A szcientológusok már az iskolákban vannak?

2012.05.06. 19:44

Néhány hete egy szcientológus szervezet a szombathelyi iskolákba eljuttatta az Út a boldogsághoz című füzetet és dvd-t.

Drogmentes Maraton Szombathelyen (2008)

Néhány hete egy szcientológus szervezet a szombathelyi iskolákba eljuttatta az Út a boldogsághoz című füzetet és dvd-t.

Remélhetőleg nincsenek, de tettek egy határozott lépést, hogy ott legyenek. Néhány hete egy szcientológus szervezet a szombathelyi iskolákba eljuttatta az Út a boldogsághoz című füzetet és dvd-t. Úgy tűnik, minden intézmény kapott belőle.

Nagy port vert fel nemrégiben egy szcientológus kiadvány osztogatása egy fővárosi óvodában. A füzet a vitaminfogyasztást reklámozta a szülők körében. Korábban Szegeden történt hasonló eset. Most a szombathelyi iskolás korosztályt, nem kevésbé a pedagógusokat, intézményvezetőket célozták meg Az út a boldogsághoz című füzet, és az ezt feldolgozó dvd postázásával. Az Alonhoz eljutott információk szerint általános és középiskolákba egyaránt eljutott a szcientológia atyjának, L. Ron Hubbardnak a műve egy megrendelőlap kíséretében.
 
Szcientológus kiadvány
 
A csomagocska reklámküldeményként érkezett, feladója Az Út a Boldogsághoz Alapítvány. A pedagógusoknak azzal ajánlották, hogy osztályfőnöki órán beszélgessenek róla. Sem a kiadványokon, sem a kísérőlevélen nem szerepel a szcientológia szó, az Alont megkereső pedagógusnak a szerző, L. Ron Hubbard neve lett „gyanús”, és a szerzői jogokat gyakorló, a szerző nevét viselő kiadó megnevezése. A kiadvány végén az Út a Boldogságért Alapítvány honlapja van megjelölve kapcsolatként, amelyen még szintén nem fedezhető fel első látásra szcientológia, viszont a Szcientológiai Egyház magyarországi hivatalos honlapján ott van Az út a boldogsághoz.
 
Drogmentes Maraton Szombathelyen (2008)
Drogmentes Maraton Szombathelyen (2008)
 
A füzet egy huszonegy pontból álló erkölcsi útmutató, amely „az otthoni nehéz pénzügyi helyzet (…), az alkohol vagy drogproblémákkal küzdő szülők, iskolatársak általi zaklatás, tanulási nehézségek, ami miatt puskáznak, csalnak a vizsgákon”, stb. problémákat „segít” megoldani. Tanároknak még oktatási segédletet is ajánlanak, deklaráltan „nem vallásos” könyvecskéhez.
 
Mi ezzel a gond?
 
A mű rendkívül egyszerű igazságokat tartalmaz, amelyek közül jó néhányat senkinek sem nehéz magáévá tenni. Persze van benne néhány tipikusan szcientológus hittétel (például az igaz, ami neked igaz), vagy módszer (például a szótisztázás), amely a későbbi haladást alapozzák meg a „szcientológus karrier”-úton. A kiadvány valójában az út a szcientológiába címet is viselhetné, tulajdonképpen egy csali (melyre épp a trivialitása miatt könnyű ráharapni), és utána jöhet a következő szolgáltatás. A szcientológia rendkívül változatos módszereket alkalmaz a terjeszkedésére, minden problémára van egy csodás megoldási módszere, legyen az drog vagy éppen tanulási nehézség.
 
Azért említem épp ezt a kettőt, mert az iskolákat éppen ezen gondok megelőzésére létrehozott „társadalomjobbító humanitárius programok” (és szervezetek) környékezik meg. Ilyen például Az Út a Boldogsághoz Alapítvány, vagy az Alkalmazott Oktatástan, vagy a napokban Szombathelyre érkező Drogmentes Maraton.
 
A szcientológus honlap szerint ezeket a Szcientológus Egyház szponzorálja, valójában viszont ezek (az egyébként nagy tömegeket elérő) programok – szcientológusul szólva – a „behozó vonalak.” Ha valaki nem kellőképp óvatos, könnyen „rákerül a vonalra.” Nem véletlen, hogy azok a szülők, akik már hallottak a szcientológiáról, esetleg személyesen is kapcsolatba kerültek vele (akár rossz tapasztalatokat szerzett ismerősök által), „ugranak” a szcientológia oktatási intézményekben történő feltűnésére, történjen az bármilyen álca (tanulási tanfolyam, erkölcsjobbító füzet, drogprevenció vagy vitamin-felvilágosítás) alatt.
 
Mi a szcientológia célja?
 
A szcientológusok az egész világot szeretnék a – úgymond clearré – tenni, azaz megszabadítani azoktól a fájdalmas élményektől, amelyek gátolják az embereket képességeik kibontakoztatásában. Két módszert kínálnak ennek elérésére, az egyik egy tanfolyam-áradat, a másik pedig egy lebutított pszichoanalízishez hasonló módszer (auditálás), melyet laikusok végeznek. A bevezető szolgáltatások rendkívül olcsóak (és a maguk egyszerű igazságaival sikert is hoznak a résztvevőknek), ezért azok újabbat és újabbat kérnek. Aki egyszer rákerül a vonalra, az nem könnyen szabadul, és nem csak a szolgáltatásokért fizet egyre magasabb összegeket (többmilliós tételekről beszélünk), hanem még adományokat is szednek tőle, (például az Út a boldogságért iskolákban történő terjesztésére), de arról is tudunk (Vas megyei példát), hogy valaki a házát adta el, hogy kijusson egy szcientológus csúcszolgáltatásra. A szcientológia célja, hogy minél több embert érjen el, és minél nagyobb bevételre tegyen szert.
 
Ha a résztvevő környezete nem nézi jó szemmel a szcientológiát, akkor szcientológusok elszigetelik, megszakíttatják vele a korábbi kapcsolatait.
 
Szombathelyen nincsen markánsan jelen a szcientológia, egy nyelviskola működik városban a hubbardi elvek alapján. A Drogmentes Maraton is sokat veszített népszerűségéből, tavaly két iskola vett már csak részt rajta, az önkormányzat pedig az Alon korábbi cikke után nem nyújt segédkezet a szcientológusoknak a mozgósításban. (K. Gy.)

.