Színt vált Zala megye címere

2010.07.11. 09:34

A zöld-arany kombináció helyett kék-ezüstre változik Zala megye címere és zászlaja.

Zala megy címere

A zöld-arany kombináció helyett kék-ezüstre változik Zala megye - formájában egyébként megmaradó - címere és zászlaja, visszatérve a történelmi hagyományokhoz.

Az eddigi színkombináció, amelyet egy háttértanulmány szerint az indokol, hogy a mostani zöld és arany Zala megye egykori címerei közül egyiken sem fordul elő, szeptembertől módosul. A tanulmányt készítő Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója elmagyarázta, hogy a megyecímer rajza megfelel a történelmi hagyományoknak, a színkombinációk közül azonban a leghosszabb ideig a kék-ezüst változat dominált.

Zala megy címere
 

Zala címere csücskös talpú szimmetrikus tárcsapajzs, oldalai enyhén íveltek, felső széle kissé ívelt. A címer világos azúrkék színű mezőjében, a pajzsderékban ezüst pólya, amelyben heraldikailag balra - vagyis a címerrel szemben állva jobbra - mutató, fekete színű nyílvessző látható. A pajzsfőben nyílt, leveles ötágú arany korona lebeg.

A címer és a zászló használatáról a Zala Megyei Önkormányzat által alkotott új rendelet szeptember 8-án lép hatályba. Akkor van ugyanis Szent Adorján napja, aki a tavaly ezeréves fennállását ünnepelt megye egykori központja, Zalavár apátságának védőszentje. Ugyanitt szintén szeptemberben avatják fel a zalavári Millenniumi Emlékművet is, amely Makovecz Imre tervei alapján készül.

.