Szombathelyi közgyűlés, 2010. június: bérlakások és parképítők (összefoglalás)

2010.06.18. 20:07

Nyílt és zárt ajtós döntések, hátterek és vélemények.

Szombathelyi közgyűlés 2010. június

A júniusi közgyűlést követő sajtótájékoztatókon egyrészt összefoglalót és értékelőket kaptunk a csütörtöki hosszú délutánról, másrészt kiderült néhány zárt ajtós döntés is. Ilyen például, hogy a város kiadja az útját a spanyol ESMA cégnek, amely Szombathely köztéri reklámfelületeit menedzselte. Nem mindenki megelégedésére. Megint lesz rendkívüli közgyűlés.

Nem az utolsó a nyári szünet előtt

Nem tudjuk, hogy hány ember követte figyelemmel a csütörtöki közgyűlést a szombathelyi városházán, de aki megtette, talán egyetért azzal a megállapítással, hogy az „érdekfeszítő” jelző jelen esetben nem állja meg a helyét.

Ettől függetlenül a késő estébe nyúló ülésen születtek fontosabb döntések is. Ezeket a döntéseket foglalta össze, illetve hátterüket világította meg és kommentálta a városvezetés részéről Czeglédy Csaba és Németh Kálmán alpolgármesterek, Kővári Attila, a lakásbizottság elnöke (MSZP), illetve Lazáry Viktor, a Fidesz városi szóvivője a pénteken zajlott sajtótájékoztatókon.

Elvileg a jól megérdemelt (khm …) nyári szünet előtt ez lett volna a testület utolsó szeánsza, de valószínű, hogy július 6-án (kedd) este 6-kor még lesz egy rendkívüli közgyűlés is. Annyira mondjuk nem meglepő, tavaly nyáron is volt egypár.

Szombathelyi közgyűlés 2010. június

Módosították a költségvetést

Nem sokáig tartott ki a nagy nehézségek árán, másfél hónappal ezelőtt elfogadott szombathelyi költségvetés. Igaz, annak idején egyik fél sem zárta ki a lehetőségét, hogy menet közben igazítani kell majd.

Most igazítottak, és nem is kicsit.

A gazdaságért felelős alpolgármester, Németh Kálmán „nagyon jelentős”-nek nevezte azt, hogy az előirányzott kiadások mintegy 140 millió forinttal növekedtek. Ebből 105 milliót a betervezett költségvetési tartalékból fizetnek, igaz, ezzel el is fogy az egész, a többi 35 millió forintot egy beérkezett banki kamat-visszatérítésből fedeznek.

A módosítások nyomán 45 millió forintot kap a nagyterem felújítására a Bartók Béla Zeneiskola. Egyébként ez volt az egyetlen baloldali javaslat, amit a közgyűlés elfogadott, a többit – közöttük a magyar nyelv hetének vagy az Agora nyári programjainak támogatását – leszavazta a jobboldal.

Lazáry Viktor úgy értékelte a költségvetés módosítását, hogy a város továbbra sem lépte át a lehetőségének határait. Csak olyan kiadásokat vállaltak, amire van fedezet.

Lakásfelújítási anomáliák

A baloldal érezhetően legjobban azt fájlalja, hogy a közgyűlés nem fogadta el azt a javaslatukat, hogy 100 millió forintért újítsanak fel szociális bérlakásokat.

Szerintük ez egyrészt szociális szempontból lenne fontos, hiszen jelenleg is 60 igénylő vár lakásra, és további 60 szeretne a listára felkerülni, ugyanakkor 153 lakás üresen áll, és ez a szám év végére 200-230-ra fog növekedni.

Ez egyrészt azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb lakbér folyik be a büdzsébe, másrészt az üresen álló lakások fenntartása önmagában is kiadással jár.

Kővári Attila általában is kritizálta a Szova Zrt. lakásgazdálkodási gyakorlatát, és közölte: a jövőben összehívnak egy rendkívüli lakásbizottsági ülést, ahol többek között abban a kérdésben próbálnak tájékozódni, hogy mi történik a befolyó lakbérekkel.

A közgyűlés megjelölt ugyan a panelprogram maradványából 15 millió forintot a lakásfelújításokra, de ez egyrészt kevés, Németh Kálmán szerint roppant bizonytalan is.

A lakásfelújítások elmaradása már csak azért is érthetetlen a baloldal számára, mert a jobboldali többség 100 millió forintért új önkormányzati kertészeti céget akar felállítani.

Önkormányzati kertészeti és temetői cég

A jobboldali többség csütörtökön megszavazta annak az önkormányzati cégnek az elindítását, amely a jövőben a város zöldterületeit gondozza, illetve a temetői szolgáltatásokat nyújt, kiváltva a jelenlegi két külső céget (a részben városi tulajdonú Prenor-t és a Bokor Park Kft.-t).

A számításaik szerint mindez 100 millió forintba kerülne, ugyanakkor éves szinten 50-100 millió forintot lehetne megtakarítani.

A baloldal szerint viszont mindez teljesen elhibázott ötlet és gondolatmenet.

Szerintük sem hibátlan ugyan a két cég működése, de összességében nem rossz, erre bizonyíték, hogy Szombathely például komoly díjat nyert a virágos város versenyen. Mindezek mellett ki lehetett volna írni egy pályázatot a parkok gondozására, aztán a legkedvezőbb ajánlatot elfogadni.

Ugyanakkor most az történik, hogy a 35 %-os városi tulajdonlású Prenor mellett létrehozzák annak konkurensét, majd a nulláról indulva megvesznek mindent, „a padlószőnyegtől kezdve a fűnyírókig” – ahogy Czeglédy fogalmazott.

A két alpolgármester - „városi pletykák”-ra hivatkozva - azon véleménynek adott hangot, hogy elképzelhető, a jobboldal afféle kádertemetőnek szánja ezt a céget, tekintettel a helyi képviselők számának csökkenésére.

Ezzel párhuzamosan Ipkovich György polgármester – tudtuk meg – a közgyűlés döntését az önkormányzati érdekekkel ellentétesnek minősítette, és még egyszer napirendre tűzi egy július 6-i rendkívüli ülésen.

Az Alon kérdésre Németh Kálmán elmondta: a két parképítő cég közbeszerzési pályázaton nyerte el anno a munkát, melyekért évente 205 millió forintot számláznak a városnak.

Az alpolgármester – Lazáryval ellentétben – úgy kalkulál, a város egy saját céggel nem tud megtakarítást elérni.

Kizárólag a városé lett a Falco

El lehetne vitatkozni, hogy jó-e, hogy egy város folyamatosan a professzionális sportba fekteti a pénz, mindenesetre most megtörtént a kosárlabdacsapat pénzügyi konszolidációja. A csapat mögött álló kft. ugyanis jelentős tartozásokat halmozott fel az elmúlt években, és hogy ne számolják fel, Szombathely a zsebébe nyúlt, és 52 millió forinttal kipótolta a veszteséget. Ezzel párhuzamosan a város egy-egy forinttért megvette az üzletrészeket a kistulajdonosoktól, akik így nem tulajdonosok immár, viszont adósságuk sincs.

Így lett Szombathely 100 százalékos tulajdonosa a Falco KC-nek.

ESMA

Zárt ülésen a közgyűlés úgy döntött, hogy felbontja az ESMA Spanyol-Magyar Reklám Zrt.-vel a koncessziós szerződést, ami a város reklámfelületeinek hasznosítására született.

Czeglédy Csaba szerint mindebből hasonló helyzet kerekedhet, mint az Unihall-ügyből, ahol is a cég, amely a sportcsarnokot üzemelteti, egy nagyon komoly, 200 millió forintos kártérítéssel visszaperli a Szovát.

Lazáry Viktor viszont azt mondja, hogy az ESMA ügye egyértelmű, a cég nem teljesítette a szerződésben foglaltakat, hiszen nem utalta át a városnak azt az összeget, amit kellett volna, emellett más gondok is akadtak.

Szerinte az Unihall-ügyről is korai egyelőre nyilatkozni, hiszen még tartanak a tárgyalások.

Személyi kérdések

Megegyezés született az ügyben, hogy felmondják a munkaviszonyát Wagner Józsefnek, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának, aki a felmondási idejéből három hónapot ledolgozik, majd utána három hónapot nem. Így a munkaviszonya év végén, december 31-én szűnik meg.

Egy másik vezető ügyében is döntés született. Ezek szerint Horváth Olgának, a Savaria Rehab-Team igazgatójának közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonya. Helyét ideiglenesen Stankovics Erika, az egyik helyettese veszi át.

Oktatás terén két kinevezés született: a Weöres Sándor Óvoda vezetőjének Hencseiné Kondics Juditot, a Gépipari Szakközépiskola igazgatójának Csetényi Sándort választotta meg a közgyűlés.

.