Hirdetés

Zöld szív fesztivál volt Szombathelyen: az esti koncerteken túl

2014.07.07. 11:34

Jól sikerült a próba.

Hirdetés

A háromnapos rendezvény Kiss Andrea, a szervező Agora Szombathelyi Kulturális Központ gyermek és ifjúsági szakági vezetőjének megfogalmazása szerint egy kísérlet volt. Arra irányult, hogy kiderüljön, mennyire életképes egy olyan nyári fesztivál, amely nem az ilyenkor megszokott programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat.

A poént már lelőttem: a szervezők elégedettek, s már azon gondolkodnak, hogy az idei tapasztalatok birtokában miképp lehetne még jobbá tenni a következő rendezvényt.

Zöld szív fesztivál volt Szombathelyen

A Zöld szív fesztivál esetében a hívószavak az egészséges életmód, az egészségnevelés, az egészségmegőrzés és a környezettudatos életmód voltak.

Ezen a ponton töredelmesen bevallom, a szombati napon szerettem volna kilátogatni a Sportligetbe, de a dél körül több hullámban érkező eső, majd a délután további részében is Szombathely felett tornyosuló felhők miatt úgy döntöttem, a vasárnap lesz az én napom.

Ekkor viszont kánikulai meleg volt, így tartottam tőle, hogy a szombathelyiek inkább a felfrissülést és a napozást választják. Hogy a gyanúm beigazolódjon, elkerekeztem a Tófürdő felé, ahol kígyózott a sor a bejárat előtt, és mindkét irányból szünet nélkül érkeztek a strandolni vágyók.

Így különösebben nem csodálkoztam, amikor a fesztiválon nem fogadott tömeg. Ám mint kiderült, éppen sikerült elcsípnem az ebéd utáni szieszta végét, mert való igaz, mire ezzel-azzal váltottam néhány szót, készítettem pár képet, megszaporodtak a Sportliget felé tartó családok.

Kiss Andrea pontos számokat is tudott mondani: pénteken körülbelül 500-an, szombaton pedig ennél egy kicsivel kevesebben választották a Zöld szív fesztivált. Legalábbis annak estig tartó programjait, mert a napokat záró koncertekre (itt volt a Barabonto, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és az Intim Torna Illegal) jelentősen megszaporodott a látogatók száma.

Az Agora munkatársai minden korosztályra gondoltak, hiszen amíg a délelőtt, illetve a kora délután a kisebb gyerekeket szerették volna lekötni például bábszínházzal, zenés gyermekműsorral, különféle játékokkal, addig a délután előrehaladtával az egyre komolyabb témák is helyet kaptak a kínálatban, a környezettudatos játszóháztól, a családi vetélkedőn, az egészségmegőrző mozgások bemutatóján, a pilates gerinctréningig sok minden.

Az egészségfelmérő gép még az idősek érdeklődését is felkeltette, sokan jöttek kimondottan azért, hogy használhassák. És ha már ott voltak, el is időztek. De sorba kellett állni a mini kötélpályánál és a fogászati szűrőbusznál is.

A Sportligetbe látogató családok piknikhangulatban tölthettek el két–három órát a rendezvényen. Kiss Andrea azt mondta, ez mindenképpen pozitív, hiszen azt jelenti, elérték azokat a célokat, amelyeket a szervezés során kitűztek.                 

Galéria

.