Megvan az Ausztrál Nagydíj győztese

2019.03.17. 08:47

Az idénynyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíj vasárnap Melbourne-ben tartott versenyén meglepő eredmény született.

Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte az idénynyitó Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat vasárnap Melbourne-ben, megelőzve csapattársát, a címvédő brit Lewis Hamiltont.

Az ötszörös világbajnok mögött Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája lett a harmadik, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel, a Ferrari német versenyzője pedig a negyedik.
A 29 éves Bottasnak - aki az előző szezonban egyszer sem tudott nyerni - ez volt pályafutása negyedik futamgyőzelme és 31. dobogós helyezése.
    

A futam előtt a csapatok és a nézők egyperces gyászszünettel emlékeztek Charlie Whitingra, a világbajnoki sorozat versenyigazgatójára, aki csütörtökön, 66 éves korában tüdőembóliában hunyt el Melbourne-ben. Whiting 1988-ban került a Nemzetközi Automobil Szövetséghez, és 1997 óta látta el a versenyigazgatói feladatokat a Forma-1-ben.
    

Az első helyről induló Hamiltont csapattársa rögtön a rajt után megelőzte. A mezőny egyetlen ausztrál versenyzője, Daniel Ricciardo ugyanekkor komoly hátrányba került, mert kiszorult az aszfaltcsíkról, és a füvön leszakadt az első légterelő szárnya, ezért orrkúpot kellett cserélni a Renault-ján. Végül a 31. körben fel kellett adnia a futamot.
    

Bottas előnye tíz kör után már több mint három másodperc volt az élen Hamiltonnal szemben, a harmadik helyen haladó Vettelt pedig több mint hat másodperccel előzte meg.
    

Carlos Sainz Jr., a McLaren spanyol pilótája volt az első kieső, mivel a 11. körben lángra kapott az autója. Perceken belül elkezdődtek a kerékcserék, a címvédő a 16. körben állt ki, csapattársa viszont kivárt, tovább növelte a különbséget, majd a 24. körben új abroncsokat kapott és jelentős előnnyel tért vissza Hamiltonnal szemben, amit a folytatásban gyarapítani is tudott.
    

A 31. körben Verstappen megelőzte Vettelt, egy ideig a címvédőt is kitartóan üldözte, de amikor elrontott egy kanyart, elveszítette esélyét az újabb előzésre.
    

Az utolsó bő negyedórában már csak az okozott izgalmakat, hogy ki teljesíti a leggyorsabb kört, és ki kapja az új szabályok szerint járó pluszpontot, végül ez is Bottasnak sikerült.
    

Az idény három újonca közül a brit Lando Norris (McLaren) a 12., a thaiföldi Alexander Albon (Toro Rosso) a 14., és a szintén brit George Russell (Williams) a 16. helyen végzett. Utóbbi márkatársa, a 2011 februárjában elszenvedett súlyos ralibalesete után visszatérő lengyel Robert Kubica az utolsó, 17. helyen zárt, három kör hátránnyal.
    

A világbajnokság két hét múlva Bahreinben folytatódik.

.