Szombathely a svájci frank szorításában – gazdasági bizottsági ülés

2010.09.08. 21:14

A nyári szünet utáni első pénzügyi és gazdasági bizottsági ülésre került sor szerdán.

A grémium – amely ebben a ciklusban utoljára ült össze - napirendjére tűzte a város gazdasági helyzetének értékelését - amelyet a polgármester készített el.

A szombathelyi gazdasági bizottság szerdán délután első napirendi pontként tárgyalta azt a helyzetértékelést, amelyet a polgármester köteles elkészíteni és közzétenni, minden ciklus utolsó közgyűlése előtt 30 nappal. Eszerint a város adósságállománya 2010. december 31-én 15.1 milliárd forint, ha minden hitelt, amit a közgyűlés megszavazott felvesz. A svájci frank és az euró emelkedése miatt ez az összeg év végre - 180 forintos áron számolva - 16 milliárd forintot is meghaladja.

Molnár Miklós elnök (Pro Savaria) szerint 203-as frank árfolyamnál ez adósság 17 milliárdra is rúghat (szerdán este délutánra 222 volt az árfolyam – a szerk.) A kamat- és tőketörlesztés terhe 2012-ben 2,2-3 milliárd forint között lehet. Megjegyezte az elnök, hogy a várost 8 évvel ezelőtt a polgármester 1,5 milliárd forint hitelállománnyal vette át, valamint azt is, hogy a kölcsönök egy részét a város működésre vette fel.

Németh Kálmán gazdasági alpolgármester (volt SZDSZ, jelenleg Szabadelvű Társas Kör Egyesület) Molnár kalkulációjával nem vitatkozott, viszont azt megjegyezte, hogy sem jobb, sem rosszabb helyzetben nincs Szombathely, mint más vidéki városok, akik ugyancsak el vannak adósodva és ugyancsak jelentős gondot okoz nekik jelenlegi árfolyampolitika.

Nemény András (MSZP) a kormány ígéretét kérte számon, azt, hogy az ígérettel ellentétben nem lett új költségvetés és nem kaptak az önkormányzatok plusz forrásokat. Szakács Dávid (Fidesz) viszont az alpolgármester felelősségét vetette fel, mondván, hogy minden költségvetési tételre, amit a polgármester elé tett, rábólintott.

Németh Kálmán viszont azt mondta, hogy két éve a jobboldal van többségben, mégsem változott a költségvetés készítésének szemléletében semmi. Egyetért a hitelállomány növekedését kísérő aggályokkal, hasonlókat fogalmazott meg eddig ő is, a kötvényt például szerencsésebbnek tartotta volna. Megjegyezte, hogy következő közgyűlésnek át kell gondolnia, hogy a kötelező feladatokon kívül minek a finanszírozását vállalja be.

A politikai vitát Molnár Miklós nem hagyta elfajulni, mondván, hogy ha ebbe belemennek még három órát ezen fognak rágódni, ugyanakkor azt javasolta, hogy kerüljön a jövő héten sorra kerülő közgyűlés elé a helyzetértékelés.

Ezt a bizottság minden tagja megszavazta.

A közgyűlés közvetítését nézőknek extra adag ropit, jó sok sört és kellemes szórakozást kívánunk.
 

.