A legjobb négy közé jutott a vegyes váltó

MTI

2022.02.05. 14:47

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó A döntőbe, azaz a legjobb négy közé jutott a pekingi téli olimpia szombati versenynapján.

A két elődöntőből az első két helyezett az A, a harmadik és negyedik a B döntőbe került. A finálét a jégfelújítás után futják majd. A 2000 méteres szám most mutatkozott be az ötkarikás programban.

A magyar edzői stáb úgy döntött, hogy a három szóba jöhető férfi versenyző közül ezúttal a két Liu kap bizalmat. A negyeddöntőben szereplő futott Krueger pedig pihenőt kapott.

A világkupában harmadik helyen végzett magyar staféta az aranyéremre hajtó házigazda Kínával, valamint az orosz és az amerikai együttessel csatázott ezúttal. A negyeddöntőben Kónya visszacsúszásait kellett a másik három társnak kompenzálnia, és most az elődöntőben is erre volt szükség.

Most viszont nem Kónya, hanem Jászapáti kezdett, méghozzá remekül, ugyanis a második helyről élre került, innen adta át Kónyának a stafétát, aki ugyan visszacsúszott másodiknak, de a két Liu nem hibázott, így féltávnál első volt a magyar csapat. Aztán megint a kevesebbet pihenő Kónyánál volt egy hely visszacsúszás, de a többiek ismét javítottak, azaz 2:38.052 perccel sikerült megnyerni a futamot a hazaik előtt. Hosszas videózás után alakult ki a végeredmény, az oroszokat és az amerikaiak kizárták.

A két kizárás egyúttal azt is jelenti, hogy a pontszerző helyezés már biztos. A fináléban Kína mellett Kanada és Olaszország lesz a magyarok ellenfele.

Korábban Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry futamgyőztesként jutott tovább a selejtezőből a hétfői negyeddöntőbe férfi 1000 méteren, Jászapáti pedig női 500 méteren, ahol Kónya kiesett.

.