Jobbik: átszervezés, létszámleépítés lesz a szombathelyi önkormányzatnál

2015.01.23. 17:01

Erről Balassa Péter képviselő beszélt egy mai sajtótájékoztatón.

Bár a sajtótájékoztató témája más volt, mégpedig a közmunkaprogram, amely a párt álláspontja szerint jelenlegi formájában megbukott.

Ám ezzel kapcsolatban helyi vonatkozások nem hangzottak el, így sokkal érdekesebbnek bizonyult, amikor - újságírói kérdésre válaszolva - Balassa Péter azt fejtegette, hogy a januári bizottsági ülések, valamint a jövő csütörtökön esedékes közgyűlés (kis kitérő után ezúttal újra a hét utolsó előtti munkanapján ülnek össze a városatyák) napirendi pontjait látva forró hangulatú napra számít.

Látszik, hogy Puskás Tivadar kellemetlen helyzetben van, hiszen a problémák házon belül találhatóak – fogalmazott Balassa, majd utalt Gaál Róbert, korábbi jegyző ügyére, valamint az aktuális botrányra, amely a szimfonikus zenekar gazdálkodásával kapcsolatos.

A politikus valószínűsíti, hogy a közgyűlésen személyi kérdések is napirendre kerülnek.

És ha ez nem lenne elég, valószínűleg tovább borzolja majd a kedélyeket, hogy az önkormányzatnál átszervezések, létszámleépítések várhatók. Legalábbis Balassa ezt olvassa ki a fent említett napirendi pontokból.

Minden esetre a szombathelyi Jobbiknak markáns véleménye van az elmúlt hetek fejleményeiről, nevezetesen a Mérei-ügyről, a Zanati úti kerékpárút el nem készültéről, az M86-os út körül kialakult fejetlenségről, és ezt a bizottsági üléseken, illetve a közgyűlésen nem is rejti majd véka alá – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Jobbik: átszervezés, létszámleépítés lesz a szombathelyi önkormányzatnál

De akkor lássuk, mi is a párt álláspontja a közmunkaprogramról.

Balassa Péter a problémát egy Baranya megyei példával érzékeltette: Gyöngyfán más feladat híján harminchatan pucoltak egy háromszáz méter hosszú árkot fél éven át a közmunkaprogram keretében. A település polgármestere szerint a program csupán a kormányzati propagandát szolgáló pénzpazarlás, aki emiatt le is mondott tisztségéről.

A Jobbik szerint szükség van a közmunkára, de nem ebben a formában. 2015-ben a GDP közel egy százalékát, 270 millió forintot szán a kormány a közmunkaprogramra, amely a foglalkoztatási adatok kozmetikázását ugyan segíti, de egyúttal kihasználja és bizonytalanságban tartja a részt vevőket. Valós, érték- és jövedelemteremtő tevékenység legyen a közmunka, amelynek keretében zöldséget és gyümölcsöt lehetne termeszteni, illetve állatokat tartani – fejtegette Balassa.

A sajtótájékoztató másik résztvevője, Szalai Bálint, a párt szombathelyi elnöke tovább kritizálta a közmunkaprogramot. Elmondta például, hogy a negyedéves Start-munkaprogram pénz hiányában nem indult el.

A Jobbik az intenzív munkakeresésre fektetne hangsúlyt: a munkanélküli járadékot differenciálnák, 50 éves kor alatt 180, 50–55 év között 25 év munkaviszonnyal 270, efölött 30 év munkaviszonnyal legfeljebb 360 napig folyósítanák.

Jobbik: átszervezés, létszámleépítés lesz a szombathelyi önkormányzatnál

A párt nyolcórás közmunkát tart kívánatosnak (azok számára, akik még nem dolgoztak, három hónapig napi hatórás próbaidőt vezetnének be), szorgalmazza, hogy mindenkinek csak a végzettségének és tapasztalatának megfelelő munkát lehessen felajánlani, 50 kilométeres sugarú körben ingyen utazhassanak a közmunkások a munkahelyekre, és rendezné a munkások bérét is, figyelembe véve a munka típusát, az elvégzéséhez szükséges szaktudást, a közmunkás végzettségét, úgynevezett szintezéses bérminimumot vezetne be.

A rendszernek hosszú távon önfenntartónak kell lenni, a pályázatok elbírálása pedig nem történhet politikai szempontok alapján – fejtegette Szalai Bálint. 

.