Szocialista tanévnyitó a szombathelyi órásház tövében

2012.08.31. 18:17

Míg a párt iskolakezdési csomagokat osztogatott, mi Ipkovich Györgyöt kérdeztük erről-arról.

Szocialista tanévnyitó Szombathelyen

Pénteken délután a csepergő esőben biciklivel tekerek ki a szombathelyi Derkovits-lakótelepre, ahol a városi MSZP úgynevezett tanévnyitó találkozót tart.

Szocialista tanévnyitó Szombathelyen

Meg vagyok elégedve a részidőmmel, de mikor kiérek, meglepetésre kiderül, hogy lekéstem a rendezvény hivatalos megnyitóbeszédeit.

Szocialista tanévnyitó Szombathelyen

A Domus melletti téren a szocialista politikusok már a rendezvény „kötetlen beszélgetés” részénél tartanak, illetve egy viszonylag hosszabb sor kanyarog az ingyen osztogatott iskolakezdési csomagért.

Szocialista tanévnyitó Szombathelyen

„Az iskolakezdés mindig megterheli a szülőket, ehhez most jön egy nagyon rossz gazdaságpolitika, az egykulcsos adó és a 27 százalékos áfa. Az MSZP több helyen – lehetőségeihez képest - próbál segíteni a hátrányos helyzetben levő családokon – mondja a helyszínen lapunknak Kunhalmi Ágnes oktatáspolitikus, az MSZP országos elnökségi tagja, aki lendületből éles kritikával illeti az új köznevelési törvényt, különös tekintettel a tankötelezettség 16 évre való leszállításával.

Szocialista tanévnyitó Szombathelyen

Nemény András országgyűlési képviselő, az MSZP Vas megyei elnöke azt mondja, az első fél órában körülbelül 200 csomagot osztottak szét, még kb. másfél óráig lesznek a helyszínen, ha kell, még tudnak utánpótláscsomagokat hozni.

Szocialista tanévnyitó Szombathelyen

Mint megtudjuk, a párt a rendezvényre meghívta a hátrányos helyzetűeket, illetve akikről tudták, de nem zárnak ki a segítségből senkit, aki igényli.

Szocialista tanévnyitó Szombathelyen

A téren van Ipkovich György országgyűlési képviselő, a város korábbi polgármestere is, hogy az eredetileg tervezett villámkérdés helyett egy hosszabb beszélgetés kerekedjen ki az órásház tövében.

Ennek a rövidített, szerkesztett változata így néz ki:

ALON: Mi történik most itt?

I. Gy.: Segítséget kapnak azok a rászoruló családok, akiknek a gyerekek iskolába indítása gondot okoz, illetve itt vannak azok, akiket érdekel az oktatással kapcsolatos elképzelésünk. Kunhalmi Ágnes elmondta a párt elképezését, én pedig kiegészítettem az én véleményemmel.

Megtudhatnánk az utóbbit?

A fenntartóváltás a városnak károkat okoz, mert megkezdett folyamatokat szakított ketté. Erre példa a kéttannyelvű oktatás, amibe pénzt öltünk, pedagógusokat képeztünk ki, már jöttek az első eredmények, és most úgy néz ki, ez nem fontos senkinek.

Nemsokára el kell dönteni, hogy országos vagy városi szinten folytatja a politikát.

Ezt majd eldönti a párt, aki indít. Az új helyzetben valóban át kell gondolni a szereposztásokat, de még korán van. Egyelőre igyekszem szorgalmasan tenni a dolgom. Ami fájdalommal tölt el, az a fejlesztések lelassulása. Sok kritikát kaptunk annak idején, de azért mégiscsak elkészült a színház, az Iseum, a lukácsházi víztározó vagy egy szakasz az új 86-os útból. Most már a terveket sem látni. Az különösen fájdalmas, hogy a kormány lefújta a porpáci repteret, hiszen ez további beruházásokat generált volna. Csodálom, hogy a Vas megyei politikusok ezt szó nélkül lenyelték. Ráadásul ha valaki ezt azzal indokolja, hogy egy idegenforgalomban érdekelt térségnek ártalmas egy reptér, azt megcsípte valami.

Cargo reptér lett volna …

A reptér az reptér, nincs ráírva, hogy cargo, tudna az fogadni charter gépeket is.

Meg akartam kérdezni, hogy mi a mostani városvezetés legnagyobb hibája. Talán már választ is kaptam rá?

A mostani városvezetés legnagyobb hibája, hogy nem folytatja legalább a továbbgondolását azoknak a projekteknek, melyek megálltak 2010-ben. A Nyugat-Dunántúl legnagyobb ipari parkjával rendelkezünk, 600 hektár összefüggő területtel, és jelenleg senki nem foglalkozik még a lehetőségével sem. Nem látom a gondolkodást más területeken sem.

Vannak olyan dolgai az új városvezetésnek, amelyekkel egyetért?

Mit csinálnak, amivel egyet lehetne érteni? Annak idején azt mondták, hogy ők majd jobban csinálják. Elhittem nekik, és most figyelem, mi történik, de csak azt látom, hogy egy kicsit gazosabb, piszkosabb városban lakunk, miközben most több pénzt költünk a város tisztasági és parképítési dolgaira, mint amikor megnyertük a virágos város mozgalmat.
 

.