Wimbledon - Fucsovics kikapott Djokovictól a negyeddöntőben

MTI

2021.07.07. 22:31

Fucsovics Márton a negyeddöntőben búcsúzott a wimbledoni teniszbajnokságtól, miután szerdán három játszmában kikapott a világelső Novak Djokovictól.

A 29 éves nyíregyházi játékos már azzal is pályafutása legjobb eredményét érte el a füves pályás Grand Slam-tornán, hogy nyolc közé jutott: a korábbi juniorbajnok Fucsovics mostani menetelése során a 19. helyen kiemelt olasz Jannik Sinnert, a cseh Jirí Veselyt, a kilencedikként rangsorolt argentin Diego Schwartzmant és az ötödik kiemelt orosz Andrej Rubljovot búcsúztatta.

A rekordbeállítást jelentő huszadik GS-tornagyőzelmére hajtó, címvédő Djokoviccsal pályafutása során előzőleg kétszer találkozott, és bár mindkétszer alulmaradt, a 2018-as US Open első fordulójában és a 2019-es dohai torna nyolcaddöntőjében is nyert szettet a szerb világsztár ellen.

Fucsovics aktuális világelsővel eddig egyszer, 2019-ben - éppen Djokoviccsal - csapott össze.

A centerpályán rendezett szerdai találkozójuk első felvonásának elején a magyar játékos sok hibával, rendkívül bizonytalanul teniszezett, riválisa így 18 perc után 5:0-ra vezetett. Fucsovics ezt követően - szettlabdákat hárítva - hozta az adogatását, majd két újabb játszmalabdát hárítva elvette a világelső szerváját és hamarosan 5:3 állt az eredményjelzőn. Djokovic a következő adogatójátékában viszont már nem hibázott, és hatodik szettlabdáját értékesítve 42 perc után előnybe került.

A következő játszma kiegyenlített küzdelmet hozott, 4:4-ig mindkét teniszező hozta szervagémjét, a kilencedik játékban viszont Djokovic brékelt, majd a tizedikben nyerte a sajátját, ezzel másfél óra elteltével már 2:0-ra vezetett.

A harmadik szett Djokovic breakjével kezdődött, azután egyik játékos sem vesztett adogatógémet, noha erre többször is volt esély. Fucsovics például két játékban összesen ötször jutott breaklabdához - a második gémben, a szerb adogatásánál 0:40 is volt az állás -, de nem tudott élni a lehetőségekkel. A mérkőzés 2 óra 19 percig tartott.

"Ő megnyerte a fontos pontok többségét, én nem. Ő nyert bréklabdákat, én nem. Talán jobban is szervált a mérkőzés egyes időszakaiban" - válaszolta Fucsovics az MTI-nek arra a kérdésre, szerinte a világranglista-helyezésen túl mi volt a legnagyobb különbség Djokovic és közte?

Elárulta, az első szettben 0:5-nél össze-vissza kavarogtak a gondolatai, és próbálta "megtalálni" a meccset. Hozzátette, a világelső semmivel sem lepte meg, hiszen tudta róla, hogy stabilan, pontosan teniszezik, és nagyon jól összpontosít.

"Sokat játszottunk és edzettünk már együtt, Djokovic egy pazar játékos. Most nem tudok különösebb tanulságokról beszámolni. Talán majd akkor, ha leülepszik bennem az élmény. Jó verseny volt, most pedig jöhet néhány nap kikapcsolódás" - nyilatkozta Fucsovics.
 

Eredmény, negyeddöntő:
    ----------------------
Novak Djokovic (szerb, 1.)-Fucsovics Márton 6:3, 6:4, 6:4

.