Szombathelyen indul a Thököly utcai körforgalom és a Rákóczi utca építése

2011.08.31. 14:06

A sok éves huzavona után a kivitelezőnek most elvileg 49 napja van, hogy elkészüljön. Kicsivel kijjebb tolódik a belváros.

Sattájékoztat a Rákczi utcában

Lapunk már többször is hírt adott az Iseum előtti útszakasz felújításának közbeszerzési anomáliáiról.

Most viszont úgy tűnik, sínre kerültek a dolgok, hogy hogyan, azt szerdán délelőtt egy helyszíni sajtótájékoztatón tudhatták meg az újságírók.

Sattájékoztat a Rákczi utcában

Puskás Tivadar polgármester elmondta: a munkaterületet reggel átadták a kivitelezőnek, így semmi akadálya nincs, hogy a Magyar Aszfalt nekiálljon a munkának, amely még az Iseum-projekt része.

A felújítás a Rákóczi utca Thököly utca és Batthyány tér közötti részét érinti, illetve a Bejczy, a Rákóczi és a Thököly utcák kereszteződésénél építenek egy körforgalmat.

Mindez azt jelenti, hogy a belváros, a Fő tér kicsit újra meghosszabbodik, hasonlatosan a Savaria tér és a Borostyánkő áruház közötti szakaszhoz.

Sattájékoztat a Rákczi utcában

A történet nem túl fényes előzménye, hogy korábban már két közbeszerzés is kútba esett, míg végre most sikerült megállapodni a Magyar Aszfalttal. A cég a korábbi ajánlatnál 55 millió forinttal olcsóbban, 138 millió forintért elvégzi a munkát.

Marton Zsolt alpolgármester arra emlékeztetett, hogy korábban felvetődött, hogy a város eláll az építéstől, de köszönhetően a mostani ajánlatnak, illetve annak, hogy az NFÜ engedélyezte a határidő módosítást, most mégis befejeződik a projekt.

Lakézi Gábor, a városüzemeltetési osztály vezetője közölte: mintegy 160 méter hosszú útszakaszról van szó, amely térkövezve és aszfaltozva lesz, és – bár a forgalom marad - kvázi sétálóutcaként is tud funkcionálni, hiszen a terület térbútorokat és kerékpártárolókat kap, illetve parkosítanak is majd.

Sattájékoztat a Rákczi utcában

Ami a Thököly utcai körforgalmait illeti, az főként közlekedésbiztonsági okokból fontos, egyrészt lassítja a forgalmat, másrészt a gyalogosok számára könnyebb átkelést tesz lehetővé.

Németh Gyula, a Magyar Aszfalt területi igazgatója a műszaki részletekről beszélt. Többek között megtudtuk, hogy a körforgalom méretében is kialakításában hasonlatos lesz a Március 15-i térihez.

Az utca teljes szélességében megújul, beleértve teljes járdát, a zeneiskola előtti kis agórát és a támfalakat, parkolók maradnak, de párhuzamosan lesznek kialakítva. Térkőből 3500 négyzetméter, aszfaltból szintén nagyjából ennyi lesz lerakva.

A kivitelezőnek minderre elvileg 49 napja van.
 

.