Szombathelyi politikusok a Facebookon

2015.03.31. 00:57

Puskás Tivadar nagyon aktív, Koczka Tibor sokat mosolyog, Illés Károlynak tündéri kislánya van.

A politikai kommunikációnak számos eszköze van.

Költségesebb módja, hogy a kormány évente nyolcvanmilliárd forintért átalakítja a közmédiát.

Egy másik, sokkal egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás, hogy a politikusok (vagy a mögöttük álló kommunikációs gépezet tagjai) kihasználják a közösségi oldalak adta lehetőségeket. Ilyen a Facebook, amelynek kis túlzással csak az nem a felhasználója, aki a holdon él, így könnyedén eljuttathatók az üzenetek a célcsoporthoz.

Élnek-e ezzel a lehetőséggel a szombathelyi politikusok, és ha igen, hogyan? Néhányuk esetében megnéztük.

Puskás Tivadar polgármester oldalát cikkünk készítésekor 4262-en lájkolták. Összehasonlításképpen: Orbán Viktort 331 ezer 144-en, Gyurcsány Ferencet 107 ezer 913-an, Vona Gábort 256 ezer 238-an (!), Schiffer Andrást 20 ezer 387-en kedvelik a Facebookon.

A városvezető munkatársai hetente többször posztolnak szöveges, fotós, videós bejegyzéseket. Nincs nehéz dolguk, hiszen a polgármester hol megnyit, hol bejelent valamit, vagy csak egyszerűen ott van egy-egy rendezvényen.

Szombathelyi politikusok a Facebookon

Állampolgársági eskü 2015. március 24-én. Most egy kicsit irigykedünk.

Magánjellegű képek alig akadnak a protokollfotók között, de azért erre is van példa. A legutóbbit január 11-én töltötték fel.

Szombathelyi politikusok a Facebookon

Az alpolgármesterek közül Molnár Miklós nem, csak a Pro Savaria Egyesület található meg a közösségi oldalon.

Koczka Tibor profilját 487-en kedvelik. A látogatót hangulatos, családi háttérkép fogadja, illetve egy sportolás közben készült profilkép.

Szombathelyi politikusok a Facebookon

A többi fotó alapján is világos: Koczka Tibor szeret sportolni. Ő is sok rendezvényen vesz részt, így nem csoda, hogy van mit feltölteni a Facebookra.

Ami még Koczka Tibor fotóit szemlélve feltűnő: az alpolgármester korántsem az a komor ember, mint amilyennek a különféle hivatalos eseményeken, valamint a sajtóban megjelenő fotókon látszik, hiszen számos képen fülig ér a szája. Örülünk ennek.

Illés Károly már sokkal kevésbé aktív, mint a két előbbi városvezető. Az utolsó posztja február 21-ei.

Szombathelyi politikusok a Facebookon

Igaz, ő nem is közszereplőként vagy politikusként definiálja magát, ez valószínűleg a személyes adatlapja. Háttérképe nincs, profilképe egy műtermi fotó. A fotók között böngészve kiderül: az alpolgármesternek tündéri kislánya van.

Lendvai Ferenc frakcióvezető sem viszi túlzásba a posztolást, és ő sem a politikusi énjét erőlteti. Utoljára március 25-én osztott meg egy balatoni fotót, előtte március 3-án egy Falco-meccset népszerűsített.

Az utolsó politikai témájú bejegyzések február végén születtek, a veszprémi időközi választásról szólnak. Igaz, a tavalyi választások idején aktívabb volt.

Szombathelyi politikusok a Facebookon

A fotókból kiderül még, hogy szereti a közelmúltban elhunyt Robin Williams-et, és van kutyája.

Czeglédy Csaba baloldali frakcióvezető az aktívan posztoló politikusok közé tartozik. Látszik egyebek mellett: szeret futni, nem szereti a Fideszt. Névjegyéből kiderül, hogy blogol és használja a Twittert is. Azt nem látjuk, hány ismerőse van.

Szombathelyi politikusok a Facebookon

Ilyen volt, ilyen lett: Czeglédy 2010 és 2014 nyarán. Mondhatni, a politikus a szemünk előtt nőtt fel.

Ipkovich György korábbi polgármester nem az MSZP színeiben van jelen a Facebookon, hanem ügyvédként. Idővonalán 2014. november 12-ei az utolsó poszt, amely arról szól, hogy a fogadóórája négy és fél óráig tartott, ez alatt az idő alatt negyvenegy család kereste fel.

Szombathelyi politikusok a Facebookon

Fotói közül mi most ezt választottuk, mert az MSZP 2006-os országos kampánydalának egyik sora így hangzott: „Én nem állítom, hogy elállítom az esőt, / De az ernyőt föléd nyitom.”

Balassa Péternek 4997 ismerőse van. Le sem tudná tagadni, hogy valami köze van a Jobbikhoz, mert a háttérképe és a profilképe is a politikust mutatja.

Mindazonáltal ami a posztolást illeti, nem túl aktív, az utolsó „bejelentkezés” március 17-ei, amely egy Vas Népe-cikk megosztása, ez előtt egy január 6-ai Wass Albert-megemlékezésre felhívó poszt következik, és egészen 2014 októberéig kell visszamennünk, hogy a következő posztot megpillantsuk.

Szombathelyi politikusok a Facebookon

A fotók között a politikus, a focista és az edző is ott van, valamint Szakály Gábor, Lazáry Viktor hasonmása, húsvéti falatok.

.