Stratégiai lehetőséget lát Kína Ausztriában

2011.10.31. 19:16

Stratégiai perspektíva rejlik a kínai-osztrák kapcsolatokban - jelentette ki hétfőn Bécsben a kínai államfő.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) Heinz Fischer osztrák elnökkel való megbeszélései után emlékeztetett, hogy a két ország negyven éve vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatokat. Ez jó alapot jelent ahhoz, hogy "magasabb szintre" emelkedjenek a két ország kapcsolatai - mondta.

A kínai államfő csak röviden nyilatkozott a sajtónak a találkozó után, részletekre nem tért ki. Megemlítette azonban, hogy Kínát érdekli a technológiai import Ausztriából.
A távol-keleti vezetőt népes gazdasági delegáció kísérte el Ausztriába.

Heinz Fischer kiemelte a turisztikai, befektetési és kereskedelmi kapcsolatok fejlődését. Rámutatott, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 40 százalékkal nőtt. A szövetségi elnök szavai szerint Ausztria és Kína a következő öt évben meg akarja duplázni ezt az összeget.

Reinhold Mitterlehner osztrák gazdasági miniszter egy osztrák-kínai gazdasági fórumon ugyancsak a 8,5 milliárd eurós kereskedelmi forgalom megkétszerezéséről beszélt. Ausztria számára a távol-keleti ország piaca lehetőséget jelent exportpiacai diverzifikálására - mondta.

Az osztrák államfő hangsúlyozta az EU és Kína partnerségének fontosságát. Visszafogott formában az emberi jogok témakörére is kitért Fischer. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint megvitatta vendégével "a jogokat és a kötelességeket", amelyeket az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában betöltött tagság jelent Ausztria számára.

Hu Csin-tao az európai gazdasági válságról szólva bizakodását fejezte ki, hogy stratégiai partnere, az euróövezet képes megoldani gazdasági problémáit. Részletekre ezzel kapcsolatban sem bocsátkozott. Nem nyilatkozott arról sem, hogy Kína részt vállal-e az euróövezeti államadósság-válság kezelésében, például oly módon, hogy tőkét társít az euróövezeti mentőalaphoz (EFSF), amint azt a múlt szerdai euróövezeti csúcsértekezlet határozatai lehetővé teszik.

Csen Tö-ming (Chen Deming) kereskedelmi miniszter Mitterlehnerrel való találkozója alkalmával viszont azt mondta, hogy Peking kész segíteni Európának a gazdasági és pénzügyi válságban, illetve az adósságválságban.

Hu Csin-tao hétfőn Bécsben találkozik Werner Faymann kancellárral is. Kétnapos ausztriai állami látogatása kedden Salzburgban ér véget. Onnan szerdán a G20 országcsoport cannes-i értekezletére utazik.
 

.