A szürke ötven árnyalata a szombathelyi városházán

2015.02.14. 19:28

Mocskos az épület, és egy jó darabig az is marad.

Néhány héttel ezelőtt - az önkormányzati átszervezésekről szóló cikkünket illusztrálandó – fotókat készítettünk a városházáról.

A helyszínen nem is tűnt fel, de amikor a szerkesztőségben letöltöttük a fotókat, akkor láttuk, hogy mennyire mocskos az épület.

A szürke ötven árnyalata a szombathelyi városházán a Bejczy utca felől

Feltehetően a nagy forgalom miatt az alsó „doboz” Bejzcy és a Thököly utca felé eső részén a szürkének minden árnyalata megtalálható a falakon.

Ez már másvalakinek is bántothatt a szemét, ugyanis a tisztítási szándék nyomai is fellelhetők: láthatóan a teraszról valaki már próbálkozott a kosztalanítással. Mérsékelt eredménnyel.

A szürke ötven árnyalata a szombathelyi városházán

Valakinek már bántotta a szemét és próbálta tisztítani a teraszról

A kellemetlen esztétikai élményt tovább fokozza, hogy láthatóan a beton is mállik, olyannyira, hogy a járdaszint felett nem sokkal több helyen már vasalat is mutatja magát.

A mi szemünk talán már megszokta mindezt, de egy idetévedő idegenre valószínűleg mindez nem tesz túl jó benyomást, hiszen mégiscsak a városházáról, illetve a polgármesteri hivatalról van szó.

A Thököly utca felől sem jobb

Az ügyben megkerestük a városházát, ahonnan írásban egy erősen szakmai választ kaptunk. (Lásd a cikk végét.)

Ennek lényege, hogy nem is olyan egyszerű a helyzet, mint amilyennek kinéz.

Egyrészt a betonfelületeket csak alpinista módszerekkel lehetne megtisztítani, ami egyrészt nem olcsó mulatság, másrészt csak ideiglenes eredmény hoz, harmadrészt a beton rövididőn belül újra koszos lesz.

A helyzetet bonyolítja, hogy az egész épületet fel kellene újítani külsőleg, mivel az nem felel meg a jelenlegi épület-energetikai követelményeknek. Mindezt össze kellene kapcsolni egy energetikai korszerűsítéssel is.

Itt-ott kilátszik a beton vasalata

Nyilván ez hatalmas összegbe kerülne, amire pályázati pénzeket keresnek majd.

A városháza 1983-ben épült, Horváth László építész tervei alapján.

A városháza válasza

A szombathelyi Városháza épületének homlokzatképzését az üvegfelületek között húzódó tartószerkezetre függesztett látszó-beton felületű vasbeton elemek alkotják.

Ezeknek a szerkezeteknek a hőtechnikai tulajdonságai a jelenlegi épület-energetikai követelményeknek nem felelnek meg.

A város pályázati források bevonásával tervezi az épület majdani külső felújítását összekapcsolva az energetikai korszerűsítéssel. Ennek forrásigénye jelentős.

A betonfelületeket felhordott felületképzéssel ellátni technológiai okok miatt nem célszerű.

A nyers beton szürke felületét csak alpinista módszerekkel, magas költséggel lehet tisztítani, azonban a megtisztított felületek rövid időn belül a látszóbeton tulajdonságainak megfelelően újra szennyeződnek.

Érdemi változást a felújítás keretében új homlokzatképzés kialakítása hozhat, mivel az íves betonfelületek hőszigetelése jelen formájában nem hőszigetelhető.

.