Dr. Demokrácia helyett Szombathely a tavaszt választotta

2015.04.19. 19:26

A „demokratikus ellenzéki pártokat" egyedül a DK képviselte a kormányellenes tüntetésen.

Amikor a tudósító a Gyöngyös Áruház alatt lévő átjáróból kilépve a Fő téren találja magát, egy pillanatra megtorpan, mert azt hiszi, nem is vasárnap délután van éppen, hanem mondjuk egy kevésbé forgalmas hétköznap.

A téren alig akad szabad pad, párok, családok sétálnak, fagyiznak (az egyik fagyizó előtt sor kígyózik), napfürdőznek. Meglehetősen idilli képet fest az egész, vagy lehet, hogy minden tavaszi vasárnap ilyen, csak hétvégén én járok ritkán a Fő téren. Persze lehet, hogy ez a sok ember a tüntetésre megy.

Többen a kirakatokat nézegetik - nem tudni, vásárolnának-e, ha nyitva lennének az üzletek. Azt már a demonstráció után, a szerkesztőség felé sétálva veszem észre, hogy az egyik cipőbolt nyitva tart, többen is az üzletben vannak, cipőt próbálnak és nézelődnek.

A tudósító nagy kimozdulásának célja ezúttal az az országos kormányellenes tüntetés, amelyhez Szombathely is csatlakozott.

Szerkesztőségünk az alábbi meghívót kapta.

Április 19-én fellázad az ország a #KorrupcióKormánya ellen!

Több mint 100 településen lesznek egy időben demonstrációk, mert nem tűrjük, hogy kisajátítsák az államot és közös vagyonunkat fideszes bűnözők! A tüntetéseket a demokráciáért tenni akaró civilek és demokratikus ellenzéki pártok szervezik. Az eseménysorozatot támogatásáról biztosította, az Együtt mellett, a DK, az MSZP, a civilek. A tüntetések célja, hogy a demokratikus ellenzék, a civilek és a jogosan felháborodott magyar társadalom megüzenje a korrupt hatalomnak: elég volt a Fidesz kormányzati szabadrablásából!

A meghirdetett 16 órai időpont előtt egy-két perccel a városháza előtti térhez érve aztán látom, hogy ebből most valószínűleg nem lesz lázadás, mert úgy két tucatnyian ha összegyűltek.

Dr. Demokrácia helyett Szombathely a tavaszt választotta

A hangszórókból a Nem tetszik a rendszer című dal szól, amely még 2011-ben készült (a videót eddig több mint másfél millióan nézték meg a Youtube-on), néhány Demokratikus Koalíció feliratú sárga színű fényvisszaverő mellényt viselő idős hölgy dékás zászlókat osztogat, valaki európai uniós, más Szolidaritás felirattal ellátott zászlót lobogtat a gyenge szélben.

Szombathelyen a tüntetés szervezői között nem voltak ott a sajtómeghívóban említett „demokráciáért tenni akaró civilek és demokratikus ellenzéki pártok”. Legalábbis az utóbbiak közül biztosan csak egy, a Demokratikus Koalíció „állt bele” a kezdeményezésbe. Szuhai Viktor városi képviselő, a párt Vas megyei 1-es választókörzetének elnöke használta ezt a kifejezést, amikor a demonstráció után odaléptem hozzá, hogy megkérdezzem, jól látom-e, hogy a az ellenzék pártjai közül ők az egyedüli szervezők. Szuhai elmondta még, hogy a DK az országban mindenütt kivette a részét a szervezésből, ahol meghirdették a tüntetést.

Aztán elkezdődik a háromnegyed órás demonstráció. Először elég vérszegényen, körülbelül a közepéig kell várni, mire kap egy kis lendületet az egész.

Dr. Demokrácia helyett Szombathely a tavaszt választotta

Vörösné Budai Mária, a DK Vas megyei 1-es választókörzetének ügyvezető alelnöke Petőfi Sándor A nép nevében című versét szavalja, majd kéri, a tüntetők is kapcsolódjanak be. Néhányan meg is teszik.

Dr. Demokrácia helyett Szombathely a tavaszt választotta

Hetyési Mariann, a párt 2. választókerületének elnöke folytatja. Elmondja, jelenleg ezernyi ok van a kormánnyal szembeni elégedetlenségre, de ezúttal a mindent átszövő korrupció az, ami miatt itt vannak. Majd definiálja a korrupció szó jelentését: mindenek előtt romlást jelent. Hozzáteszi: a vírushordozó Orbán rendszere. Korrupció mindig is létezett, de nem mindegy, hogy egy társadalom küzd ellene vagy tudomásul veszi. Az Orbán-rendszernek a történelem szemétdombjára kell kerülnie – mondja, majd sorolja a nemzeti parkok ügyétől a brókerbotrányon át a visszásságokat.

Dr. Demokrácia helyett Szombathely a tavaszt választotta

Szuhai Viktor beszéde már sokkal szenvedélyesebb. Közben a tüntetők száma is megnő. Igaz, valószínűleg a téren, az úttest túloldalán, a Kossuth Lajos utcánál és a Fő téren állókkal együtt sem vagyunk százan, és sokan láthatóan nem a tüntetés miatt vannak itt, hanem megálltak útközben.

Dr. Demokrácia helyett Szombathely a tavaszt választotta

A képviselő helyzetértékelése: Magyarország beteg, a kór neve korrupció. Majd ő is sorolni kezdi a „betegség” tüneteit: egy üveg étolajat sem vehetünk le a boltok polcairól anélkül, hogy ne jutna eszünkbe a NAV és Vida Ildikó, egy dohányboltra pillantva rögtön beugrik, hogy a tulajdonosa vajon melyik fideszes politikussal van baráti, rokoni kapcsolatban, szóba kerülnek a közmunkások, a felcsúti stadion és sok más is.

Bátran szembe kell nézni a betegséggel, nem elég egy-egy balekkal elvitetni a balhét – hangsúlyozza Szuhai. - Reális alternatívára van szükség, ez pedig nem más, mint „Dr. Demokrácia”, csak ő tudja sebészi pontossággal meggyógyítani az országot.

Balogh Tibor elnökségi tag egy témát boncolgat, a háromezer milliárdos magánnyugdíj-pénztári vagyon elvételét, amit ő törvényesített lopásnak nevez. Ezt soha nem fogom elfelejteni Orbán Viktornak – teszi hozzá.

Dr. Demokrácia helyett Szombathely a tavaszt választotta

Kelemen Krisztián városi képviselő, a DK szombathelyi alelnökének beszéde olyan, amilyennek ilyen szituációban egy felszólalásnak lennie kell. Energikus, érzelmekre operáló. Igaz, ő is csak a betegség tüneteit sorolja, de van mit.

Dr. Demokrácia helyett Szombathely a tavaszt választotta

A kormány elveszi az emberek javait, olyanok oktatják ki az embereket tisztességből, becsületből, hazaszeretetből, akik egy percet nem töltöttek el a munka világában, Orbán keleti diktátorokkal parolázik, gyermekeink összecsapott, hibás tankönyvekből kell hogy tanuljanak, egyes politikusok azzal akarják „hasba akasztani” az embereket, hogy szülői támogatásból építettek villákat, megmondják, melyik nap vásárolhatunk…

A finálé a Nemzeti dal közös eléneklése, némi zászlólengetés, papírok magasba emelése (Bennfentes Viktor, Nemzeti Maffiakormány, Lebuktatok, megbuktatok!, Elég volt a rablásból! - hirdetik a nyomtatott szövegek). Ezt követően a téren lévők nagy része egykettőre szétszéled, páran odamennek a DK-pulthoz, hogy szimpatizánsi aláírást kanyarítsanak egy papírra.

Galéria

.