Ovális körfogalom és új tér lesz a szombathelyi Óperint utcában

2014.07.17. 20:57

Nagy lendülettel elkezdődött a csomópont kialakítása, a polgármester november végéig türelmet kér a helyiektől.

Nemrég még csak 30-as tábla figyelmeztette a sofőröket arra, hogy lassítani kell a Dózsa György út - Körmendi út - Óperint utca összefolyásánál. Most hatalmas munkagépek, feltört beton és épületcsúcsokon csüngő munkások a mindennapi látványelemek.

Ovális körfogalom és új tér lesz a szombathelyi Óperint utcában

Az IVS-pályázattal több mint 400 millió forintos összköltségű támogatást nyert a város szociális célú rehabilitációra még 2013-ban. Ez az Óperint utca 18-as ház, az evangélikus templom külsejének rendbehozatalát, a Károlyi Gáspár tér valamint a Mesevár Óvoda felújítását tartalmazta. A tervek elkészültével párhuzamosan derült ki, nem lesz elég a pénz a teljes kivitelezésre. Így a város pótigényként 62 millió forint plusz támogatást kapott.

Összesen 747, 3 millió forintból szépül meg ez a városrész. Minden szombathelyi haszonélvezője lesz a felújításoknak – mondta Puskás Tivadar polgármester a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Ovális körfogalom és új tér lesz a szombathelyi Óperint utcában

November végére készül el a környék, addig folyamatosan számolni kell részleges vagy teljes forgalomkorlátozással. Szeptemberben a 3-4 napos aszfaltozás miatt elterelik majd az autósokat, utána már csak forgalomtechnikai és kertépítészeti munkák lesznek hátra. Az új tér mellett nagyobb zöldterületeket alakítanak ki, sőt modernebb közvilágítási rendszer épül ki a négyágú, ovális körforgalomnál.

Ovális körfogalom és új tér lesz a szombathelyi Óperint utcában

A Dózsa György utca - Esze Tamás utca kereszteződésénél és Károlyi Gáspár téri gyalogátkelőhelyek biztonságosabb megvilágítása is belefért a költségvetésbe. 

Ovális körfogalom és új tér lesz a szombathelyi Óperint utcában

Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész arról beszélt, hogy templom külsejének javítása mellett az evangélikus templom előtt új tér születik. Az egyház, csatlakozva a programhoz, saját forrásból további 10 millió forinttal járul hozzá a szombathelyi egyházközség paplakjának és a lelkészi hivatalának tételére.

„2016 a Szent Márton-év, de 2017-re szeretnénk mindent befejezni, és a most alakuló téren elhelyezni egy Luther Márton-szobrot” – fogalmazott a lelkész.

Tavaly nyáron írtuk:

Nem tagadjuk, lapunknál többségben vannak a csipkelődős írások, mert hisszük, hogy a sajtónak alapvető feladata a hatalom kontrollja, hibák visszásságok bemutatása.

De kétségkívül vannak jó dolgok is.

körforgalom

Például néhány szombathelyi körforgalom, melyek arról tanúskodnak, hogy nem is annyira pénzzel, mint kis odafigyeléssel remekül fel lehet dobni a környezetünket. Tovább >>>

.