Szombathelyen bemutatkozott az ellenzéki összefogás: régi és új arcok az asztalnál

2013.02.15. 15:33

„Vas megyének és Szombathelynek jó referenciái vannak a Fidesz leváltása terén – mondta Ipkovich György. A Fidesz sajtóközleményben reagált.

Ellenzéki összefogás Vas megyébenPénteken délelőtt a szombathelyi Wagner Vendégudvar különtermében került sor arra a sajtótájékoztatóra, amit közösen tartottak a magukat „ellenzéki demokratikus erők” –nek definiáló pártok és szervezetek képviselői.

Az asztalnál ismert és ismeretlen személyek nyilatkoztak arról a politikai együttműködésről, melyet Nemény András szocialista politikus kezdeményezett.

„Vas megyének és Szombathelynek jó referenciái vannak a Fidesz leváltása terén”  - mondta  Ipkovich György szocialista országgyűlési képviselő, korábbi szombathelyi polgármester, aki szerint 2002 megmutatta, hogy ez csak összefogással lehetséges. Most azt üzenik a választóiknak, hogy formálódik az az összefogás, ami 2014-ben meg tudja ismételni a 2002-es eredményeket – tette hozzá.

Ellenzéki összefogás Vas megyében
Balról jobbra: Csaba Béla (DK), Ipkovics György (MSZP), Nemény András (MSZP), Koroknyai Sándor (Szolidaritás), Szuhai Viktor (DK), Szücs Gábor (MSZP)


A Fidesznek pedig azt üzenik, hogy olyan politikát csináljon, amit majd ellenzékiként is folytatni tud.

Nemény András országgyűlési képviselő szerint sokkal több közös dolog van, ami összeköti az asztalnál ülőket, mint ami elválasztja. Korábban a felek már többször egyeztettek, és minden bizonnyal a jövőben is ismétlődnek ezek a találkozások.

„Ennek a kormánynak mennie kell!” – fogalmazták meg a közös célt, és ugyanez érvényes szerintük a helyi vezetésre.

Ma Magyarországon sokkal rosszabbul élnek az emberek, mint korábban, legyen az munkanélküliség, a GDP alakulása vagy az adósság elleni harc  és sok más; a számadatok miatt a Fidesz kommunikációja mindig visszájára fordul – hangzott el.

A felek egyelőre nem foglalkoztak szakpolitikai dolgokkal, ez majd egy további út rész lesz – közölte Nemény, hozzátéve, hogy a partnerek közösen kezdenek dolgozni, látogatják egymás rendezvényeit, megjelennek a kitelepüléseken.

Szücs Gábor (MSZP), a 3. számú válaszkerület választási felelőseként arról beszélt, hogy a kistelepülések lakói soha nem voltak ilyen kiszolgáltatott helyzetben, az elmúlt két-három év pedig a még meglevő lehetőségek -  váti reptér, 86-os út - elpuskázásáról szólt.

Ellenzéki összefogás Szombathelyen


Koroknyai Sándor a Szolidaritás Vas megyei koordinátora szerint „ezt a rezsimet le kell váltani”, ehhez pedig össze kell fogni, mivel minden választóra szükség van. A politikus emlékeztetett: a Szolidaritás az Együtt  2014 tagja, majd a média számára átadta Bajnai Gordon, Juhász Péter és Kónya Péter február 9-i beszédét.

Szuhai Viktor és Csaba Béla a Demokratikus Koalíció (DK) képviseletében szintén az Orbán-kormány leváltását és az ellenzéki együttműködés fontosságát emelte ki.

Az Alon.hu azt kérdezte, hogy vehetjük-e „félhivatalosan” úgy, hogy az MSZP-nek megvan a három országgyűlési képviselőjelöltje.

Nemény András válaszában határozottan cáfolta ezt, mondván, erről a kérdésről majd később döntenek az együttműködési tárgyalásokon. Ehhez Ipkovich György még annyit tett hozzá, hogy az a gyanújuk, hogy maga a választási törvény „legalább háromszor fog még módosulni” a közeljövőben.

A szombathelyi Fidesz péntek délután sajtóközleményben reagált az elhangzottakra:
 

A Gyurcsány- Bajnai-kormányok veszélyes gazdaságpolitikájukkal tönkretették, és csaknem Görögország sorsára juttatták Magyarországot. Ipkovich György MSZP-s képviselő szavazataival hozzájárult a szocialista kormányzat ámokfutásához, és Szombathely eladósításához. 2010-ben a szavazófülkékben Magyarország és Szombathely polgárai egyértelműen kinyilvánították, hogy nem kérnek többet ebből. A Gyurcsányt és Bajnait kiszolgáló bal oldali politikusok már számtalanszor bebizonyították, hogy nem az emberek, hanem a bankok oldalán állnak. Teljesen mindegy, milyen ruhát öltenek magukra, céljuk azonos: egy bukott szocialista politikai elit hatalomhoz juttatása, amely egyszer már a csőd szélére juttatta az országot és városunkat.

Szombathely, 2013. február 15.

A FIDESZ-KDNP
Szombathelyi frakciója nevében:
Szakály Gábor
frakcióvezető

.