Szerkesztőségi körkérdés: Mit gondoltok a Fidesz-féle drogteszt-tervezetről?

2014.12.09. 14:30

Mielőtt még vissza nem szívják ezt is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Fidesz képviselőcsoportja – ha fenntartásokkal és módosításokkal is, de - támogatja a javaslatot, amely a 12-18 év közöttieknek, a választott politikusoknak és az újságíróknak évenként kötelező drogtesztet írna elő.

Gyorsan megkérdeztük a kollégákat, mielőtt még vissza nem szívják ezt is. Nem lepődnénk meg rajta.

Kánya Dóra

Kánya DóraSzerintem ez egy remek ötlet. Sosem voltam drogszűrésen, most legalább kipróbálom mi történik közben. A szűrésen találkozhatok több sajtós kollégával, akár egy kellemes csevej is kialakulhat, míg várakozunk. Megbeszélhetjük, kinek mi volt a vizeletében, így jobban megismerhetjük egymást. Sőt, többet tanulhatok a drogokról, annak hatásairól. Kifejezetten élvezném ha bizonyos időközönként (ennek sűrűségét tudtommal még nem határozták meg) mehetnék szűrésre. A tapasztalataimat cikkek formájában is szívesen közölném. Rengeteg szabadidőm van ilyen nagyon hasznos dolgokra. Továbbá örülök, hogy a kormány úgy gondolja, ilyen rangos szakma az újságíróké, hogy ennyire ellenőrizni kell, nem vagyunk-e különböző szerek befolyása alatt. Fontos dolog ez, valóban.

Tamasits Dorottya

Tamasits DorottyaMég ha nem is a NAV-botrány elterelésére szolgál, akkor sem értek egyet a tervezettel. Szerintem a méregdrága tesztek helyett inkább a megelőzésre kellene nagyobb gondot fordítani. Az iskolákba a makulátlan előéletű védőnők helyett pedig ténylegesen drogot fogyasztó, vagy arról sikeresen leszokott embereket hívnék, akik hitelesen beszélhetnének személyes tapasztalataikról, ezáltal a diákok valós képet kaphatnának a drogozás hatásairól és annak következményeiről. Szintén nem értek egyet az újságírók kiemelésével, hiszen a politikusokon és a véleményformálókon túl például a rendőrök, a tanárok vagy az orvosok is emberekkel foglalkoznak és döntenek sorsukról, így ilyen alapon őket is ellenőrizni kéne, aminek pedig már érdekes jogi és anyagi vonzata lenne.

Józing Antal

Józing AntalKét verziót tudok elképzelni. Egy: nem gondolják komolyan. Kettő: komolyan gondolják. Nézzük meg az első verziót. A Fidesz kommunikációs boszorkánykonyhájában összegyűltek fiúk, hogy kitalálják, mivel lehet elterelni a figyelmet a roppant kellemetlen és roppant súlyos amerikai afférról, úgy, hogy egy kosszal gonosz drogosnak állítsanak be mindenkit, aki nem támogatja a Párt harcát a hanyatló nyugat eme megnyilvánulása ellen. Csúnya dolog a politikai marketing, de a magyar társadalom leszedált, a dolgok meg már régóta így működnek. Szóval ezt a forgatókönyvet még meg is érteném. Súlyosabb – de kisebb a valószínűsége - a második verziónak. Ez utóbbi esetben ugyanis megint csak arról lenne szó, hogy hozzá nem értő politikusok kitalálnak egy ostobaságot, amit nem az ész, az értelem és az erkölcs, hanem a hatalom pozíciójából igyekeznek lenyomni a szakma és a bódult lakosság torkán. Gondolhatja-e valaki ép ésszel, hogy pont az újságírókat kellene ezzel vegzálni (és nem a darukezelőket, a kőfaragókat vagy a balett-táncosokat), vagy azt, hogy egy valamirevaló politikus nem képes bármilyen papírt produkálni ebben a piszlicsáré kérdésben. (Vö.: vagyonbevallások). De a legszebb az egészben talán az lenne, ha Szombathelyen a 12 éves általános iskolás gyerekeket pisiltetni vinnék az osztályfőnökök, miközben egy komplett rendőrség és ügyészség nem volt elég ahhoz, hogy tiszta vizet öntsön a balatoni vitorlás köré.

Kleinhappel Miklós

Kleinhappel MiklósA Fidesz egyre jobban kezd hasonlítani Kiszel Tündére: mindent kitalál, hogy a jövő héten is legyen valaki, aki kíváncsi a fehérnemű gyűjteményére. Igaz, hogy ez a gyűjtemény lassan már csak szaros fehérneműkből áll, de azért vannak még, akik vevők a dologra és vesznek egy jövő évre szóló naptárt. Na, őket meg kell tartani. Persze mindehhez arra is szükség van, hogy egyelőre csak Fekete Pákó a konkurencia, aki másra nem képes, mint hogy azt hajtogassa, hogy „kocsog”. Már megint úgy tűnik számomra, hogy ez a drogteszt-cirkusz semmi másra nem jó, mint arra, hogy a segítségével esetleg el lehet terelni a figyelmet az amerikai balhéról. Vagy valami másról, mert hogy nem véletlenül jut eszükbe ilyesmi az biztos; ha valamit, hát kommunikálni nagyon tudnak. Szerintem egyébként össze kellene kötni a kellemest a hasznossal: lehetne a drogszűrés vasárnaponként, mise után, bezárásra kényszerített üzletekben, mondjuk az áfacsalt kristálycukorral és étolajjal megrakott pultok között, egy füst alatt vagyonosodási vizsgálatokkal, erkölcsi bizonyítványok kiállításával és hasonlókkal. Kezdhetnénk a politikusokkal, hiszen fontos a példamutatás.

Várnai Zsolt

Várnai ZsoltSzerintem remek ötlet. Mindig is azt vallottam, hogy ott kell lecsapni a drogmaffiára, ahol a legjobban fáj nekik. Az általános iskolákban például. Én már el is képzeltem, hogy a javaslat hatására annyira összeszarta magát a hazai drogkartell, hogy a kivonulást fontolgatja az országból. A politikusok szűrését meg egyenesen támogatnám, bár én náluk a katéteres verziót részesíteném előnyben. Persze azt azért érdemes végiggondolni, hogy ez az ötlet a Kocsis Dávidtól Mátétól egy szokásos politikai gumicsont, melyen a média (mi is) szépen elrágódunk. Két szúrás között.

.