Ismét elindult a Foucault-inga a szombathelyi székesegyházban (képsorozattal)

2014.05.15. 10:58

A nagytemplomban teltház volt az indulásnál, a püspök a vallás és a tudomány kapcsolatáról beszélt. Csütörtökön és pénteken lehet megnézni.

Négy év után ismét elindult a Foucault-inga Szombathelyen.

A látványos fizikai kísérlet csütörtök reggeli indulásakor a helyi diákok teljesen megtöltötték a nagytemplom padsorait.

Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Puskás Tivadar szombathelyi polgármester, Kovács Ferenc megyei elnök és az ELTE Gothard Ob­szer­va­tó­ri­um igazgatója, Szabó M Gyula.

Veres András szombathelyi püspök a tudomány és az egyház kapcsolatáról beszélt, cáfolva a „kommunizmus által terjesztett abszurd állítást”, mely szerint a hit és a természettudomány ellentmondana egymásnak.

Az egyházfő Max Planck Nobel-díjas fizikusra hivatkozott, aki szerint mind a vallás, mind a tudomány az Istenben való hitre támaszkodik. Csak míg a hívő számára Isten van a  gondolkodás kezdeténél, a tudomány a végén jut oda.

 „Bárhová nézünk sehol sem találunk ellentmondást a vallás és a tudomány között  idézte a püspök a híres tudóst.

Az ingát a polgármester indította, a golyó illedelmesen elindult kétnapos útjára, hogy néhány perccel később az elvárt módon le is döntse az első pálcikákat.

A kísérlet – amely egy, a városban zajló csillagászati konferencia nyitóeseménye volt – nyilvános, bárki megtekintheti ma este 6-ig, illetve holnap 8 és 13 óra között.

A Foucault-ingáról kísérlet részleteiről itt olvashat, illetve továbbra is melegen ajánljuk a téma iránt érdeklődőknek az Alvajárók című Koestler-könyvet, illetve Umberto Eco legjobb regényét, amelynek címe: A Foucault-inga.

 

Galéria

.