Sopronon belül elköltöztetnék a Volt Fesztivált

2013.07.01. 21:59

A Páneurópai Piknik-emlékparknál lenne a rendezvény.

Hosszabb távon a Páneurópai Piknik-emlékparkhoz költöztetné a VOLT Fesztivált Sopron önkormányzata – erősítette meg az MTI értesülését hétfőn az egyik alpolgármester.

    Simon István (Fidesz) közlése szerint a térségben lévő állami földterületeken oldanák meg az ide tervezett rendezvényközpont elhelyezését.     A létesítmény építésének tervéhez "minden szinten eddig támogatás van és egyetértés. Ezt ki kell munkálni részleteiben, de a hosszú távú megoldás úgy néz ki, hogy itt körvonalazódik" - tette hozzá az alpolgármester.    

"A középtávú, négy-öt éves megoldás itt megvan" – mondta az eseménynek évek óta otthont adó Lővér Kempingre utalva, hozzátéve, az emlékparkhoz tervezett ifjúsági szabadidős rendezvényközponthoz helyeznék át a rendezvényt.    

Simon István megjegyezte: a negyedszázaddal ezelőtti, világpolitikai kihatású, a berlini fal ledöntéséhez vezető Páneurópai Piknik helyszíne "jó hely ahhoz, hogy a fiatalok, a jövő rendszeresen találkozzanak, ne csak emlékezés formájában, hanem egy fiatalos, aktív, virágzó, pezsgő, jövőbetekintő rendezvényhelyszín is legyen ez a történelmi emlékpark, illetve ennek a környéke".  

   Az alpolgármester az MTI érdeklődésére azt mondta: négy-öt év múlva költözhetne az új helyszínre az esemény. Az ottani rendezvényközpont kialakításához komoly fejlesztésre lesz szükség.    

Páneurópai Piknik emlékpark
Páneurópai Piklnik Emlékhely

Fülöp Zoltán, a huszonegyedik alkalommal megrendezett VOLT Fesztivál két főszervezőjének egyike úgy nyilatkozott az MTI-nek: a következő öt évre rendelkeznek a Lővér Kempingben működéshez szükséges engedélyekkel, de "hosszú távon nyilvánvalóan valamilyen megoldást kell találnunk".   

  Április elején jelentették be a VOLT szervezői, hogy 2018-től új otthont kap, de marad a városban a rendezvény. A Lővér Kemping területe az uniós természetvédelemhez kapcsolódó Natura 2000 program része, és 2012. január 1-jétől egy szigorúbb elbírálás lépett életbe.  

   A VOLT és Sopron ötéves átmenetet kap a költözésig; a város és a fesztivál a 2014-ben hozzáférhetővé váló EU-s pályázati pénzekből tudja megtenni az új helyszínhez szükséges infrastrukturális beruházásokat - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a sajtótájékoztatón.   

  Tavaly nyáron négy nappal a kapunyitás előtt jelentették be a szervezők, minden akadály elhárult a jubileumi, huszadik VOLT megtartása elől, mivel valamennyi szükséges engedélyt sikerült megszerezniük azt követően, hogy a regionális zöldhatóság pár nappal korábban "váratlanul elutasító határozatot hozott" időben előterjesztett beadványukról.    

"A VOLT 19 éve alatt a mostani volt az első alkalom, amikor egyetlen napra azt gondolhatta a közönségünk, hogy veszélybe kerül a fesztivál megrendezése. Ez számunkra nagy kárt jelenthet, hiszen a hazai és külföldi vendégeink ilyenkor hamar elbizonytalanodhatnak" – idézte az akkor kiadott közlemény a fesztivál alapítóit, Lobenwein Norbertet és Fülöp Zoltánt.    

A szervezők jelezték: a VOLT mellett álló védnökök - így Molnár Ágnes államtitkár, országgyűlési képviselő; Szájer József európai parlamenti képviselő és Fodor Tamás, Sopron polgármestere - az elmúlt 48 órában velük együtt sokat dolgoztak annak érdekében, hogy megoldást találjanak erre a kérdésre.
 

Páneurópai Piknik Emlékhely, Fertőrákos: a többfunkciós emlékeztető (képgalériával)

.