Aláírásgyűjtésbe kezdenek a szocialisták a stadionpénzek átcsoportosításáért

2013.11.14. 15:10

Nemény András szerint a szombathelyi stadion nem érintett. A helyzet azért pikáns.



Az MSZP napokon belül elkezdi az aláírásgyűjtést azért, hogy a következő években stadionépítésre és futballtámogatásra szánt csaknem 200 milliárd forintot egészségügyi célokra használják fel – közölte az MTI.

    Kökény Mihály, a szocialisták egészségügyi tagozatának elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a pénz egy részét arra fordítanák, hogy minden, hatévesnél fiatalabb gyermekek ingyen kapja meg a szükséges gyógyszereket. Ez nagyjából tízmilliárd forintba kerülne, a többit a kórházak és rendelőintézetek adósságállományának csökkentésére használnák fel, így rövidítve a várólistákat. Ez viszont már százmilliárdos tétel.
   
A volt egészségügy-miniszter indoklásképpen azt mondta, a miniszterelnök "őrült stadionépítési programját" az emberek 80 százaléka elutasítja, az egészségügyből pedig nagyjából 300 milliárd forintot vontak ki 2010 óta.

    Hozzátette, remélik, hogy a többi demokratikus ellenzéki párt is csatlakozik a néhány nap múlva elkezdődő aláírásgyűjtéshez, amelyet az Együtt-PM már támogatásáról biztosított.

    Kökény Mihály arról is beszélt, hogy egy kormányzati jogszabálytervezet 2014-ben minden állampolgár teljes egészségügyi dokumentációját tároló adatbázist hozna létre. Elmondása szerint a központi nyilvántartás létrehozása megszüntetné az orvosi titoktartást, az adatokhoz kormányzati szervek is hozzáférnének.

    Az MSZP-s politikus ezért Péterfalvi Attilától, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökétől vár állásfoglalást, egyetért-e a kormányzati tervvel, és összeegyeztethetőnek tartja-e a személyiségi jogok védelmével.

Nemény András: a szombathelyi szocialisták következetesek

A hírrel kapcsolatban megkerestük Nemény Andrást, az MSZP megyei elnökét, aki közölte: a költségvetésben két külön tételben van a hírben említett stadionrekonstrukciós program és a szombathelyi stadion, és amikor a parlamentben módosító javaslatokat tettek, akkor nagyon odafigyeltek erre a szombathelyi szocialisták.

Ami az előbbit illeti, a pártelnök egyetért az MSZP központi kampányával, hogy nem szabadna 100 milliárdot költeni a stadionokra akkor, amikor ennyi megoldatlan kérdés van az oktatási, kulturális,  szociális és egyéb vonalon.

Ami a szombathelyi stadion illeti, a helyi szocialistáknak az az álláspontja, hogy a város lakói sok adót fizetnek a központi költségvetésbe, így az teljesen rendben van, hogy az államtól visszakapnak belőle, de igazán szerencsés az lenne, ha a szombathelyiek beleszólhatnának, hogy mire legyen fordítva az összeg: ez persze lehet egy stadion is, ha itt lakók ezt tartják jónak – közölte a megyei elnök.

Hozzátette: az az elképzelés is szóba jöhetne, és ezt a szocialista párt is tudná támogatni, hogy a stadiont  jóval kevesebb pénzért épül meg– mondjuk 3-4 milliárdért -, és a különbözetet más célokra használná a város. 

„Lehet hogy sokkal kevesebb pénzből is nagy csodákat lehetne csinálni, sokkal több ember érdekét képviselve” – mondta Nemény, többször hangsúlyozva, hogy minderről meg kellene kérdezni az itt lakókat.

Arra a kérdésünkre, hogy a párt esetleg fontolgatja-e a népszavazás kezdeményezését, amit néhány olvasónk is felvetett a hozzászólásokban, a politikus azt mondta: ez is a lehetőségek közé tartozik, csakúgy mint a közvélemény-kutatások vagy a lakossági fórumok.
.