Bréking!!! Liget projekt az új Haladás-stadion helyett (látványtervvel, videóval)

2016.04.01. 08:40

A szombathelyi városvezetés hónapok óta lobbizott. 

A szombathelyi városvezetés hónapok óta lobbizott. 

Egy a tárgyalásokra rálátó, a neve elhallgatását kérő forrásunk tájékoztatta lapunkat arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen bólintott rá a tervekre: az új Haladás-stadion helyett rekreációs és szabadidős tevékenységekre alkalmas ligetté alakítják át a Rohonci úti területet.

Így a Rohonci úton a Csónakázótóval és a Sportligettel együtt egyfajta szabadidőközpont jön majd létre a további fejlesztések után, amely az egész város kikapcsolódását szolgálhatja.

Miért éppen liget?

A Csónakázótó környezetének felújítását szolgáló projekt címe Új városliget építése Szombathelyen volt, amely az Integrált Városfejlesztési Stratégia harmadik ütemét jelentette. Ennek folytatása lesz a Rohonci úti beruházás.

Az emberek szeretik a felújított tavat, győztes csapaton ne változtass – hangsúlyozta informátorunk szerint Puskás Tivadar.

Úgy tudjuk, a ligetben kialakítandó tó mellett is lesznek majd olyan napozásra alkalmas alkalmatosságok, amelyek a Csónakázótónál is nagyon beváltak.

A további tervek még képlékenyek, de forrásunk érzékeltette: hasonló ötletekkel tennék népszerűbbé a városnak ezt a részét, mint amilyen a Csónakázótó melletti kültéri fitneszpark, hogy a különböző korosztályú és érdeklődési körű szombathelyiek minél nagyobb részének kínáljanak elfoglaltságot.

Lapunk hozzájutott egy látványtervhez is. Íme, ilyen lesz a liget.

A stadionépítés elvetésének hátterét firtató kérdésünkre válaszolva informátorunk elmondta: Orbán Viktor legutóbbi, a Modern városok program keretében tett tavaly novemberi szombathelyi látogatása alkalmával nem véletlenül mondta azt a polgármesterrel közös városházi sajtótájékoztatóján, hogy

Puskás Tivadar „agresszív tárgyalófél volt”. Sőt, egyenesen kijelentette: „…tudják, van az a szelíd kitartás, amivel falhoz szorítják az embert.”

Forrásunk szavai szerint ha a nyílt meghátrálásra képtelen Orbán a nyilvánosság előtt így fogalmazott, képzelhetjük, milyen ellenerővel találkozott a négy fal között.

A polgármester ugyanis egyértelművé tette, hogy a városvezetés jelentős politikai kockázatokat lát a stadionépítésben, tekintve, hogy az újonnan felépített hat-nyolc-tízezer fő befogadására alkalmas stadionokban átlagosan körülbelül két-háromezer néző kíséri figyelemmel az NB I-es mérkőzéseket.

Puskás Tivadar emlékeztette a miniszterelnököt: a legutóbbi önkormányzati választások alkalmával csak hajszál híján tudott győzni a jobboldal, a szinte üres stadion pedig olyan kártya lenne az ellenzék kezében, amelyet habozás nélkül felhasználnának.

Orbánnak mostanában amúgyis meggyűlik a baja a környezetvédőkkel. A budapesti Városligetben történtek miatt a miniszterelnök egyre inkább úgy véli, a ligetek, parkok építése jelentősen növelné a Fidesz népszerűségét.

Aktivisták 2016. március 18-án a budapesti Városligetben, a korábbi Kertem szórakozóhely területén, ahol ellenzéki pártok és civilek tiltakoztak a budapesti Városliget fáinak kivágása, illetve a terület beépítése ellen. MTI Fotó: Balogh Zoltán 


Ráadásul a megyeszékhelyen, úgy tűnik, nem lehet kijátszani a migránskártyát sem, bár a sajtóban megjelent, hogy a kormány - a lapértesülés szerint - Szombathelyre is befogadóállomás létesítését tervezte, ehhez migránsokra is szükség lenne. Ha Szombathely elveszik, akkor az ország is elveszik – érvelt a városvezetés.        

Az csak megkönnyítette a szombathelyiek csatáját, hogy Orbán Viktornak nem volt ínyére, hogy az eredetileg kilencmilliárdosra tervezett, száz százalékban állami pénzből megvalósuló stadionberuházás már a tizenötmilliárd forinton is túlfutott; és oligarchikus források szerint ez az összeg még biztosan tovább nőtt volna. Az új liget viszont ehhez képest szinte jelentéktelen összegbe kerül. A fennmaradó pénz a közeljövőben valamilyen módon elveszíti közpénz jellegét.

Forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy a 444.hu stábja akaratán kívül március 21-én felvette a miniszterelnöki döntés előtti pillanatokat.

Az alábbi videón valójában az látható, hogy Orbán Viktor éppen a szombathelyi terveket tanulmányozza, ezért nem reagál az újságíró kérdésére.

A miniszterelnök tehát meghátrált, de – Habony Árpád habonyárpádi minőségében adott tanácsa alapján - ahhoz ragaszkodott, hogy a beruházást Mészáros Lőrinc egy, a közeljövőben megalapítandó cége végezze, amelynek fő tevékenysége a parképítés, illetve a rekreációs területek építése lesz. Ez azért is logikus lépés – érvelt a miniszterelnök -, mert a felcsúti polgármester cégei révén egyre otthonosabban mozog a megyeszékhelyen, hiszen hozzá köthető a püspöki palota felújítása, illetve a Szombathely-Zalaszentiván vasútvonal villamosítása.    

Az új liget neve a jubileumi év apropóján Szent Márton liget lesz, és várhatóan nyár végére készül el.

A téma fontosságára való tekintettel lapunk először használta egy cikk címében a „Bréking” szót.

Pénteken este már elárulhatjuk: természetesen - ahogy azt bizonyára sokan sejtették - mindez csupán áprilisi tréfa, a stadionberuházás előtt semmi akadály sem áll. 

.