Mégis lesz vasút Szombathely és Felsőőr (Oberwart) között?

2015.03.17. 13:55

Ma is bejelentettek valamit.

Időről időre felbukkan a hírekben Szombathely és Felsőőr (Oberwart) közötti vasút helyreállításnak a lehetősége.

Pont két évvel ezelőtt például arról adtunk hírt, hogy Puskás Tivadar, Szombathely és Georg Rosner, az ausztriai Oberwart (Felsőőr) polgármestere egy sajtótájékoztatón közösen szorgalmazták az említett projektet; még egy közös munkacsoportot is létrehoztak.

Hogy a közös munkacsoport mit tevékenykedett az elmúlt két évben, azt nem tudjuk, mindenesetre most arról érkezett hír, hogy egy mai soproni konferencián Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdasági diplomáciáért felelős államtitkára bejelentette, vizsgálják annak lehetőségét, hogy az úgynevezett Juncker-csomag keretében megvalósíthatók legyenek a Magyarország és Ausztria közötti vasúti fejlesztések.

Mégis lesz vasút Szombathely és Felsőőr (Oberwart) között?

A szombathelyi vashíd őrzi az egykori vasúti összeköttetés emlékét

Ez még túl általános lenne, viszont ugyanezen a rendezvényen Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke arról beszélt, hogy az Felsőőr (Oberwart) és Szombathely közötti vasúti pálya felújítása mintegy 130 millió euróba kerülne, amelyből 89 millió euró az osztrák félt, 30 millió euró a magyar félt érinti.

Az Ausztria-Magyarország Programban megvalósult tanulmány szerint az Felsőőr és Szombathely közötti vasúti pálya felújításának egyik kedvező következménye lehet, hogy a határ mentén mintegy 2200 új munkahely jönne létre, 2030-ig pedig mintegy 97 millió eurós pozitív gazdasági hatása lenne a térségre nézve.

A konferencián szó volt a Sopron és Ebenfurth közötti vasúti pálya fejlesztéséről is.

Az is elhangzott, hogyha az említett fejlesztések a Juncker-csomagban nem tudnak megvalósulni, úgy más források bevonása is elképzelhető.

Lapunk korábban részletesen foglalkozott a megszüntetett Vas megyei vasúti vonalakkal

.