Hirdetés

Egyelőre mérsékelten érezteti hatását az erős euró az oszrák és szlovén határszélen

2015.01.16. 21:21

Hirdetés

Az osztrák határ mentén, Sopronban és Fertődön nem érezhető az Ausztriából érkező vásárlók számának növekedése - írja az MTI.

Fertődön az egyik határ menti benzinkúton például azt mondták, hogy Ausztriában még mindig olcsóbb tankolni, így inkább továbbra is az a jellemző, hogy a magyarok mennek oda, és nem fordítva. Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a városban a gyenge forint nem mozdítja meg az átlag osztrák vásárlót, csak egészen elenyésző számban. Ami jellemző, hogy az a tízezer magyar, aki kint dolgozik, ilyenkor váltja be a fizetése egy részét, amiből inkább a közüzemi számlákat fizeti be itthon, a vásárlást még mindig Ausztriában intézi.

A Győri Árkád Üzletközpont igazgatója, Máté Richárd elmondta: náluk nem jellemző az osztrák bevásárlóturizmus, inkább Szlovákiából érkeznek a vevők, arányuk átlagosan 5 százalékra tehető. Hozzátette, hogy egyelőre nem nőtt a forgalom, de amennyiben a forint pénteken is gyenge marad, biztos, hogy a hétvégén többen jönnek majd külföldről vásárolni.

A Zala megyei Lentiben 10-15 százalékos forgalombővülést hoz, hogy gyengébb a forint és olcsóbb az üzemanyag és ez okból több szlovén és osztrák polgár érkezik a városba - vélekedett egy helyi benzinkút üzemeltetője. Németh Lajos az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy mivel Szlovéniában nagyjából még most is 400 forintnak megfelelő összegbe kerül egy liter 95-ös benzin, az ott élőknek érdemes 15-20 kilométert megtenniük Magyarországra, hogy itt tankolják tele autóikat. A töltőállomás, de akár a város üzleteinek forgalmából is az látszik, hogy Lentiben pénteken a vásárlók mintegy 20 százaléka külföldi, többségében szlovén és kisebb részben osztrák.

.