Szent Márton Kulturális Útvonal: tájékoztató és szakmai megbeszélés

2010.10.22. 11:56

A találkozónak kettős célja volt: bemutatásra került a Szent Márton Gyalogos Vándorút legújabb térképes kalauza, valamint sor került egy szakmai megbeszélésre is.

Feiszt György

Október 1-én Szent Márton lelkes követői gyűltek össze a Martineum Felnőttképző Akadémia nagytermében.

A résztvevőket Nagy Zsolt, a Martineum Felnőttképző Akadémia igazgatója, valamint Feiszt György, Szombathely város egykori kulturális tanácsnoka köszöntötte. Feiszt Úr elmondta, hogy hazánkban már kiépültek az útvonal állomásai, amely 110 települést érint. Külön hangsúlyozta a fontosságát annak a „Szent Márton-kapocsnak”, amely azokat fogja össze, akiknek a települése, vagy éppen a temploma viseli a szent nevét.

Feiszt György

A találkozón részt vett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részéről Polgár András vezető stratégiai tervező is, aki az útvonalhoz kapcsolódó pályázati lehetőségekről beszélt, külön felhívva a figyelmet az értékelési szempontokra, ez által az előforduló hibák kiküszöbölésére.

Orbán Róbert mutatta be a közönség számára a Via Sancti Martini új térképes kalauzát, amely a Szent Márton Gyalogos Vándorút Kercaszomor – Szombathely – Rajka közötti szakaszát mutatja be leírások, színes képek és térképek segítségével. A kiadvány létrejöttében nagy szerepe volt Szombathely Megyei Jogú Városnak, aki az anyagi támogatást biztosította.

Orbán Róbert

Derksen Gyöngyi a Via Divide Caritatem, azaz a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Baranya megyei szakaszáról tartott egy színes előadást, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak a jelenlevők.

Derksen Gyöngyi

A Szent Márton kultusz iránt már régóta elkötelezett plébános, Aigner Géza a Répcelak környékén létrehozott Szent Márton Ösvényt mutatta be. Géza atya elmondta, hogy Répcelak, Csánig, Nick, Uraiújfalu és Vámoscsalád kulturális értékeit és Márton püspökre utaló emlékeit kívánja összekapcsolni és bemutatni az ösvény keretében.

Eszmecsere

Ebéd után a találkozó fórum jelleggel folytatódott, ahol tapasztalatcsere mellett megvitathatták a Szent Márton Út fejlesztésének aktuális kérdéseit is.

.