Hirdetés

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók (2015. április)

2015.04.17. 16:33

Aréna Savaria-felújítás, magyar pavilon, Novák-piac, SZOVA-kötvények és egyebek.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy a péntek reggeli sajtótájékoztatók előtt csak néhány órával, éjfél körül ért véget az áprilisi közgyűlés, igencsak vidám hangulatban voltak a politikusok. Például Molnár Miklós, aki már-már stand up comedyt adott elő, de a baloldalt képviselő Horváth Csaba és Nemény András sem fukarkodott a poénokkal. De lássuk a leginkább megosztó témákat.

 

111 millió az Aréna Savariára

Balassa Péter (Jobbik) szerint pártja minden ésszerű, megalapozott fejlesztést támogat, de szerinte a mostani beruházást meg lehetett volna spórolni, ha az elmúlt egy évtizedben elvégzik az állagmegóvást a garanciális munkák keretében. Nehezményezte, hogy körülbelül 40 millió forintot költ el a város ledfalra.

Illés Károly (Fidesz) alpolgármester „nagyon fontos fejlesztés”-nek nevezte a sportcsarnok felújítását. Elmondta, tíz év alatt megkopott a parketta, emiatt már a kosárlabda-mérkőzések szervezése is körülményes, a női kosárlabda Európa-bajnokság megrendezéséhez pedig elengedhetetlen a felújítás. A kiscsarnokot is korszerűsítik, a ledfal pedig szükséges, mert nagyon hiányzik.

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók (2015. április)

Magyar pavilon

Balassa Péter úgy fogalmazott, majd az élet eldönti, jó ötlet volt-e 50 éves szerződést kötni, de azt nem tudja, mi történik például abban az esetben, ha az üzemeltető cég időközben megszűnik? Az előterjesztésben nem szerepelnek határidők, a közgyűlésen nem volt jelen az ügyvezető, így nem tudta feltenni a kérdéseit. A laktanya mögötti terület pedig szerinte nincs szem előtt.

Lendvai Ferenc (Fidesz) a témával kapcsolatban azt mondta, a laktanya területe 25 éve parlagon hever, bíznak benne, hogy ha helyet kap ott a világkiállítási pavilon, megnő a befektetői érdeklődés is. Azt, hogy a pavilon szép vagy sem, a képviselők legfeljebb a saját ízlésük alapján tudják megítélni, mert nincs építész a közgyűlésben. Egyébként szerinte inkább Noé bárkájára hasonlít az építmény, mint egy sámándobra, de nem a formája a lényeg, hanem az a Magyarországot bemutató kiállítási anyag, ami helyet kap majd benne.

Nemény András (MSZP) elmondta, ő a jobboldali képviselők között sem látta senkinek az arcán azt, hogy tetszik neki a pavilon. Az érdekes volt a legpozitívabb jelző, amit megfogalmaztak. Ő leginkább a Flinstone család címerének tudja elképzelni. Ma senki sem tudja, hogy lehet majd hosszú távon fenntartani az építményt, aminek egy most létrejövő cég lesz a tulajdonosa, de hogy ez a cég létezik-e még 20-30 év múlva is, nem a városnak kell-e majd a zsebébe nyúlnia, nem tudni.

Horváth Attila (MSZP) azt javasolta, hogy elrettentő példaként a pavilont mindig kapja meg az a város, amelynek a focicsapata kiesett az NBI-ből. De annyi haszna van az egésznek, hogy a városvezetés el tudja mondani, hogy legalább valamit csinált a laktanya területén, mert a legutóbb, két éve bejelentett digitális központból sem lett semmi.

Molnár Miklós (Pro Savaria) szerint klasszikusan a félig tele, félig üres pohár esete az, ami a pavilonnal kapcsolatban Szombathelyen történik. Bizonyos dolgokban mindenkinek igaza van, de úgy látja, sok lehetőséget is kínál az, hogy itt lesz az építmény. Amely egyébként május elsejére elkészül, akkor már nem csak papíron lehet látni, hogy néz ki. A vagyonkezelői szerződésben pedig sok mindent lehet majd szabályozni.

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók (2015. április)

Novák-piac

Politikailag vállalhatatlan ügyről van szó – kezdte Balassa Péter. - A Jobbik megint leleplezte a városvezetést. Hol van a tisztesség határa, hozhatnak-e olyan döntéseket a politikusok, hogy azokkal a vállalkozók érdekeit helyezzék előtérbe, nem a város érdekeit? - tette fel a kérdést. - De nem a vállalkozókkal van a probléma, hanem a sumáksággal, hiszen túl sok a véletlen. Két hete megalapítanak a céget, amely beadja a terület átsorolása iránti kérelmet, de az előterjesztésből hiányzik a cég neve.

Lendvai Ferenc a sajtótájékoztatón nevesítette a felülvizsgálati kérelmet beadó céget (a közgyűlésen is elhangzott, a Csótó Park Kft.-ről van szó). A főépítész – aki a frakcióvezető szerint mint mindig, ezúttal is a város érdekeit szolgáló szakmai döntést fog hozni - nem írta bele az előterjesztésbe a cég nevét, mert nem gondolta, hogy erre szükség van, de Lendvai sem tulajdonított ennek jelentőséget. A jövőben viszont mindenképpen nevesítik majd azokat a vállalkozókat, akik a város érdekében szeretnének fejlesztéseket végrehajtani - hangzott el. A frakcióvezető emlékeztetett: a piaccal több éve tartó probléma van, sok lakossági panasz érkezett az önkormányzathoz, patkányokat láttak a területen, hajléktalanok vertek tanyát, tavaly 700 ezer forintba került a terület rendbe tétele. Az összeesküvés-elméletek gyártása helyett örülni kellene annak, hogy vannak olyan befektetők, akik megvizsgáltatják, hogy a rendezési terv alapján mihez lehetne kezdeni a területtel.

Horváth Attila is kifogásolta, hogy a rendezési terv módosítása iránti kérelemben nem szerepelnek a cég adatai, valamint hogy miért kéri a módosítást. De ezt egyszeri hibának tudják be, a városvezetés pedig ígéretet tett arra, hogy a jövőben helyet kapnak az előterjesztésekben ezek az adatok is. Az sem derült ki az előterjesztésből, hogy a kérelmező vállalja a rendezési terv módosításának egyébként tetemes költségeit. Horváth emlékeztetett: az elmúlt években ő javasolta azt a SZOVA-nak, hogy vásárolja meg az ingatlant, módosítsa a közgyűlés a rendezési tervet, ezt követően vagy a vételárnál nagyobb összegért értékesíteni lehetett volna a területet, vagy lakóingatlanokat építhettek volna. De a városvezetés akkor nem foglalkozott a felvetésével.

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók (2015. április)

SZOVA-kötvények

2007 óta isszuk a levét a kötvények közgyűlési hozzájárulás nélküli átváltásának, azóta nincs politikai és jogi felelőse sem az ügynek – kezdte Balassa Péter. Jelenleg 8 milliárd forint a tartozás, 7,5 millió svájci frankot, azaz 2 milliárd 150 millió forintot előtörleszt a SZOVA, és az OTP jelzálogfedezetet kért, így a városházán kívül lassan már minden önkormányzati ingatlanok jelzálog van. A Jobbik nem vitatja, hogy valamilyen döntést kellett hozni, de Balassa szerint az ügyet csak kormányzati szinten, az OTP vezérkarával együtt lehet megoldani. A politikus kifogásolta, hogy a SZOVA szervezeti átalakítása következtében öt új igazgatói állás jött létre, az idei bérköltségek pedig jelentősen emelkednek – ez utóbbit a cég vezetője írta bele az előterjesztésbe. Racionalizálásra és kisebb létszámú menedzsmentre lenne szükség.

Molnár Miklós elmondta, a SZOVA-nak évente 400-500 millió forintos terhet jelent a törlesztőrészletek fizetése, amit saját erőből nem tud megtenni. Most lehetősége lesz a cégnek arra, hogy ne csak a saját fenntartásával foglalkozzon, hiszen a júniusban kezdődő moratóriumnak köszönhetően 2018 novemberéig nem kell fizetni a törlesztőrészleteket. Ebben az időszakban aktivizálni kívánja a város a SZOVA passzív vagyonát, hogy mire újra törleszteni kell, azt az így befolyt pénzekből tehesse meg. Elképzelés van egyebek mellett arra vonatkozóan, hogy a déli ipari parkban szolgáltató központot hozzon létre a város, ide költözne a Távhő, a SZOVA és az egykori városgazdálkodás telephelye, így egyrészt a Sárdi-érre, épülő beruházások mellé könnyebb lenne befektetőket találni, másrészt felszabadulna három ingatlan. A moratórium után a törlesztőrészetek kamata 0,65 százalékkal nő. A SZOVA szervezeti struktúrájának átalakításáról Molnár Miklós azt mondta, a fentiek miatt mindössze egy új pozíciót hoztak létre, az ezt betöltő szakember a kiemelt fejlesztésekkel foglalkozik, ezen kívül mindössze az történt, hogy a korábbi egységvezetők ezentúl igazgatók lesznek, hogy önállóan is tárgyalóképesek legyenek.

Közgyűlés utáni sajtótájékoztatók (2015. április)

Egyebek

Horváth Attila elmondta, a baloldali frakció vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, mivel Koczka Tibor a Médiacentrum vezetőjeként olyan szerződést kötött, amelynek értelmében a Pannon Lapokhoz köthető Showplus Kft. 30 százalékos jutalék fejében kizárólagosan értékesítheti a városi média felületeit. Azaz – mondta Horváth – ha egy magánszemély, önkormányzati vagy más cég, szervezet, intézmény például a Szombathelyi 7-ben vagy a városi televízióban hirdet, akkor a hirdetés árából 30 százalék magánzsebekbe vándorol. A vizsgálóbizottság felállítását a jobboldal meghiúsította (Koczka például azt mondta, áll a vizsgálat elé, majd leszavazta az indítványt), ezért a baloldali frakció a nyomozó hatóságokhoz fordul. Igaz – hangsúlyozta a politikus, és arra kérte a sajtó képviselőit, hogy szavait szó szerint idézzék - „az ilyen ügyekben nem engedik meg, hogy az egyébként becsületes rendőri és ügyészi szervek tisztességesen végezzék a munkájukat, valamennyi ilyen ügyben eltussolják a fideszes képviselők felelősségét”.

Horváth Attila arról is beszélt, hogy a városvezetés bünteti azokat a választókörzeteket, amelyekben nem jobboldali jelölt győzött az önkormányzati választásokon. Így van ez a Joskar-Olán is, Lendvai Ferenc korábbi körzetében. Kelemen Krisztián DK-s képviselő már minden létező fórumon elmondta, hogy veszélybe került az idei Joskar-Ola napok megrendezése, és nem nyitott ki a városrész játszótere sem, mert a városvezetés idén már nem bocsátotta rendelkezésre a szükséges forrásokat. Holott az előző ciklusban „zsákszámra öntötték a pénzt a Joskar-Olára, nem volt olyan kérés, ami ne teljesült volna, akár soron kívül is”.

Molnár Miklós a jelenleg felszámolás alatt álló Styl-lel kapcsolatos új fejleményekről elmondta, Puskás Tivadar ma Budapesten a Belügyminisztériumban aláír egy megállapodást, amelyben mindössze a konszolidációval kapcsolatos peremfeltételek szerepelnek, nem a jövőbeni működtetésre vonatkozó dolgok. Ez tartalmilag jó alap lehet ahhoz, hogy a cég ismét valós piaci körülmények közé kerüljön, és hosszú távon folytathassa tevékenységét. Májusban rendkívüli közgyűlés várható, amelyen a Styl ügye szerepel majd.