Turistáknak és itt lakóknak: Mit lehet nyáron Szombathelyen csinálni?

2015.07.09. 19:41

Mielőtt rávágná, hogy semmit, kattintson és görgessen!

Mielőtt rávágná, hogy semmit, görgessen!

Szombathely immár hosszabb ideje kínlódik az idegenforgalommal, a megváltozott utazási szokások és a helyi koncepciótlanság együttes hatására alig-alig érkezik turista a városba.

Az egyedüli kivétel az augusztus végi Savaria Történelmi Karnevál, amely néhány napra alaposan felpörgeti a vasi megyeszékhelyet.

Hiába zajlott több turisztikai - vagy annak beállított - fejlesztés a városban (Iseum, Szent Márton-út stb.), nincs olyan minőségű és mennyiségű attrakció, ami komolyabban lekötné az idelátogatót.

Ugyanakkor az sem igaz, hogy nincs itt mit csinálni. A téli lehetőségeket korábban már összegyűjtöttük, ezeknek java része nyáron is jelenthet programot.

Ezeket egészítjük most ki a szabadtéri lehetőségekkel, melyek között az idelátogatók szemezgethetnek kedvükre, és talán az itt lakóknak is tudunk nyári szabadidős tippeket mondani.

A cikk után várjuk a kiegészítéseket és megjegyzéseket.


Tófürdő (Kenderesi utca)

A város két strandja közül ez a nagyobb. Bő egy évtizeddel ezelőtt korszerűsítették, már kétezres évek hangulata van. Főként a fiatalok körében népszerű, így aki ide jön, számítson arra, hogy mozgalmas, pörgősebb, zajosabb helyre érkezik. A létesítményben egy csúszdakomplexum is van, amiért némi extra díjat kérnek. Az idei szezonról itt találhat információkat, a honlapszerűség pedig itt van.


Termálfürdő + uszoda (Bartók Béla körút 41.)

A Tófürdő szomszédságában van Szombathely másik strandja, melyet egy másik városi céghez, a Vasivíz Zrt.-hez tartozik. A „termál” mindössze két kisebb medencével rendelkezik, de nagy előnye, hogy tágas hely, nyugodt és barátságos környezettel, ráadásul az ide vett jeggyel – egy kis hátsó ajtón - bemehetünk az uszodába is. További részletek + teszt + honlapszerűség.


A Csónakázótó és környéke

Mit lehet nyáron Szombathelyen csinálni?

A két strand körül egy nagy felületű zöldövezet van, amely a Szombathely egyik legnagyobb értéke. A közepén levő tavon csónakázni lehet (az átépítések miatt most éppen szünetel a kölcsönzés), a folyamatosan megújuló környéken viszont remekül lehet lazulni, sétálgatni, horgászni, szocialista emlékművet nézni, sőt újabban tornászni is egy nemrég átadott „felnőtt játszótéren”.


Vasi Skanzen (Árpád u. 30.)

Az egykori Múzeumfalu névre hallgató helyszín – amely a Csónakázótó vonzáskörébe tartozik -  nemcsak arra jó, hogy az idelátogatók megtudják, hogy éltek egykor Vas megye különböző vidékeinek lakói, de az időutazásnak az is része, hogy az épületek képesek lelassítani maguk körül az időt. Nyári szabadság alatt ez külön ajándék. Weboldal.


Kámoni Arborétum (Szent Imre Herceg útja 102.)

A közelmúltban alapjaiban újult meg Szombathely legszebb mesterséges természeti látnivalója. Aki még nem volt itt, az minden bizonnyal kellemesen meglepődik a hely méretén, változatosságán és látnivalóin. A Kámoni Arborétumban  nemcsak sétálgatni, gőzt kiereszteni lehet, de ismeretszerzésre is kiválóan alkalmas. A kertben nyár elején nyílnak a rododendronok, de – ahogy mondani szokás – minden évszaknak és hónapnak megvannak a maga apró csodái. Honlap.


Szabadon használható sportpályák

Valamiért kevesen tudják, hogy a város kezelésében levő sportpályák szabadon használhatók. Meglehetősen különböző állapotban vannak, különböző minőségű infrastruktúrákkal, de nyáron mindenkinek több ideje van mozogni, törődni a testével. Ezek a helyszenek közül nem egy tökéletesen alkalmas erre. Korábban összegyűjtöttük a lehetőségeket.


Parkerdő

A szombathelyiek körében korábban hatalmas népszerűségnek örvendett a város határában levő piknikhely, amely a rendszer- és életmódváltás - után hanyatlani kezdett. Az erdészet két évvel ezelőtt alaposan rendbe tette a környéket. Részletek.


Kalandváros (Dolgozók útja)

Amikor 2002-ben megnyílott, a közép-európai térségben is ritkaságszámba ment, és máig nagy népszerűségnek örvend, elsősorban a kisebb gyermekes családok körében. A nagyra nőtt játszótér lelke egy óriási, megmászható favár, de a kisebbek is találhatnak itt maguknak sok mindent. A felnőtteknek egy büfé segít abban, hogy gyorsabban teljen a gyerekekre való várakozás ideje. Honlapféle.


Városi parkok

Szombathelyen számos park van, néhányan közülük (pl. a múzeum előtti park) nincsenek túl jó állapotban, mások viszont kimondottan kellemesek. Ez utóbbiak közé tartozik a belvároshoz közeli  Gayer-park, szemnek kellemes növényzettel, a szélén csordogáló Gyöngyös patakkal, sportpályákkal és gondozott játszótérrel. Nem messze inne találjuk a Brenner-parkot, melynek legfőbb vonzereje egy Kresz-park.


Romkert (Mindszenty József tér)

Korábban a város egyik leghíresebb történelmi nevezetessége volt, mára azonban szégyenletesen leromlott az állapota. A történelem iránt érdeklődőknek azonban minden bizonnyal így is élményt jelentenek a római kori Savaria romjai, illetve az egykori Borostyánkő út egyik szakasza. Ha minden igaz, a helyszínt nemsokára felújítják. További információ és honlapszerűség.

És persze sok mindent lehet nyáron is csinálni abból, amit télen lehet.

.