, ugyanis érdekes feladványaival kellemes és izgalmas kihívást jelentett a sétálóknak, miközben figyelésre is ösztönzött.

A csoport első állomása maga a gyülekezési helyszín, a Hűségkút volt, ahol a séta célját, valamint a legfontosabb Várkerülettel kapcsolatos információkat ismertették.

A felújítás alatti Mária-kút

Továbbhaladva az épp felújítás alatt álló Mária -zobor lábánál álltunk meg, a Várkerület 58-as számú háza előtt, amely mint megtudtuk, Sopron legkisebb alapterületű ingatlana.

A legkisebb soproni ingatlan

A következő állomásokon a régi magyar boltokat, az egykori vaskereskedéseket, és az eddig a helyiek figyelmét is elkerülő, a házak falait díszítő féldomborműveket ismerhettük meg.

Egy hosszabb megálló következett a Várkerület kinézetét meghatározó körbástyánál a várárokban, ahol a Soproni Múzeum munkatársai fuvolamuzsikával és verssel próbálták visszaidézni a 18. századi polgári életet.

Történelmi séta a soproni Várkerületen

Itt hangzott el többek között az az érdekesség is, hogy Sopron Magyarország második leggyakrabban bombázott városa, ennek köszönhetően alakult ki a várfal mai kinézete.

Megtekintettük a Korona Üzletházat (melyben egykor Liszt Ferenc is vendégeskedett), a volt nyomda épületét, az első soproni kávézót és a mindent belátó kis fekete elefántszobrot is.

A séta a lábakat szinte alig, a füleket viszont annál inkább igénybe vette, mert kihangosítás hiányában sokszor nehéz volt figyelni a hallottakra a forgalom zajában. Ezt a kisebb kellemetlenséget leszámítva azonban valóban érdekes információkhoz juthattak a sétálók, így mindenki lelkesen érkezett meg az utolsó állomáshoz, a Hűségzászlóhoz, amely az 1921-es népszavazásnak állít emlékhelyet.

Történelmi séta a soproni Várkerületen

A program itt azonban még nem ért véget, akik még kultúrára szomjaztak, azok elmehettek a Fabricius-házba, ahol beszélgetéssel egybekötött képnézegetésre invitáltak a múzeum munkatársai, ezzel zárva le a 10. Várkerület-sétát.

Aki szívesen részt venne hasonló rendezvényeken, az a következő programokat figyelemmel kísérheti a www.muzeum.sopron.hu oldalon, valamint a múzeum Facebook-oldalán.

.