A digitalizációval felpörgött a szombathelyi Savaria Filmszínház

2014.11.08. 15:32

Azt is megkérdeztük, milyen „nagyfilmek” érkeznek még az idén.

Az utóbbi száz évben töretlen népszerűségnek örvend a mozizás a vasi megyeszékhelyen. Az Agora–Savaria Filmszínház Kőszegi utcai épülete immár 1973 óta üzemel moziként, és szórakoztatja a filmezni vágyókat. Az épület történetét, működését és a legújabb sikerfilmeket Mayer Rudolf mozgókép szakági vezető segített bemutatni.

A digitalizációval felpörgött a szombathelyi Savaria FilmszínházMayer Rudolf és kollégája az új berendezéssel

A filmszínház népszerűsége egyre nő, az önkormányzati költségvetésen túl, több különböző támogatás is segíti munkájukat. Egyrészt a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatain nyert pénzekből gazdálkodhatnak, másrészt épp napokban kapta az AGORA a hivatalos levelet, miszerint az Europa Cinemas csaknem 11 ezer euróval támogatja a mozi működését – tudtuk meg.

A néhány éve felújított moziépület most két teremmel rendelkezik. A kamaraterem 57 fős, és általában művészfilmeket vetítenek az érdeklődőknek. A nagyterem 348 személy befogadására alkalmas, vászna pedig az egyik legnagyobb Magyarországon. Az ülések komfortosak, konferenciatámlákkal ellátottak.

A vetítendő filmek külső winchesteren érkeznek, melyeket feltöltenek a szerverre, és a külföldről érkező „kulcsokkal” összeillesztve kerülhetnek a vetítőkbe. A gépek ára több tízmillió forintra tehető. A berendezés az egyik legmodernebb az országban, kezelésükhöz elég csupán egy-egy ember.

A digitalizációval felpörgött a szombathelyi Savaria FilmszínházMost már ilyen eszközön érkeznek a filmek

Évente több száz filmet mutatnak be a hazai mozik. A filmekről Mayer Rudolf és munkatársai döntenek. Azt mondják, számukra egyaránt fontos, hogy magyar filmeket, európai alkotásokat, animációs és családi filmeket, valamint amerikai sikerprodukciókat egyaránt bemutassanak Szombathelyen. Ami igazán fontos: a digitalizáció lehetővé tett, hogy minden filmet premier időszakban vetíthessenek.

A mozitechnológiában az elmúlt évtizedben jelentős változás következett be, ugyanis az analóg technikát felváltotta a digitális, vagyis megszűntek azok a 35 milliméteres filmszalagok, amelyeken addig a kópiák érkeztek. Azok a mozik, amelyek nem akartak bezárni, kénytelenek voltak új projektorokat és gépeket beszerezni. Ezért is döntött úgy az Agora kezdeményezésére az önkormányzat, hogy beruháznak egy 3D-s filmek vetítésére is alkalmas vetítőgépre.

A digitalizációval felpörgött a szombathelyi Savaria Filmszínház

Ez a projekt 2012 szeptemberében valósult meg, s a nézőszám dinamikus emelkedésnek indult. Ez az ütem a mai napig tart. Mayer Rudolfék célja, hogy idén elérjék a 60 ezer nézőt, ami a vidéki hagyományos mozik között nagyon jó eredménynek számít.

Az idén még olyan nagy filmek érkeznek, mint Az éhezők viadala, a Madagaszkár pingvinjei, a Szving, és A Hobbit.

.