Nyíltvízi úszó Eb eredmények - Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert

Úszó Eb

MTI

2018.08.09. 19:57

Nyíltvízi úszó Eb - A magyar szövetség óv Rasovszky ezüstje miatt.

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert csütörtökön 10 kilométeren a nyíltvízi úszók skóciai Európa-bajnokságán.
 

A Loch Lomond vizében, kissé szeles, de napos időjárásban megrendezett verseny rajtja után a francia Logan Fontaine, később honfitársa, David Aubry vezetett. A szerdán 5 kilométeren Eb-győztes Rasovszky az élbolyban haladt, eleinte két másodperces hátránnyal az ötödik volt, majd féltáv előtt a 37 fős mezőny élére állt.

A Balaton Úszó Klub sportolója 7500 méter után is jó tempóban úszott az első helyen, de a többiek szorosan követték. Az utolsó félkört megelőzően úgy tűnt, Rasovszky sikerét a német Rob Muffels és a holland Ferry Weertman veszélyeztetheti. A magyar úszó az öböl előtt növelni kezdte a különbséget, de a legvégén olimpiai, világ-, illetve Európa-bajnoki címvédő holland ellenfele felzárkózott rá, s a két úszó ránézésre egyszerre csapott célba.

A célfotó alapján aztán bizonyossá vált, hogy hiába volt valamivel előrébb a veszprémi úszó, nagy riválisa csapott egy "leheletnyivel" előbb a táblára, így megvédte címét.

Székelyi Dániel kezdetben a 32. helyen haladt, majd 2500 méter után új lendületet vett, és több mint tíz pozíciót javított. A hajrát már a 15. helyről kezdte, a célba pedig 14.-ként érkezett.

Huszti Dávid - aki betegség miatt szerdán nem állhatott rajthoz -, csütörtökön elindult ugyan, ezzel biztosítva azt, hogy a magyar váltó szombaton rajthoz állhasson, ám szinte rögtön fel is adta a viadalt.

Szerdán 5 kilométeren a férfiaknál Rasovszky aranyérme mellett Székelyi tizedik lett. Csütörtök délelőtt 10 kilométeren legjobb magyarként Olasz Anna a 11. helyen végzett. Szombaton a Huszti, Rasovszky, Novoszáth, Olasz összeállítású vegyesváltó képviseli a magyar színeket. Vasárnap 25 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Olasz és Sömenek indul, amennyiben megrendezik a leghosszabb táv versenyét, ugyanis a várható esős időjárás és az alacsony vízhőmérséklet miatt ez is bizonytalanná vált.

Skócia multisport Európa-bajnokságnak ad otthont: a vizes sportágakon kívül a torna, az evezés, a golf, a triatlon, és a kerékpár kontinensviadalát is megrendezik Glasgow-ban és környékén.
 

Eredmények, 10 km:
férfiak, Európa-bajnok:
    ----------------------

   Ferry Weertman (Hollandia) 1:49:28.2 óra
2. Rasovszky Kristóf azonos idővel, célfotóval
3. Rob Muffels (Németország) 1:49:33.7
...14. Székelyi Dániel 1:49:53.3

    korábban:
    nők, Európa-bajnok:

    -------------------
   Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 1:54:45.7 óra
2. Giulia Gabrielleschi (Olaszország) 1:54:53.0
3. Esmee Vermeulen (Hollandia) 1:55:27.4
...11. Olasz Anna 1:57:43.8
...18. Sömenek Onon Katalin 2:02:12.4
...20. Novoszáth Melinda 2:02:28.

Nyíltvízi úszó Eb - A magyar szövetség óv Rasovszky ezüstje miatt

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.