Vas megyében a TOP 100 vállalkozás foglalkoztatja a munkavállalók kétharmadát

2014.11.21. 12:08

Erről Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója beszélt egy gazdasági fórumon.

Vas megyében a 100 legnagyobb árbevételt elérő vállalkozás foglalkoztatta  2013-ban a munkavállalók kétharmadát, csaknem 12 ezer embert - ismertette Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának főigazgatója csütörtökön Szombathelyen, egy gazdasági fórumon.

A TOP 100 listán szereplő cégek tavalyi árbevétele együttesen az előző évhez képest 11,6 százalékkal emelkedett, 837,9 milliárd forint volt, a Vas megyében megtermelt nettó árbevétel 71,2 százalékát adták. Egyidejűleg a foglalkoztatotti létszámuk 3,6 százalékkal bővült - mondta a főigazgató a TOP 100 kiadványt bemutató rendezvényen.

TOP 100 vállalkozás foglalkoztatja a munkavállalók kétharmadát

Ismertetése szerint Vas megyében a nettó árbevétel tekintetében a lista első helyén a kuplunggyártással foglalkozó LUK Savaria Kft áll, második az elektronikai alkatrészeket gyártó Delphi Hungary Kft, a harmadik pedig az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.

A legnagyobb árbevételű vállalkozások körében elmondása szerint továbbra is meghatározó a feldolgozóipar ahol az árbevétel 77,1 százaléka képződik, ezen belül is a legnagyobb szerepe a nagyvállalatoknak van, amelyek az árbevétel 67,5 százalékát adják.

TOP 100 vállalkozas

A TOP 100 vasi vállalkozásnak 2013-ban összesen 5,5 milliárd forint társasági adóbefizetési kötelezettsége keletkezett, 19,6 százalékkal több, mint a megelőző évben. Ez a Vas megyében keletkezett összes adókötelezettség több mint 70 százalékát jelenti.

TOP 100 vállalkozas

A legnagyobb árbevételt elért vasi cég tavaly 73,2 milliárd forintot fordított beruházásra, ami az adófizetői körben az összes Vas megyei beruházás 70 százalékát tette ki.

Varga Lászlóné tájékoztatása szerint a kedvező gazdasági folyamatok 2014-ben is folytatódtak,  az év első hat hónapjában a TOP 100-ban szereplő cégek az év első hat hónapjában 6,1 százalékkal nagyobb árbevételt értek el, mint a megelőző év hasonló időszakában, és a foglalkoztatotti létszám is tovább növekedett.

TOP 100 vállalkozas

Vas megyében a TOP 100 kiadványt már harmadszor jelentette meg a megyei napilapot is kiadó Pannon Lapok Társasága. A kiadvány több szempontból is besorolja a cégeket, ennek alapján, ha a társaságok adózás előtti eredményét, nyereségét vesszük alapul, az első helyen a LUK Kft. a másodikon a LINDE Gáz Magyarország Kft, a harmadikon pedig a Delpi Hungary Kft szerepel, míg a negyedik helyen az Opel Szentgotthárd Autóipari Kft áll.

.