Benkő Sándor és a pillanatok relatív igazsága

2015.01.21. 21:30

Kiállítása nyílt Szombathely egyik legismertebb és legelismertebb fotósának a képtárban. 

Kiállítása nyílt Szombathely egyik legismertebb és legelismertebb fotósának a képtárban.

Az biztos, hogy nem tudom se szakszerűen, se objektíven megítélni Benkő Sándor munkásságát és az ebből nyílt mostani kiállítást a Szombathelyi Képtárban. De igazából nem is akarom.

Benkő Sándor

Az viszont tény, hogy a képtár földszintje zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, ismerősökkel, barátokkal, fotós kollégákkal. Ők mind egytől egyik ismerik Benkő Sándort, ám ha személyesen mind nem is, fotóin keresztül biztosan. Így van ezzel több tízezer ember is megyeszerte, akik több évtizede kapnak vizuális visszaigazolást arra, hogy Benkő Sándor nem csupán jó fotóriporter (Vas Népe, Szombathelyi7), hanem kiváló fotóművész is.

Az utóbbi jelző állja meg igazán helyét a mostani egyéni kiállításán. Sándor az Iseum üvegfalán visszatükröződő zsinagógáról, akár a lehulló őszi falevelekről, akár a vonuló római legióról készített felvételen a mindennapi szépség megmutatására törekszik. És ezzel egyben pótolhatatlan emlékgyűjteményt ad a városnak.

Szombathely és a városhoz kötődő esemény(ek) jelennek meg a hetvenöt képen. A legkorábbi kép tízéves, de vannak nagyon frissek is.

„A válogatás elég sok gondot okozott. Időbe telt mire kialakult bennem milyen koncepció mentén gyűjtöm össze a fotókat. Arra gondoltam, csinálok egy munkacímet: a pillanat igazsága. Majd rájöttem, hogy ez mégiscsak beképzeltség, ha én mondom meg, mi az igazság? És mivel a fényképezőgép objektívjén keresztül készült van egyfajta igazságtartalma, de ez mégiscsak az én igazságom – tehát relatív. Ez egy relatív igazság” - mondta lapunknak a fotós.

A tárlatot Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, Puskás Tivadar polgármester és Szilárdi Béla festőművész nyitotta meg. A beszédek közben lélekemelő dalt adott elő Rumi Edina, Sziránczky Rita pedig lányával táncolt.

„A fotó akkor számít műalkotásnak, ha érzéseket hoz elő. Biztos vagyok benne, hogy a látogató nem marad érzéketlen Benkő Sándor fotói előtt. Ezek a képek csendes vallomásokat tartalmaznak, egy vallomás pedig mindig valamilyen igazságot kell, hogy magába foglaljon” – mondta Szilárdi Béla.

A kiállítás megtekinthető 2015. március 15-ig a Szombathelyi Képtárban. 

Galéria

.