Császármetszések száma: az élmezőnyben a Markusovszky kórház

2016.02.16. 09:55

Hatalmasak a különbségek az ország kórházaiban.

A császármetszések aránya alapján az élmezőnyben szerepel a szombathelyi Markusovszky a hazai kórházak között. Az OEP adatait felhasználva az Index készítette listából kiderül: a 2013-as, 2014-es és 2015-ös adatok átlaga alapján Szombathelyen a szülések 45 százaléka nem természetes úton fejeződik be.

A Markusovszkyt csak 55 százalékkal a Honvéd kórház, 51-gyel a Semmelweis Egyetem és a Péterfy utcai kórház, 48-cal az esztergomi kórház előzi meg.

45 százalék jött ki még a szegedi egyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és a Jahn Ferend Dél-pesti kórház esetében is.

Forrás: Index


A sereghajtók: Kazincbarcikán 11, Kisvárdán 22, Dombóváron 23 százalék a császármetszések aránya. 

A császármetszések országos aránya egyébként 1990-ben még csak 10 százalék körüli volt, a 2000-es évek elejére megduplázódott, 2006-ban már közel 30 százalék, az OEP adatai szerint 2015-ben pedig már 39 százalék volt - írja a lap.

A londoni City University tavaly tavaszi átfogó kutatásának eredményeiből kiderül: az Európai Unió legtöbb tagállamában folyamatosan emelkedik a császármetszések arányszáma. 26 országban felmérték a császármetszések arányát. Megállapították, hogy elég nagy a szórás az egyes országok között, hiszen míg Cipruson a gyerekek 52 százaléka, Nagy-Britanniában pedig nagyjából negyede születik császármetszéssel, addig például Svédországban mindössze 17 százalék ez az arány.

Egy másik összehasonlítás: az OECD-országokról közölt legfrissebb császáros statisztika 2013-as. Ugyanabban az évben nálunk 36 százalékos volt a császármetszések aránya, amivel az élbolyba kerültünk volna, ennél csak Olaszországban és Törökországban született több baba így.

Nemzetközi kutatásokra hivatkozva a cikk szerint a valóban indokolt császárok az összes szülés 15-19 százalékát teszik ki. 

Hogy miért tér el ettől az aránytól jelentősen sok kórházban a császármetszések aránya, az a lap által megkérdezett szakemberek szerint sok mindentől függ.

Illusztráció. Fotó: Pixabay


Erre persze mindenek előtt az adott kórházak tudnának érdemben válaszolni. Az Index a lista elején és végén szereplő kórházakat, az OEP-et és az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkereste, hogy indokolják meg, miért olyan eltérő Magyarországon az országos átlagtól a császármetszések aránya. Még nem válaszolt a lapnak minden intézmény, de amint megteszik, egy következő cikkben összefoglaljuk válaszaikat - ígérik. (Ha ez megtörténik, mi is visszatérünk a témára.)

Kanász Gábor, a fenti lista élbolyában lévő esztergomi kórház főigazgató főorvosa szerint az egyik legsúlyosabb probléma, hogy sokkal kevesebb kártérítési ügy van az elvégzett császármetszésekből, mint a nem elvégzettekből.

De az is a lehetséges okok között szerepel, hogy egyre több olyan nő vállal gyereket, akinek valamilyen kockázatot jelentő egészségügyi problémája van. Számít egyebek mellett az is, hogy kevés szülész vállalja a farfekvéses szülések spontán levezetését, illetve a harántfekvéses babák megfordítását. Hasonlóan sokan óvakodnak a megelőző császármetszés utáni hüvelyi, spontán szülés levezetéstől is. 

.