Hirdetés

Szombathelyen tanácskozott az MSZP parlamenti frakciója

2012.10.05. 14:24

A formálódó Nyugat-Magyarország Programot vitatták meg. A párt arca a régióban Nemény András lesz.

Hirdetés

A Magyar Szocialista Párt nem hajlandó választási ígéretlicitbe kezdeni, ezért a készülő regionális programjaikban  realizmusra és megvalósíthatóságra törekszenek - hangoztatta pénteken sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila pártelnök.

    Ismertetése szerint az MSZP kihelyezett frakcióülésén amelyet a szombathelyi Hotel Claudiusban tartottak, a formálódó Nyugat-Magyarország Programot vitatták meg, amelynek elkészítésébe bevonják a párt helyi politikusait, helyi szakértőket és helyi civil szervezetek képviselőit is.

     Öt hónappal ezelőtt döntött úgy a szocialista párt, hogy nem csupán országos programmal áll elő, hanem regionális programokat is készítenek; ezek közül az elsőként a Kelet-Magyaország Program kidolgozása kezdődött meg, a második a Budapest Program a harmadik pedig a Nyugat-Magyarország Program - tette hozzá Mesterházy Attila.

Mesterházy Attila és Nemény András a sajtótájékoztatón
Mesterházy Attila és Nemény András a sajtótájékoztatón

Mesterházy Attila elmondta, hogy október végére készül el az MSZP gazdaságpolitikai programja. Hangsúlyozta, hogy szeretnék a gazdaságpolitikai és társadalompolitikai célokat összhangba hozni.

A párelnök bejelentette: a párt Nyugat-Magyarország Programjának "arca" Nemény országgyűlési képviselő , az MSZP Vas megyei szervezetének elnöke lesz.

Nemény elmondta: a regionális program megalkotásánál a gazdaságfejlesztést tartják a kiindulópontnak és a helyi adottságok, köztük a természeti adottságok jobb kihasználására összpontosítanak.

    Ilyen fejleszthető terület szerinte az energetika, benne a megújuló energiák hasznosítása, az erdőgazdálkodás és az erre alapuló  bútoripar, az egészségügy részeként az egészségipar, amellyel kapcsolatban a gyógyfürdők lehetőség nyílik a gyógyfürdők adottságainak mainál jobb kihasználására is - mondta.

    Szavai szerint a programban kiemelten foglalkoznak a kis- és középvállalkozásokkal, a nagyvállalatokkal, a régió nemzetközi kapcsolataival, a vidékfejlesztéssel, a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével, így például az új 86-os úttal is.

    Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón kérdésekre válaszolva elmondta: a régiós programok közül a legelőrehaladottabb állapotban a Kelet-Magyarország Program van, amelynek végleges változata egy-két héten belül elkészül és amit Miskolcon mutatnak majd be.

    A régiós programok szavai szerint az év végéig összeállnak, az országos programalkotás pedig szavai szerint jövő tavaszra zárulhat le, amelyre természetesen ráépül majd a későbbi választási program is.

    A pártelnök szólt arról is, a következő hat hónapban az MSZP több kihelyezett frakcióülést is tart a Dunántúlon, a következő helyszíne Fejér megye lesz, de Tolna megyébe és Zala megyébe és Veszprém megyébe is ellátogatnak.