Szombathelyen olcsóbbak lesznek a szociális térítések, viszont jön a bölcsődei díj

2012.02.22. 15:56

A várhatóan nagy politikai vihart kavaró tervezet csütörtökön kerül a közgyűlés elé, de a változások gyakorlatilag biztosra vehetők. A bölcsőde maximum 18.900 forint lesz gyerekenként, de sokan semmit vagy nagyon keveset fognak fizetni.

A várhatóan nagy politikai vihart kavaró tervezet csütörtökön kerül a közgyűlés elé, de a változások gyakorlatilag biztosra vehetők. A bölcsőde maximum 18.900 forint lesz gyerekenként, de sokan semmit vagy nagyon keveset fognak fizetni.

Bár a végső szót a márciusi közgyűlés mondja ki, a szerda délelőtti sajtótájékoztatón elhangzottak alapján szinte biztosra vehetjük mindazokat a módosításokat, melyeket Szakály Gábor tanácsnok, a szociális bizottság elnöke, Károlyi Ákos, az egészségügyi és közszolgálati osztály vezetője és Sebestyén Bianka, az Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője jelentett be.

A meglehetősen hosszúra nyúlt, prezentációval és beszélgetős részekkel tarkított sajtóesemény két téma körül zajlott.

Bölcsődei díjak bevezetése

Az egyiknek várhatóan örülni fognak az érintettek, a másodiknak kevésbé.

Csökkennek a szociális ellátások térítési díjai

Mind Szakály Gábor, mind Károly Ákos hangsúlyozta: a nehéz gazdasági helyzet és az infláció ellenére Szombathelyen azért tudják csökkenteni az amúgy országos összehasonlításban igencsak magasnak számító szociális szolgáltatások díjait, mert korábban az ágazatban racionalizálások és beruházások zajlottak.

Ennek a gyümölcsi értek most be a díjak csökkentésével.

Az étkeztetés a nettó 360 forintról 355 forintra csökken, míg a házi segítségnyújtás óradíja a korábbi 1700 helyett 1555 forint lesz.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 490 forint/nap helyett 380 forint lesz.

Az idősek klubjában (beleértve a demens személyek nappali ellátását) egy nap 705 forintról 515 forintra változik, és a Pozsonyi utcai időskorúak gondozóházában is jelentős díjcsökkenés történik: egy nap a korábbi 4860 helyett 4155 forint lesz.

Jön a bölcsődei gondozási térítési díj

A fentebb említett díjmódosításoknál sokkal érzékenyebb területet érint a bölcsődei díj bevezetése, amelyet egy országos jogszabályváltozás tett lehetővé, és mellyel nagyon változatos módon élnek az önkormányzatok.

Szombathely a bevezetés mellett döntött. Ennek indoklásaként a sajtótájékoztatón egyrészt az az érv hangzott el, hogy a szombathelyi bölcsődék igen magas színvonalon működnek mind szakmai, mind infrastrukturális tekintetében (minden szoba felújított stb.), másrészt jelenleg minden bölcsődéshez (jelenleg 464 van Szombathelyen) évi közel 600 ezer forintot tesz hozzá a város a költségvetéséből, ami nem túl igazságos.

A tervezet szerint Szombathelyen a bölcsődei gondozási díj maximuma havi 18.900 forint lesz, de a számos kedvezmény miatt nagyon kevesen lesznek, akik ezt az összeget fizetik.
A szombathelyi családok egyharmad része várhatóan ezután sem fizet semmit, akik pedig fizetnek, ők is döntően az alacsonyabb kategóriákba esnek, hiszen a szabályozás szerint a szülők a munkabérből származó jövedelmeiknek 1,2 – 6 százalékát fizethetik, illetve minimum 1000 forintot.

Ennél valamivel kacifántosabb a helyzete a nem szombathelyi családoknak. Ők a teljes díjat fizetik a szombathelyi bölcsődéért, illetve a kedvezményekért a helyi önkormányzathoz fordulhatnak.

Sajtókérdésre válaszként elhangzott: a magán családi napközik nem valós alternatívái az önkormányzati bölcsődéknek. Nemcsak a szalmai különbségek, de az anyagiak miatt sem. A bölcsődék még a díjak bevezetése után is sokkal kevésbé terhelik a családi kasszát.

A bölcsődei díjak egyébként évi 20-22 millió forint bevételhez juttatják a szombathelyi önkormányzatot.

Tegyük-e a számokat egymás mellé?

Az ALON felvetésére, hogy – különös tekintettel a demográfiai helyzetre - mennyire racionális bevezetni egy ilyen, a rendszert, amikor abból mindössze 20 millió forint jön be, miközben csak a Falco kosárcsapatra 55 millió forint van betervezve 2012-re, Szakály Gábor elmondta: nem titok, hogy vezetői értekezleteken vagy frakcióüléseken felmerülnek hasonló kérdések, hiszen minden bizottsági elnök a saját ágazatát igyekszik előtérbe helyezni.

„Nehéz ezeket a dolgokat egymás mellé tenni, vagy sorrendet felállítani egy városban. Szerintem az egyensúlyt kell megtalálni” – mondta a bizottsági elnök.

.